v rubriki glasba:
.. / / / 20.05.2003

Zakaj je Karmen Stavec zmagala na EMi2003?!

Evrosong bo. Karmen bo tam. Preberimo pa si razmišljanje našega dopisnika, ki se sprašuje zakaj je Karmen Stavec letos zmagala na EMI? Res, zakaj je Karmen Stavec zmagala na letošnji EMI?! Preprosto ... seveda zato, ker je morala. In zakaj je morala oziroma zakaj njena zmaga ni zaslužena?! Seveda? zaradi kuhinje, ob katero se je lani obregnila tudi sama. Zmage pa si ni zaslužila, ker je bilo kar nekaj nastopajočih boljših od nje, a o tem kasneje.

Zazrimo se malo v preteklost ...

V svojem prvem poskusu na EMI je bila Karmen Stavec še relativno neznan obraz (in dekolte), bolj ali manj znana po delu v skupini 4 Fun in videospotu, v katerem je pela - z odpeto bluzo in poskakujočim oprsjem. Zveni znano?! Videno tudi nekaj let kasneje?!

V svojem drugem nastopu je bila znana, zelo znana in bila je favoritinja. V njeno oprsje (da, spet ga je postavila na ogled!) se je zagledal in jo zaradi njega preganjal po dolgih hodnikih RTV Slovenija sloviti Stefan Raab. A vse je takrat presenetila Nuša Derenda s popevko Ne, ni res in na plano so pritekle solze. A o kuhinji se takrat ni govorilo! Še.

Nato je prišlo leto 2002, ko naj bi bile odpravljene vse krivice, ko naj bi Karmen Stavec končno zmagala, zajokala od sreče, pozabila na kuhinjo in zamere in odšla? odšla zmagoslavno! A so se zgodile Sestre, in zgodila se je kuhinja in ... Hja, strokovna žirija je prepoznala kvaliteto, gledalci pa so (že spet!) opazili le poskakujoči dvojčici?

Cipe! To je Karmen Stavec izjavila o Sestrah. In navkljub vsem medenim besedam, ki jih govori te dni po svoji bleščeči in zasluženi (?!) zmagi, je lani dejala, da se na EMO zaradi kuhinje ne bo vrnila ... a je bila njena "ljubezen" do evrovizijske popevke prevelika in vedeli so, da je njena pesem najboljša in ... bolj pocukrane izjave poslušamo le še ob prejemanju raznih priznanj in nagrad onstran Atlantika?

In zakaj ji je uspelo prav letos? Kuhinja?! Seveda, saj letos je pa res "morala" zmagati! V prvi vrsti je zmagala zato, ker EMO organizira nacionalni zavod RTV Slovenija, Razvedrilni program RTV Slovenija, v katerem ima (pre)veliko besedo Miša Molk. Kajti ... Bepop so na televotingu pošteno povozili tudi ljudsko Karmen Stavec, a niso imeli prav nikakršnih možnosti pri strokovni (?!) žiriji. Resnici na ljubo - tudi njihova pesem oziroma popevka ni bila tako dobra, kot so si nekateri želeli.

In za trenutek se vrnimo k strokovni žiriji oziroma dvomom o njihovi strokovnosti. Vse lepo in prav, čeprav so nekateri dobili preveč, mnogi pač premalo točk, a sodu je izbilo dno podeljenih osem točk Alenki Pinterič in Tuliu Furlaniču. Osem točk za dva stara in postarana cirkusanta, ki bi rada še zadnjič zaslužila nekaj na račun stare slave - osem točk za nikakršno koreografijo - osem točk za trapasto besedilo in davno preživeto glasbo ... Prosim vas! Minus dvanajst točk!!!

In kot radi slišimo v tujini ... another reality check! Še in še je bila boljša od Na na na (to je bil prvotni naslov zmagovalne Lep polenti dan), a vendar sta obe skupaj komaj kaj vredni.

