v rubriki glasba:
.. / / / 18.07.2009

Udeleženci Klubskega maratona 09 so izbrani!

Štiričlanska žirija Radia Študent je izbrala šest skupin, ki se bodo letos ponovno podale na najdaljšo in najglasnejšo turnejo po slovenskem klubovju, v živo odigrale koncerte v studiu Radia Študent in se pojavile na kompilacijski plošči Klubski Maraton 09. Turneja, ki jo Radio Študent organizira že osmo leto zapored je svojstven naslednik slavnega festivala Novi Rock in hkrati inspiracija številnim sorodnim projektom, ki so vzniknili v kasnejšem času (denimo Young Gunz Tour, Val, idr ...).

Letos je žirija po dolgotrajnem premisleku izbrala šest zasedb z razpisa: to so Barely Modern, Flyspoon, Loudspeaker Alliance, New Wave Syria, Radical Improvisation Duet in Zircus.

V ustvarjanju vseh izbrancev se odraža stik z aktualnimi tokovi v glasbi, hkrati pa volja po lastnem, kreativnem avtorskem ustvarjanju brez kompromisov. Turneja jih bo več kot mesec dni vodila po več kot dvajsetih domačih klubih; trajala bo od septembra, pa vse do začetka novembra!

Izbrane skupine so:

BARELY MODERN (Logatec)
Mlada trojica iz Logatca se s svojo iskreno in neposredno poetiko umešča med široko paleto t.i. indie rockersko navdahnjenih ustvarjalcev na sledi sodobnih britanskih zasedb. Barely Modern na svojstven način kombinira rockerske prijeme z nalezljivimi plesnimi ritmi ter jih servira z značilno nebrzdano mladostniško energijo.

FLYSPOON (Celje) Flyspoon je zasedba iz Celja, ki ima kljub kratki skupni kilometrini za sabo že nekaj odmevnih nastopov, trenutno pa pripravlja material za svojo prvo kratkometražno izdajo. Njihova težko rockerska zvočna slika se giblje nekje med zapuščino grungea, retro smernicami zasanjanega stoner rocka in odmerjenega elementarnega metala.

LOUDSPEAKER ALLIANCE (Vipava)
Loudspeaker Alliance je mlada skupina iz Vipavske doline, ki je v dobrem letu dni izostrila svoj prepoznavni avtorski izraz na sledi melodičnega alternativnega rocka. Glasbeno je trojica razpeta med trše rockovske pasaže in omehčano melanholično liriko. V poletnih mesecih je pod znamko Cheap Tunes Records izšel njihov dolgometražni prvenec 'Continuous Error'.

NEW WAVE SYRIA (Črni Graben)
Elektronski dvojec New Wave Syria, sicer jedro in gonilna sila vzhajajoče založbe Cheap Tunes Records, se sprehaja po poljanah plesnega elektronskega popa, ustvarjenega ob pomoči poceni glasbenih pripomočkov. V domačem studiu je bil letos v popolni >>naredi sam<< maniri posnet in pod lastno znamko izdan odmevni prvenec 'Hello, Yes!', ki je na dobri poti, da postane obvezna oprema klubskih sukačev plošč.

RADICAL IMPROVISATION DUET (Ljubljana)
Bobnar in tolkalec Jaka Berger ter skasofonist Marko Karlovčec tvorita jedro tega eksperimentalnega tandema, ki brezkompromisno ustvarja in preigrava zvoke mejnih jazzovskih praks, polne radikalnih zasukov in improvizacijskih presenečenj.

ZIRCUS (Slovenj Gradec)
Zircus je mlada koroška zasedba, ki se v svojem avtorskem izrazu ne omejuje s trdno zamejenimi glasbenimi žanri, pač pa jih skoraj podzavestno združuje v enotno zmes na presečišču rockerske in elektronske godbe, na večni meji med spevnim in udarnim. Pred kratkim je luč sveta ugledal dolgometražni studijski demo z naslovom 'Journey'.

Za Radio Študent

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Barely modern /foto: Tamara Nemeth - thumbnail

Barely modern /foto: Tamara Nemeth