v rubriki glasba:
.. / / / 07.07.2003

Zgodba, imenovana Zabranjeno pušenje

Legendarna skupina je eden najboljših kazalcev, kaj se je zgodilo z nekoč bratskimi narodi skupne države. Sejo Sexon in Elvis J. Kurtovich vodita Zabranjeno pušenje v Zagrebu (uradno sicer v Sarajevu), dr Nele Karajlić pa v Beogradu. Vsi pa so zelo daleč stran od dni stare slave.

Skupino Zabranjeno pušenje mnogi povezujejo z montypythonovskim televizijskim showom Top lista nadrealista in prav imajo. In ob Top listi nadrealista je treba omeniti tudi gibanje novi primitivizem.

Začetki pušačev

Skupina, ki je ustvarjala tedaj popularno radijsko oddajo se je v nekoliko spremenjeni zasedbi zbrala leta 1980, vendar so na začetku nastopali kot Pseudobluz bend, na čelu katere je bil pevec dr Nele Karajlić (s pravim imenom Nenad Janković), kitaro pa je igral Sejo Sexon (Davor Sučić). Na začetku leta 1981 so posneli svoj prvi posnetek, skladbo Penzioneri na more idu zimi, v naslednjem letu so odslužili dolg domovini in se leta 1982 zbrali v popolni postavi.

Das ist Walter

Leto 1984 je bilo za skupino prelomno. Izdajo svoj prvi album Das ist Walter, s še danes prepoznavnimi skladbami Zenica blues, Anarhija all over Baščaršija, Neću da budem Švabo (u dotiranom filmu), Šeki is on the road again in drugimi. V skupini bobne igra Predrag Rakić oziroma bolj znan kot Šeki Gayton, ki je nekaj let kasneje igral bobne tudi na prvih dveh ploščah skupine Sokoli nato pa se je začel ukvarjati z glasbenim managerstvom.

Isto leto skupina odrine na prvo jugoslovansko turnejo, kjer jih je občinstvo sprejelo z odprtimi rokami, kritiki pa so jim najbolj zamerili slabšo instrumentalno podkovanost. Besedila, pisana v značilnem sarajevskem slengu in pa prepoznaven imidž pa so bili tisti faktorji, ki so napovedovali prihod novega primitivizma, h kateremu so svoje dodali tudi Elvis j Kurtovich and his Meteors ter skupina Bombaj štampa, na čelu katere je deloval Branko Đurić Đuro.

Top lista nadrealista na TV

Top lista nadrealista se je istega leta iz radijskih valov preselila na televizijske ekrane in si v zelo kratkem času pridobila zelo široko občinstvo, saj so se na sebi lasten duhovit način norčevali iz trenutnih socialno političnih razmer v državi, najbrž pa se jim niti sanjalo ni, kako kmalu bodo njihove norčije postale kruta resničnost.

In da ne bi pozabili, kako prelomno je bilo leto 1984, je treba omeniti tudi nenameren incident, ki se je zgodil dva dni pred dnevom republike (nekdaj največji državni praznik, ki smo ga praznovali 29. novembra) med koncertom na Reki. Eden od pripadnikov najbolj znane znamke ojačevalcev na svetu je za vekomaj ugasnil, dr. Nele Karajlić pa je dogajanje pospremil z besedami "Crk'o maršal, ... mislim na pojačalo".

In v časih, ko je bil duh Maršala Tita še prisoten in čislan, je bilo to kaj kmalu spoznano za žaljenje ikone naroda in rušenje narodne identitete in koncerti skupine so bili kar po vrsti odpovedani, člani skupine pa so se morali braniti pred raznovrstnimi komisijami in združenji. Vse skupaj je že istega leta potonilo v pozabo...

Dok čekaš sabah sa šejtanom

Leta 1985 je skupina izdala dvojni album (kar tedaj ni bil pogost pojav) Dok čekaš sabah sa šejtanom, ki tudi zavoljo obsežnega formata ni bil najbolje sprejet. Na plošči se nahajajo številne uspešnice Djevojčice kojima miriše koža, Stanje šoka, Nedelja kad je otiš'o Hase, mnoge nekoliko bolj zafrkantske pesmi pa so utonile v pozabo.

Vendar pa so pridobili nove poslušalci, z njimi je prišla večja priljubljenost in tudi nastopanje na največjih odrih države. To je izkoristil predvsem frontman skupine dr Nele Karajlić, ki je neumorno tekal naokoli, se slačil skoraj do golega, zabaval občinstvo in jezil dušebrižnike.

In če so leta 1984 prenehali s snemanjem TV serije Top lista nadrealista zaradi številnih političnih pritiskov, so leta 1987 razpustili tudi gibanje novi primitivizem, ker so se želeli odmakniti od najnovejšega primitivizma, ki se je kot kuga širil daleč naokoli. Istega leta skupino zapusti celotna ritem sekcija, pa čeprav so se pripravljali na snemanje tretjega albuma, kije kljub kadrovski menjavi izšel istega leta pod naslovom Pozdrav iz zemlje Safari.

