v rubriki glasba:
.. / / / 28.06.2004

Tadej in Playfulness

Tadej Rozman v slovenski glasbi ni neznano ime, saj je sodeloval pri začetkih skupine Shyam, prisoten je bil tudi pri začetkih skupine LeeLooJamais, vse dokler ni s prijatelji ustanovil skupine Moveknow-ledgement...

Moveknowledgement so izdali ploščo Sun Sun in odigrali prek 100 koncertov, med drugim tudi na Rock Otočcu, Koupa Festu, na Exit festivalu v Novem Sadu, Crni mačak v Osijeku in seveda mnogih solističnih nastopih. Za Tadeja pa vse to ni bilo dovolj, v glasbi je želel še več!

Zbral je nekaj prijateljev, izkušenih glasbenikov in posnel ploščo Tadej in Playfulness, na kateri lahko najdete osem zelo različnih pesmi in multimedijski dodatek - v TV oddaji odigrani skladbi Lovin' People in Searching.

Med tistimi najbolj očitnimi gosti naštejmo Uroša Weinbergerja (Moveknowledgement), Mareta Grubarja (Wet bed), Boštjana Grubarja in Tomislava Jovanovića ? Tokaca (Dan D) ter Uroša Srpčiča.

Koncertno skupino Playfulness pa poleg Tadeja, ki igra bas kitaro in tudi poje ter Mareta Grubarja (bobni) sestavljajo še Jure Dolinar (kitara), Mateja Ratkovič in Čana (vokal). Kmalu lahko pričakujete tudi videospot za skladbo Sex is great (with love), skupino pa lahko pričakujete tudi na odrih.

Beauty je prva skladba na plošči, mešanica jazza in funka, z zanimivim vokalom, odlično odigranim saksofonom, ženskim back vokalom in moškim rap vložkom. Lovin' people sloni predvsem na basu, ženski vokal je precej disko obarvan, vplete se tudi vrstica skladbe Sexy M.F., v ušesu pa ostane tudi kitara.

Ona zna što osječam je bolj klaviaturska, nekakšen fusion rock, besedilo in vokal pa je seveda prispeval karizmatični Tokac. Perzijc je popolnoma instrumentalna skladba, meni ena najljubših, gre pa za odličen preplet klaviatur in basa v uvodu, nato pa slišimo predvsem bas, boben in kitaro, ritmično pa vse skupaj močno spominja na Leb i sol oziroma bolj udarne zadeve Vlatka Stefanovskega.

Jin Jang je spet nekoliko bolj klaviaturska v uvodu, nato pa sledijo izredno energične kitare (precej heavy metalsko) in znova glas iz grla neuničljivega Tokaca. Izredno zabavna je skladba Sex is great (with love), ki ima angleško besedilo, instrumentalno pa gre za mešanico jazza in funka. Žal kratka!

Searching je nekoliko bolj lahkotna skladba, precej klasično rockerska, zaključek z Don't ever give up pa je znova izredno zanimiv. V začetku zelo nenavaden, žanrsko nedoločljiv, nato pa se vse skupaj prekine z virtuozno bas kitaro (giblje se nekje med Fleo in Jasonom Newstedom), vse skupaj pa se nato sprevrže v instrumentalno divjanje, ki ga ne slišimo pogosto.

Tadejeva glasba, ki je zabeležena na plošči, je izredno zanimiva, kar je od basista, ki je sodeloval pri treh tako različnih skupinah in obenem gojil še lastne ideje, povsem pričakovano. Upam le, da se Tadej Rozman ne bo ustavil pri tem projektu, temveč bo kmalu ponudil čisto pravo ploščo s še nekaj več izredno zanimive avtorske glasbe.

Tadej Rozman: Tadej in Playfulness
(leto izdaje 2004)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.