v rubriki glasba:
.. / / / 29.11.2004

Status Quo - XS All Areas

V trenutkih, ko na vrata trkajo božični in novoletni prazniki in ko založnikom s prodajo plošč cvetijo rožice, na policah opažamo predvsem zbirke največjih uspešnic in zdi se mi, da je letos tovrstnih izdaj še nekoliko več. In po številnih mlajših izvajalcih, ki so zbirke uspešnic izdali po treh ali štirih albumih, so na vrsto prišli tudi veterani - Status Quo...

Legendarne britanske boogie rockerje Status Quo smo imeli letos poleti priložnost videti tudi v Sloveniji, ko so nastopili in navdušili v okviru festivala Rock in Izola, sicer pa zasedba deluje že od kar daljnega leta 1967, trdno jedro skupine pa ves čas tvorita kitarista in pevca Francis Rossi in Rick Harrison.

Prvo ploščo Picturesque Matchstickable Messages from the Status Quo so izdali leta 1968 in plošče potem redno izdajali vsako leto do sredine osemdesetih, nato pa so se na sceno znova vrnili sredi devetdesetih, v zadnjem času pa je na policah moč zaslediti kar nekaj živih izdaj in malo manj studijskih albumov.

Prvi večji uspešnici sta bili Pictures of Matchstick Man in Ice in the sun, konec sedemdesetih so navdušili s priredbo Fogertyjeve Rockin' all over the world, večina pa najbolje pozna skladbi In the army now in Anniversary Waltz Part 1, sicer pa so v svoji karieri nanizali kar 50 skladb, ki so se uvrstile med najboljših 10 na britanskih lestvicah, zanimivo pa je, da jih nikoli niso sprejeli v ZDA, kjer so se njihove vrednosti in žive odličnosti začeli zavedati šele pred leti.

Na dvojni izdaji najdete štirideset pesmi - zgolj Pictures of Matchstick Man in Ice in the sun sta iz zgodnjega obdobja, velika večina pesmi je iz sedemdesetih let, dve pesmi - Thinking of you in You'll come 'round pa sta povsem novi, našli pa boste tudi sodelovanje z Beach Boysi iz sredine devetdesetih v pesmi Fun Fun Fun.

Tisti veliki poznavalci ustvarjalnega opusa zasedbe bi zagotovo našli kar nekaj pesmi, ki manjkajo, mnogi se bodo obregnili, zakaj na zbirki največjih uspešnic ni še ostalih desetih pesmi, ki so jih Status Quo imeli na Top 10 lestvicah, kljub vsemu pa gre za odlično zbirko najboljših skladb zasedbe, ki je ves čas kariere vztrajala pri svojem slogu in niso podlegli raznovrstnim modernim glasbenim vplivom.

Status Quo: XS All Areas
(leto izdaje 2004, založba Universal, distribucija Multimedia)
Ocena: 5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Status Quo - thumbnail

Status Quo