v rubriki glasba:
.. / / / 28.03.2005

The Mars Volta - Frances The Mute

Zgodbo The Mars Volta sta po razpadu At The Drive-In leta 2001 začela Cedric Bixler Zavala in Omar Rodriguez - Lopez, v skupino pa sta povabila še Isiaha Ikeyja Owensa in Jeremyja Michaela Warda.

The Mars Volta so leta 2002 izdali EP Tremulant in sprva presenetili in hkrati osupnili takšnega samosvojega in raznolikega glasbenega izraza nevajeno glasbeno javnost. Skupina je odšla na evropsko turnejo z Red Hot Chili Peppers, 25. maja 2003 pa je zaradi overdosea na oni svet odšel igrat Jeremy Michael Ward.

Leta 2003 je izšla prva "dolgometražna" plošča De-Loused in the Comatorium in dve leti kasneje je tukaj njihova nova plošča Frances The Mute, kjer so se prvotnim trem članom pridružili še Jon Theodore, Juan Alderte de la Peńa in Marcel Rodriguez - Lopez, med gostujočimi glasbeniki pa najdemo Johna Fruscianteja in Flea (ki igra trobento!!!) iz Red Hot Chili Peppers.

Na ovitku plošče je zapisanih pravzaprav le pet skladb - Cygnus....Vismund Cygnus, The Widow, L'Via L'Viaquez, Miranda That Ghost Just Isn't Holy Anymore in Cassandra Geminni, vendar so prva, četrta in peta skladba še razdeljene na posamezne podskladbe, CD predvajalnik pa pokaže dvanajst skladb.

Ov prvem poslušanje plošče sem bil presenečen, ob drugem osupel in ob vsakem naslednjem sem odkril vedno nove in še bolj zanimive glasbene stvari. In še vedno jih! In moram priznati, da tako nemogoče (v pozitivnem smislu) raznolike in vedno znova zanimive ter nepredvidljive plošče nisem slišal od Hendrixove Electric Ladyland.

Akustičnost in neverjetna električna energičnost, basovski funk prehodi, ponoreli bobni, jazzovski ali world music glasbeni preobrati, jazz, pop, rock, heavy metal, trobente, saksofoni, violine, godala, povsem instrumentalne ali vokalne skladbe, ki izražajo jezo, veselje, obup, razočaranost, ogorčenost, bes, vzhičenost, otožnost, melanholičnost. In zgodi se, da mnogo od tega slišimo v eni sami skladbi!!!

Osebno upam, da bom imel kdaj priložnost vse skupaj videti in slišati tudi v živo, kjer skupina menda blesti, saj mi ti vratolomni prehodi in glasbena raznovrstnost predstavljajo nekaj nepredstavljivega, sploh pa v živo. Če si kdo želi glasbo spoznati kot Glasbo in sicer v vsej njeni veličastnosti, bi mu svetoval naj prisluhne plošči Frances The Mute, kajti to je plošča, s katero sploh ne morete zgrešiti. V tem trenutku vsekakor ena najboljših plošč leta!

The Mars Volta: Frances The Mute
(leto izdaje 2005, založba Universal, distribucija Multimedia)
Ocena: 5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

 - thumbnail