v rubriki glasba:
.. / / / 24.12.2001

Robbie Williams: Swing When You're Winning

Na prste ene roke lahko naštejemo glasbene dezertantske ptice, ki so se ločile od svoje matične jate in kljub odcepitvi dostojno preživele oziroma si celo našle boljše mesto za gnezditev. Ena od tovrstnih redkih ptic je Robbie Williams, ki se danes lahko zgolj prešerno nasmehne, ko mu umski kinematografi spomina zavrtijo daljne dneve julija 1995, meseca, ko se je odcepil od skupine Take That in nadaljeval svoj samostojni let.

Po štirih izdanih albumih so se Robbijeva krila že močno okrepila, čas je bil malce bolj drzen, a kljub temu varen manever. Peti album, ki nosi naslov Swing When You're Winning ponovno teži k grupnemu letenju (tokrat na malce drugačen način) in je zastavljen v precej manj fičfiričarskem tonu kot predhodniki.

Robbie je z albumom bržkone hotel dokazati, da je že odrasla ptica in temu tudi primerno zrel glasbenik, hkrati pa izkazati globoko spoštovanje in naklonjenost umetnikom iz ere, ko so muzičnim vodam in odrom kraljevali velikani kot so Frank Sinatra, Sammy Davis Jr., Bobby Darin, Nat Cole in Dean Martin.

Plošček nam ponudi 15 pesmi, večina teh so predelave najbolj prepevanih pop pesmi iz vseh časov, ki se krasijo na odlično zasnovani marketinški strategiji; v primeru, da bi bil album odličen, bi lahko Robbija uvrstili med ljudi, ki so pustili svoj kraljevi pečat glasbi tretjega tisočletja, v nasprotnem primeru pa bi bil album izvrstno darilo v času, ko na vrata že potrkujeta Božiček in Dedek Mraz. Žal se je dogodilo ravno slednje;

Sicer drži, da je produkcija, ustvarjena v taistih prostorih, kjer je snemal Sinatra izvrstno podmazana, da so se producenti izredno potrudili, skorajda ustvarili čudež v malem, ko so na pesmi It was a very good year združili vokala pokojnega Sinatre in Williamsa, kar bi za oboževalce obeh lahko pomenilo izpolnitev sanj, a stvar kaj kmalu naleti na oviro - Robbijev glas sam, ki se nikakor ne more približati vokalnim sposobnostim izvrstnega interpreta Sinatre in tako potencialne sanje kaj hitro zapadejo v pravo nočno moro za notranje ušesne organe in dušo obenem. Album nadaljuje v takem tonu in na trenutke kar malce zaskeli, ko čuješ razmesarjene različice sicer zelo dobrih pesmi Mack the Knife, Mr. Bojangles, Ain't That A Kick in The Head, Something Stupid in Beyond The Sea.

Za novopečene in nezahtevne poslušalce bo album kot darilo našel gnezdo pod okrašeno jelko, stari mački pa bodo, kot je v navadi, Williamsovo ptico pogoltnili, izpljunili in si raje zavrteli originalne swingovske izvedbe, tiste, ki so jih našim staršem igrale prave legende!

Robbie Williams: Swing When You're Winning
(leto izdaje 2001, založba EMI, distribucija Dallas records)
Ocena: 2

Rok Terkaj - avatar

Rok Terkaj

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 7 člankov.

Robbie in Nicole v Something Stupid - thumbnail

Robbie in Nicole v Something Stupid