v rubriki glasba:
.. / / / 22.02.2001

Radyoyo: 5'00" Of Fame Za narodov blagor

Ovitek tele kompilacije me je nostalgično spomnil na cajte ko smo si z frendi snemal na kasete svoje najljubše komade, seveda ne glede na kvaliteto posnetka. Tako so v družbi krožili tejpi najbolj udarnih komadov, ki pa so bili seveda že n-ta kopija. Najbolj fino je pa bilo, ko smo si doma rolal približno 70% raznih šumov in 30% muzke. Pol pa nažigej muzko naglas, če lahko.

No, na srečo je od tistih časov tehnologija toliko napredovala, da lahko poslušamo doma narejene posnetke v digitalni kvaliteti brez šuma. Kul, ne?

Tale CD je zbirka (vseh?) slovenskih rap izvajalcev, ki še niso imeli možnosti predstavitve v medijih, vsaj večina ne. Bolj podučeni poslušalci so že slišali za Ezy-Gja, Nedotakljive, pa seveda ekipo Radyoyo, Pižamo, Plan B itd., za ostale pa je to edinstvena priložnost, da spoznajo svet hiphopa, gangstarjev, sick mothafuckerjov in ostalih freakov, ki polnijo ulice slovenskih mest.

Po besedilih sodeč so fantje in (pazi to!!) dekle na sceni že od pamtiveka, torej so repali že pred Šniclom, poznamo jih vsi in so nasploh huuudi. Torej rep v Sloveniji obstaja! Ne samo to, obstaja že od nevemkdaj in ima dolgo in bogato tradicijo, le da je slovenska javnost vse skupaj lepo ignorirala zadnjih 10 let (?).Tako se pojavlja vprašanje: Zakaj je to,glede na tako bogato kulturo, šele prva kompilacija podalpskih ryhme sayaz-ov? Do ya Stivie wonder? Yes I do.

Za narodov blagor bi bila lahko potemtakem nekakšna retrospektiva slovenske rap kulture in ob poslušanju te kompilacije si pridemo na jasno, da to tudi je. Dragi poslušalci, rep je v Sloveniji že od nastanka, saj kako bi si drugače lahko razložili uporabo že davno dotrajanih zvokov, ki jih nismo slišali že od leta 90. Sorry Ezy-G, Eighty's are over! Svetla stran je brez presenečenja ekipa RDYO, tekstovno in glasbeno, pa seveda T-set, Nedotakljivi in Brodi, med tem ko lahko nekateri soudeleženci mirno odložijo svoje mikrofone in jih za žolo ali dve prodajo narodnjakom. Bo manj škode.

Je pa tale cede odličen priročnik za vse, ki bi se radi izučili v obrti hitrih rim (kako se to dela in kako se to ne dela), svetovno znani milionarji in poslovneži pa vam tu še zastonj izdajo skrivnosti uspeha. Super!

Ja, v letu nulanula je še zmeri tko k je blo učeri. Brez šuma!

Radyoyo (različni izvajalci: 5' 00" Of Fame: Za narodov blagor
(leto izdaje: 2000; založba Radyoyo in KifKif; distribucija Multimedia records), spletna stran kompilacije: www.radyoyo.si/5min.
Ocena: 3

Foto: (c) Radyoyo in Simon Pintar

Spretanaaaaane

Radyoyo - thumbnail

Radyoyo