v rubriki glasba:
.. / / / 01.09.2004

Toše Proeski - Dan za nas

Toše Proeski je mlad makedonski glasbenik, ki pa je kljub svojim triindvajsetim letom izdal že četrto ploščo, za seboj ima ogromno festivalskih nastopov in tudi nagrad, nastopal je v Avstraliji in Bolgariji ter po državah bivše Jugoslavije, letos pa je svojo državo zastopal tudi na tekmovanju za Pesem Evrovizije.

No, na naših straneh sem se že nekajkrat opredelil kot kar oster nasprotnik Evrovizije in to predvsem zaradi zakulisne kuhinje in v nedogled ponavljajočih glasbenih obrazcev. In zakaj tukaj predstavljam makedonskega predstavnika za Pesem Evrovizije?

Prvič zato, ker me je njegova plošča Dan za nas presenetila! Drugič, ker gre za izjemnega interpreta, ki me je spomnil na zlata (torej šestdeseta in sedemdeseta) leta jugoslovanske popevke, ko je kraljeval Zdravko Čolić in ko smo tudi Slovenci ponudili kar nekaj kvalitetnih izvajalcev, ki jim današnji pop zvezdniki ne sežejo niti do gležnjev.

Svojo prvo ploščo Nekade vo nokta je Toše izdal leta 1999, že naslednje leto znova očaral javnost s ploščo Sinot Božji in leta 2002 izdal še tretji izdelek Ako me pogledaš vo oči in z vsako ploščo je imel več oboževalcev in privržencev, z nastopi na festivalih po bivši Jugoslaviji pa je prepričal tudi producente, kritike in organizatorje, ki so ga vabili na večtedenske turneje.

Na plošči najdete šestnajst skladb, tudi evrovizijsko Life in z izjemo dveh skladb - Pogledaj u mene in Čini, so vse zelo prijetne za poslušanje. Omenjeni skladbi sta preveč moderni, glasba je ustvarjena povsem računalniško in tudi Tošev glas ne pride do tistega pravega izraza, na katerega se človek v ostalih skladbah hitro navadi.

Velika večina skladb ima godalno spremljavo (München Guadro Strings), slišita se akustična kitara in klavir, ponekod tudi tolkala in pa prijetni ženski spremljevalni vokali, ki skladbe v refrenih ali prehodih prav prijetno popestrijo.

Za razliko od mnogih drugi izvajalcev iz "naše bivše" ima Toše v svoji glasbi zelo malo etno vplivov, nekaj malega jih je moč začutiti le v skladbah Žena Balkanska, tudi v Life in Hej plavooka, hej bosonoga, a zares le za vzorec.

Toše Proeski je zanimiv izvajalec, ki bo z glasom in interpretacijo najbrž očaral že v prvo, glasba je tipično festivalska, kljub vsemu pa si skladbe niso podobne, k čemur pripomorejo tudi godalni in vokalni aranžmaji. Priporočam vsem, ki še niso izgubili upanja v kvaliteten pop in se ob glasbi radi sprostijo.

Toše Proeski: Dan za nas
(leto izdaje 2004, založba Final Cut, distribucija Dallas)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.