v rubriki glasba:
.. / / / 28.01.2005

Tha Flow - Red Fish

O zasedbi Tha Flow se že nekaj časa veliko govori in veliko se je govorilo tudi o njihovem prvencu Red Fish, ki je sedaj končno ugledal luč prodajnih polic in najbrž tudi vaših CD predvajalnikov. Sekstet Tha Flow je žanrsko neopredeljen, torej igrajo vse!

No, Tha Flow seveda ne igrajo vsega in že takoj vas lahko razbremenim strahu, da gre za eno tistih skupin, ki bi bili radi vse, pa niso nič. Tha Flow se gibajo nekje med punkom, skajem, reggajem, hip-hopom in klasičnim rockom. In ko jih slišite najprej pomislite na Elvis Jackson!

In na tem mestu bi znova lahko pisal o tem, kako so se Tha Flow po zgledu Elvis Jackson odločili igrati nekaj preverjenega, vendar jim s to glasbo ne bo uspelo, kajti v Sloveniji je prostora samo za ene Elvis Jackson. Da, spet ne! Tha Flow zelo spretno krmarijo mimo znanih čeri in pasti glasbenega sveta v Sloveniji in že na prvi plošči Red Fish ponujajo zelo samosvoj glasbeni izraz.

V Tha Flow se vse giblje okoli Chrisa, pevca, ki prispeva tudi duhovita ter družbeno-socialno kritična besedila in je sposoben ujeti ritem najbolje divje punk skupine (recimo v Another Fuckin Punk Song), zelo lahkotno zveni v hip-hopu (Anthem), iz hip-hopa najde vhod in izhod v ska (Operation Ivy), je zgolj ska (Ride or Die) ali pa kar vse skupaj. Lahko pa zgolj ob spremljavi akustične kitare zapoje, ko mislite, da je plošče že konec.

Seveda Tha Flow ni samo Chris, tu je še odlična ritem / solo sekcija s Sašom za bobni, Andrejem s kitaro in Blažem na bas kitari, ki seveda v prvi vrsti skrbijo, da ima Chris ustrezno instrumentalno podlago za vse raznolike načine petja in lahko instrumentalno povsem podivjajo - priporočam Jump Up.

Seveda manjkata še dva člana in dve glasbili, ki sta kar pogosti v skaju, tudi rocku, mnogo manj oziroma nič pa v punku ali hip-hopu - Tadej igra saksofon, Martin pa trobento. Obe glasbili dodata Tha Flow širino, globino, razgibanost in pestrost.

In ko vse te elemente seštejete skupaj, lahko ugotovite, da je Red Fish ena zelo zanimiva plošča, ki jo boste z veseljem poslušali, saj kljub nekaj slabe volje in pesimizma, v katerem je vseeno čutiti iskrice optimizma v besedilih, premore nek šarm in glasbeno toplino. Torej vse tisto, kar pri mladih glasbenih skupinah jaz osebno ponavadi pogrešam.

Tha Flow: Red Fish
(leto izdaje 2005, založba in distribucija Cela Pametna Založba)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

 - thumbnail