v rubriki glasba:
.. / / / 16.06.2003

September spet skupaj

September, ena izmed legendarnih zasedb jugorocka sedemdesetih let, spet deluje. Po tem ko so se lani kot Feniks dvignili iz pepela in navdušili na Joserjevem memorialu v Pulju, jih bomo kmalu lahko videli tudi na domačih (in tudi ex yu) koncertnih odrih.

V zasedbi Septembra 2003 sodelujejo Janez Bončina (glas), Braco Doblekar (konge in saksofon), Marjan Malikovič (kitara), Jadran Ogrin (bas kitara), Zlati Klun (bobni) in Tihomir Pop Asanović (orgle) - z izjemo Zlatija Kluna gre za člane zasedb Septembra v različnih obdobjih.

Skupina je nastala septembra leta 1976 in tako tudi dobila ime. Skozi zasedbo je šla vrsta takrat najbolj znanih glasbenikov jugoslovanskega rocka, jedro pa sta vseskozi tvorila dva, pevec Janez Bončina - Benč in klaviaturist Tihomir Asanović Pop, mojster orgel hammond B2. Takšna je bila tudi glasba, zlitje mnogih glasbenih izkušenj in videnj, ki so temeljile na rocku, jazzu in soulu in večglasnem petju.

Skupina je v prvem letu obstoja za beograjsko založbo PGP RTB posnela jazzrockovski debitantski album Zadnja avantura, ki mu je posebno obeležje dajala električna violina Petra Ugrina, takrat v rocku precej nevsakdanji instrument, tri leta pozneje pa je v ZDA v studiu Seabird v Edgewaterju na Floridi posnela album My Country, naslovljen po prevedeni različici pesmi Domovino moja in istoimenskem albumu, ki je takrat izšel pri RTVL ZKP.

Med načrti je zdaj tudi album z izborom vseh teh posnetkov, ki naj bi hkrati izšel pri obeh založbah, dodali pa naj bi še dve pesmi, ki jih September takrat ni posnel, jih je pa izvajal na koncertih, med drugim tudi na zadnjem koncertu v Zenici jeseni leta 1979, ko je skupina nastopila v zasedbi Janez Bončina, Braco Doblekar, Pop Asanović, Tone Dimnik (bobni), Ante Mažuran (kitara) in Dani Gančev (bas kitara).

September je v štirih letih obstoja gostoval v ZDA, Nemčiji, na Kubi in ZSSR, prekrižaril vse republike in domače odre, se vpisal med legende takratnega rocka, doma v Sloveniji pa je nastopil le dvakrat.

Med načrti so zraven nastopov doma tudi gostovanja v nekdanjih jugorepublikah, morda tudi v paketu s prav tako oživljenima zasedbama Time in Yu-grupo. Del te glasbene zgodovine bo osvežen in na vpogled v živo v petek, 20. junija opolnoči v portoroškem Kanela baru, nato pa še 2. julija ob 21.30 na Večerovem odru poletnega festivala na mariborskem Lentu.

September 1976 (z leve: Braco Doblekar - thumbnail

September 1976 (z leve: Braco Doblekar