v rubriki glasba:
.. / / / 01.12.2003

Bolesna brača - Radio Fanfara

Po toplo sprejetem prvencu Lovci na šubare je bilo potrebno na drugo ploščo Bizza Briganteja in Baby Dooksa čakati dolgi dve leti in zakaj je temu tako, si boste lahko pogledali v priloženem dokumentarcu, kjer boste lahko izvedeli tudi mnogo drugih zanimivosti o nastajanju plošče, med drugim tudi, kaj sploh pomeni Radio Fanfara.

Ploščo zaznamuje Marketing Radia Fanfare, ob katerem se utegnete spomniti na legendarne Nadrealiste, obenem pa se boste tudi pošteno nasmejali. Ob prvem poslušanju se boste najbrž močno čudili spontanemu humorju in zanimivim rimam in z vsakim poslušanjem boste slišali nekaj novega, prav vedno pa se boste huronsko smejali. Da le ne boste zaradi smeha preslišali česa zabavnega!

Looka & Borna je pesem od dveh prijateljih, ki imate vsega več kot dovolj in v besedilu boste morda spoznali kakšnega soseda, znanca ali pa opevanega zvezdnika. Tudi Bijeli miš poje o zanimivem prijatelju, vendar z zanimivim domačim ljubljenčkom povežite težave z alkoholom...

Ena najbolj duhovitih in žal tudi tragičnih pesmi je Patriša in marsikdo se bo spomnil kakšne uslišane poletne romance s prelestnim dekletom, ki pa vam je pustila neljub spominek. Ne verjemite ji, da je vaša edina, kaj šele, da ste vi njen prvi, tudi če priseže na vse!

Egotrip je primer odličnega hitropoteznega rapa, ki spominja na organizirane battle v kakšnem zapuščenem skladišču. Zelo agresivna in z udarnim refrenom po nekaj propagandnih sporočilih sledi Tresi guzu. Morda bi ga bilo potrebno prepovedati poslušati mlajšim od osemnajst let ali pa ga otrokom predvajati pri urah spolne vzgoje?!

Restoran Bolesna Braća se začne z instrumentalnim uvodom, ki je zelo podoben uspešnici Narcotic Liquido. In prosim - te restavracije nikar ne povezujte s Složno braćo, saj tukaj veljajo povsem drugačna pravila, ki jih morate spoštovati, drugače niste dobrodošli.

Več kot zabaven je tudi Telefon Faki, kjer se z ženskim vokalom predstavi Sandra Berković, skladba pa vam lahko služi kot učbenik katerih plehkih in nenavadnih izgovorov ne gre uporabljati!

Prav posebna je tudi Radio Fanfara, v kateri se Bolesni braći pridružijo še Sammy Deluxe iz Nemčije, Busta Flex iz Pariza in Afu-Ra iz ZDA, tako da je rezultat skladba, odrapana v štirih jezikih. Skozi besedilo boste izvedeli, zakaj je Radio Fanfara "degutantna zabava za odrasle i klince".

Vjetrovi se začne skoraj romantično, nato pa se spremeni v instrumentalno priredbo skladbe Godinama Dina Merlina in Ivane Banfić, ob vsej že omenjeni bizarnosti pa si lahko predstavljate, o kakšnih vetrovih pojeta Bizzo in Dooks.

V Socialised kot pevec gostuje Patrick Vincent, pesem pa pripoveduje o tem, kako (ne)socializirana sta člana Bolesne braće. Tudi v tem besedilu utegnete prepoznati koga znanega?

Oprosti mi brate je bila prva mala plošča, ki je napovedala izid tako dolgo pričakovane plošče. Seveda so jo poslušalci navdušeno zgrabili z obema rokama, tako kot se bo najbrž zgodilo tudi z veliko ploščo. Pesem o žalostnem razhodu dveh bratov, saj eden odide v Munchen služit denar, drugi pa ga doma potrpežljivo čaka?

V zadnji skladbi Fanfara Outro gostuje Ivana Husar, ki se z glasom pridruži vnovičnemu multinacionalnemu rapanju, ki nas opozarja, da je prvovrstne zabave konec. A ne kar tako! Sledi še zabavna predelava Jenny from the block z rito migajoče Jennifer Lopez, ki tukaj (žal) ni sodelovala. A ne vem, če bi bila J.Lo zadovoljna s to priredbo njene zgodbe o uspehu, ki tukaj pripoveduje o ubogi deklici, ki odrašča v revni Bosni in je prisiljena v selitev v tujo deželo. A pozor ... ne gre za patetično pesmico, temveč zabavne prigode, ki so naslovljene Persa from the mahala!

Rap gor ali dol, če je zadeva zabavna, ne moremo nič! Malce Zabranjenog pušenja, Nadrealistov, Ali En z Levo sceno se lahko skrije v kakšen kot, z zabavnostjo in neposrednostjo sta blizu le Slon in Sadež, če že želite kakšno primerjavo, ki pa v nobenem primeru ne pove vsega, kar povesta Bolesna braća: Plošča, ki je ne smete preslišati!

Bolesna braća: Radio Fanfara
(leto izdaje 2003, založba Menart)
Ocena: 5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Bolesna braca - thumbnail

Bolesna braca