Pozdrav iz zemlje Safari

Večino pesmi je ustvaril veliki avtorski tandem Sexon - Karajlić, kot zanimivost pa lahko omenimo predvsem to, da je kot basist na treh skladbah sodeloval slavni režiser Emir Kusturica. Tudi na tej plošči je zabeleženih nekaj velikih uspešnic, kot so Balada o Pišonji i Žugi, Bos ili hadžija, Poslednja oaza (u lošoj formi sam) in Dan republike, še ena v nizu prepovedanih pesmi.

Na tej plošči je tudi skladba Manijak, za katero je videospot režiral Emir Kusturica. Skladba in tudi zgodba v videu govori o politiku pedofilu, ki s piškoti Tops vabi majhne deklice v park, tam pa jih spolno zlorablja. Ker pa se je ravno tedaj pojavila zloglasna afera Agrokomerc, ki so proizvajali priljubljenje kekse, je videospot ostal v bunkerju.

Male priče o velikoj ljubavi

Naslednja in obenem zadnja plošča skupine Male priče o velikoj ljubavi je izšla leta 1989. Med drugimi je kot kitarist in spremljevalni pevec v dveh skladbah gostoval tudi Goran Bregović, plošča pa tudi pri vselej hvaležnem občinstvu ni bila preveč priljubljena.

Na turnejo je skupina odrinila skupaj s predstavo Top lista nadrealista in že omenjeno skupino Bombaj štampa in vse skupaj se je spremenilo v glasbeno gledališke predstave, polne humorja in dobre volje, ki je bila v državi, ki je bila tedaj že na robu propada in razpada, še kako potrebna.

Leta 1991 je prikazana tretja iz televizijskih serij Top liste nadrealista, v kateri je jasnovidno prikazan razpad skupne države. V spomin je in bo ostal pretep na vrhu sarajevskega zidu, ki je delil Severni in Južni Sarajevo in še mnogi drugi kadri, ki so bili preveč resnični.

Vojna in dve frakciji Pušenja

Dr Nele Karajlić je ob začetku vojne odšel v Beograd in tam zbral glasbenike z vseh vetrov, s katerimi je nastopal pod imenom Zabranjeno pušenje. Tridnevni koncert v Beogradu sredi devetdesetih, kjer je v skupini znova igral Šeki Gayton, pridružil pa se jim je tudi bivši kitarist Plavog Orkestra Mladen Pavičić Pava, zadnjega v nizu koncertov pa lahko slišite tudi na plošči Zabranjeno Pušenje - The very best of - Live.

Nele je s skupino leta 1996 gostoval tudi v precej prazni Hali Tivoli, redno pa so igrali po Republiki Srbski in v Makedoniji. Istega leta je bila na televizijah predvajana tudi serija Složna braća, ki je na ne preveč posrečen način prikazovala čas med in po vojni, ki se je odvijal v "kafani", kjer so si bili vsi enaki. Leta 1997 izide plošča Ja nisam odavle, kjer je zabeleženih nekaj zanimivih pesmi, kjer Nele opeva in pogreša stare čase, precej skladb pa se navezuje na stare uspešnice originalnega Zabranjenog pušenja.

Konec prejšnjega stoletja se je skupini znova pridružil Emir Kusturica (v skupini sicer bobna njegov sin) in pod imenom Emir Kusturica & The No smoking Orchestra so izdali ploščo Unza Unza time, ki je obenem služila tudi kot glasba za Kusturičin dokumentarni film o skupini.

Sejo Sexon in Elvis J Kurtovich pa sta moči združila na Hrvaškem in leta 1997 izdala ploščo Fildžan viška, kjer ravno tako obračunavata s starimi časi in jih po drugi strani tudi objokujeta.

In če je na tej prvi plošči, ki je bila sicer posneta na Nizozemskem, glavne vokale odpel Marin Gradac Mako, je na kasnejših ploščah Tajni agent sile in najnovejši Bog vozi Mercedes ter tudi na koncertni Hapsi sve! za mikrofon znova stopil kar Sejo Sexon.

Popularnost v Sloveniji

Skupina je v Sloveniji mnogo bolj popularna kot beograjska frakcija, tako zaradi pogostejših koncertov (igrali so na primer že leta 1998 na Rock Otočcu) kot tudi zaradi tesnega prijateljstva z našo zasedbo Zaklonišče prepeva.

Upanje umira zadnje, toda najbrž vsi lahko le sanjamo, da bi Sejo in Nele znova kdaj skupaj stopila na oder in da bi znova slišali tiste prave Zabranjeno pušenje. Med njima ostaja veliko nedorečenih besed in najbrž tudi dejanj, ki jih drug drugemu zamerita.

Skupina in njena glasba sta obvezni za spoznavanje duha in stanja nekega zdaj že precej oddaljenega časa. Zaradi navezanosti na rodno Bosno in Hercegovino bodo mnogim težje razumljive, toda dobra volja in značilen bosanski humor ostajata sveža kljub letom, ki so pretekla.

Mnogo informacij lahko najdete tudi na www.zabranjeno-pusenje.com in na številnih sorodnih straneh, ki se ukvarjajo z glasbo rajnke Jugoslavije.

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Zabranjeno pusenje - thumbnail

Zabranjeno pusenje