v rubriki glasba:
.. / / / 21.11.2004

Šank Rock - Na mrtvo v živo

Velenjsko zasedbo Šank Rock bi v slovenskem glasbenem prostoru lahko označili za legendarno, saj so prisotni že od daljnega leta 1982, svojo prvo ploščo pa so izdali pet let kasneje in sicer je bila to plošča Pridite na žur...

Druga polovica devetdesetih za skupino sicer ni bila najboljša, saj so jih pretresali spori in nekaj menjav članov, a na veselje mnogih oboževalcev so zakopali vse bojne sekire in ploščo Vzemi ali pusti posneli v, za mnoge, najboljši postavi - Matjaž Jelen (vokal), Bor Zuljan (kitara), Aleš Uranjek (bobni), Davor Klarič (klaviature) in Cveto Polak (bas kitara).

Šank Rock so leta 1993 izdali ploščo (ali pa morda samo kaseto, nisem povsem prepričan) V živo na mrtvo in enajst let kasneje, vsekakor ploščo Na mrtvo v živo. Koncert se je odvijal 27.8.2004 v Anhovem, kjer se je na koncertu zbralo sedem tisoč oboževalcev zasedbe.

Na plošči je sedemnajst skladb, seveda odigranih v živo, čeprav sem imel na nekaterih mestih občutek, da je vse skupaj kar precej obdelano, saj se vokal vedno sliši več kot odlično, glasba pa je potisnjena nekoliko preveč v ozadje in tako se občutek "živosti" nekoliko izgubi.

Med sedemnajstimi skladbami nekaj večjih uspešnic manjka - osebno pogrešam nekoč nepogrešljivo Laški pir, čudi pa me, da na tako velikem koncertu in seveda tudi posnetku ni 6 Pack Čukurja in njihovega sodelovanja v eni največjih uspešnic letošnjega leta Dej bolj naglas, zato pa so Šank Rock na ploščo uvrstili prihajajočo uspešnico Ne smem se stret.

Vse skupaj utegne zveneti nenavadno, a zagotovo je najboljši del plošče zares zanimivo izdelan ovitek, za katerega bodo prikrajšani vsi tisti, ki prisegajo na mp3-je, oblikoval pa ga je Saša Hes, ki je s skupino sicer sodeloval tudi pri videospotih za zadnji uspešnici TV in Dej bolj naglas in upravičeno upa na kakšno od slovenskih oblikovalskih nagrad.

Seveda, v sedemnajstih skladbah je moč uživati, saj Šank Rock večino svoje moči in tudi glasbenega znanja pokažejo predvsem na živih nastopih, čeprav človek pogreša nekaj več izvirnosti pri povezovanju skladb, nekaj omenjenih uspešnic in morda kanček več improvizacije.

Žive izdaje naših izvajalcev so redke, saj si raje posežejo po preverjeni formuli zbirka največjih uspešnic in še kakšna nova pesem in upam, da bodo skupini Šank Rock sledile še druge zasedbe, ki ravno tako slovijo po kvalitetnih živih nastopih.

Šank Rock: Na mrtvo v živo
(leto izdaje 2004, založba Menart)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Divji Matjaz - thumbnail

Divji Matjaz