In če se ozremo po ostalih?! Zmago bi se vsekakor zaslužila Pika Božič, ki je imela sijajno popevko in odličen nastop. A ne za puritansko Slovenijo, nikakor! Če smo preživeli travestitski napad Sester, na tekmovanje za popevko Evrovizije ne bomo nikakor poslali mlade mamice s čudovitim stasom, odličnim glasom, vse to pa si drzne tudi pokazati in izpostaviti.

Zelo dobra je bila tudi Alenka Godec, ki doživlja novo pomlad in je Stavčevo ravno tako prekosila pri petju in plesu - vse je delovalo? Glasovi, ki jih ni prejela od radijskega občinstva zaradi napačno povedane telefonske številke za finalno glasovanje, morda res ne bi spremenili zadeve, a zgodila se je krivica! In morda ne naključno! In morda, samo morda, se bo ta krivica popravljala in tudi popravila naslednje leto?!

Prijetno so presenetili Folkrola & Nina, sicer stari znanci Oriona in kar nekako zacementirani v srca strokovnih žirij RTV Slovenije, solidna, čeprav značilno Legovič - Mislej - Kocijančič je bila tudi Jasmina Cafnik, nepošteno pa bi bilo spregledati tudi presenetljivo Polono in pa Domna Kumra.

Obupno slaba oziroma nemogoča sta bila že omenjena Alenka in Tulio, Alya je bila preveč Christina Aguilera oz. Pink agresivna in preveč moderna za Evrovizijo, predvidljivo ponavljajoča in zrela za pokoj je bila Nuša Derenda, ki bo za nadaljnje uspehe morala zamenjati dolgočasni avtorski par Vlašič ... nemogoče dolgočasna in neprimerna sta bila tudi Platin, ne vem pa, če je vredno izgubljati besede o kvazi heavy metalskem Marijanu Novini? Namerno sem izpustil Jadranko Juras, Ano Dežman in Andraža Hribarja, ki so bili za EMO preveč kvalitetni in se jim za uspeh(e) ter pohvale (tudi kritiške) ni treba nikjer in nikoli bati.

Ob toliko obupnih skladbah se seveda lahko vprašamo, kako nemogoče slabe (ali morda nadpovprečno odlične?!) so bile šele tiste, ki so jih zavrnili člani strokovne (?!) žirije sveta RTV Slovenija. Na mestu je tudi vprašanje, kdo bi nastopal in kdo zmagal, če bi bila EMA v domeni Pro plusa in tudi, kaj bi se dogajalo, če bi vsak član žirije glasoval zase in bi bila žirija nekoliko bolj mešana?!

Seveda nas vse zanima, kako se bo Karmen Stavec uvrstila na tistem ta pravem izboru, na izboru za popevko Evrovizije ... nam bo dala uspeh, ponos , ali morda solze ... morda bodo očitki leteli na evropsko kuhinjo,morda pa nam bo na koncu lahko dala "samo ljubezen"?! Vse to bomo videli že to soboto, jupiii!

In če nam je mogoče uspelo razjasniti, zakaj je Karmen Stavec (ne)zasluženo zmagala, se lahko seveda vprašamo tudi kako?! Ob vseh pravnikih, strokovnjakih v žirijah, popolnosti televotinga, ob odličnem besedilu, inovativni glasbi in plesu, za katerega je najbrž spet porabila nekaj mesecev vaje?! Seveda? zasluženo nikakor ne!

P.S.: Ob vseh debilnih besedilih in nemogoče prastarim glasbenim podlagam nas lahko skrbi, da se bodo naslednje leto na glavno tekmovanje uvrstili Helena Blagne - Zaman, pa Simona Weiss, Natalija Verboten, Zlatko Dobrič, Korado in Brendi (morda celo vsak s svojo pesmijo?!), pa znova Gianni Rijavec in še kakšnega pravega ljudskega človeka bi se našlo - mogoče Danny načrtuje veliki preboj na slovensko in evropsko glasbeno sceno načrtuje prav na prihodnji EMI?!

Odgovori so v zvezdah, ali pa v zapečatenih kuvertah, ki romajo na znane naslove in k znanim osebam?!

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Karmen Stavec - thumbnail

Karmen Stavec