v rubriki glasba:
.. / / / 11.10.2004

The Hidden Cameras - Mississauga Goddam

The Hidden Cameras so še ena v vrsti nenavadnih in zelo izvirnih skupin, ki jih pod svojim okriljem svetu predstavlja alternativna založba Rough Trade in ki so v večini primerov pri nas manj ali pa še manj neznane...

Skupino je leta 2001 v Torontu osnoval Joel Gibb (ki ni v nobenem sorodstvu z brati Gibb iz skupine Bee Gees), ki je nesporni vodja skupine, saj piše besedila in glasbo, igra kar nekaj instrumentov in tudi poje.

Leta 2001 so izdali svoj prvi album Ecce Homo, ki je bil pravzaprav demo posnetek štirih skladb, s katerimi pa so The Hidden Cameras opozorili nase in dve leti kasneje so pod okriljem založbe Rough Trade izdali svojo drugo ploščo The Smell of our own, na odrih pa so presenečali s svojimi nastopi, v katere so vključevali go-go plesalke, slačipunce, različne gostujoče glasbenike, prikazovali različne video izdelke in besedila, hkrati pa v svoje multimedijske in teatralne predstave vključevali tudi občinstvo.

Glasba skupine je nenavadna mešanica akustične glasbe šestdesetih, z godali obogatenih sedemdesetih, pop nalezljivosti osemdesetih in različnosti devetdesetih. Vokal zveni zelo domače in prijetno, čeprav ni docela izkoriščen.

Instrumentalno so skladbe zelo polne in tudi raznolike, pogosto obogatene s spremljevalnimi vokali, žal pa so vse skladbe polne in raznolike in proti koncu zaradi tega tudi preveč predvidljive in poslušalca, ki pričakuje preobrat in ga tudi doživi, ne presenetijo.

Poglavje zase so tudi besedila, ki se lotevajo političnih tem, uživaškega življenja ob dobri pijači, hrani in lahkih dekletih, pa nekoliko bolj umetniškega pogleda na svet in še kaj bi se našlo v nenavadni (z)mešanici.

Glasba The Hidden Cameras so tako lahko zelo zanimivi za poslušanje, a le do neke mere, ko ne postanejo dolgočasni na račun predvidljivosti, torej so odlična izbira za radijske postaje, ki svoje poslušalce rade presenetijo z drugačnim in redko slišanim. Presenečen bom, če bom skupino kdaj videl na naših koncertnih odrih, glede na mnoge nenavadne zapise njihovih koncertov pa bi bilo to vsekakor zanimivo.

The Hidden Cameras: Mississauga Goddam
(leto izdaje 2004, založba Rough Trade, distribucija Menart)
Ocena: 3,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.