v rubriki glasba:
.. / / / 01.04.2005

Yogurt - Elektrika

Skupino Yogurt je pred petimi leti ustanovil kitarist Marko Zorec, leto dni kasneje so izdali prvenec Brez kisika, ki ga je zaznamoval predvsem nenavaden vokal pevke Vesne Vukovič. Konec leta 2003 je skupino po uspešnem začetku zapustila Vesna in prišel je čas z spremembe...

Marku Zorcu, Danijelu Rajhu (bas) in Alešu Uranjeku (bobni) se je pridružila mlada svetlolaska Nina Košir in v zvok skupine vnesla veliko energičnosti in divjosti. Rezultat skupnega dela je plošča Elektrika, ki se od prvenca razlikuje predvsem po sami barvi glasu nove pevke in tudi v samem zvoku skupine.

Ploščo bi najbolj preprosto označili kot rock izdelek, čeprav ima nekaj prvin popa, med kitare in bobne ter odličen vokal pa se včasih prikrade tudi nekaj elektronike, prav nobena od skladb pa ni odigrana v neprepoznavnem baladnem slogu, kar se tovrstnim glasbenim skupinam rado pripeti.

Tako imajo tudi bolj baladno usmerjene skladbe - Trenutek iz sanj, Hočem te, Vse je OK, Kje je nebo, baladen zgolj začetek in že refren razblini vse dvome. Yogurt so rock in v svoji glasbi nočejo mehkobe, sentimentalnosti in solza. Obožujejo elektriko!

Morda največja slabost, ki pa sem jo odkril le v nekaterih skladbah - Hočem te, Sužnja, je ta, da se glasba in vokal včasih ne ujameta najbolje. Tako sem dobil občutek, da je glasba eno in vokal drugo, vse dobro pa je treba pripisati vokalu.

Najboljše skladbe sem slišal proti koncu plošče - Vse je OK, Kje je nebo in zame najboljša Civilizacija, v kateri skupina pokaže raznoliko glasbeno znanje in veliko domišljije. Besedila niso čisto nič posebnega, a kar je zelo pozitivno - ne boste slišali nasilnih rim in praznih nesmislov, temveč drugačno in zanimivo videnje sveta, ki pa poslušalcu pušča prosto pot.

In ob Yogurt se bodo nekateri spomnili na Alyo, drugi na Skat, nekateri morda na Lunapark ali naio ssaion, vendar pa Yogurt svoj glasbeni izraz, s katerim se ne ozirajo preveč na moderne trende in z glasbo ter besedili želijo tudi nekaj povedati.

Yogurt: Elektrika
(leto izdaje 2005, založba Menart)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Yogurt (foto: Marko Zorec) - thumbnail

Yogurt (foto: Marko Zorec)