v rubriki glasba:
.. / / / 11.11.2003

Asian Dub Foundation - Live

Asian Dub Foundation so že od devetnajstega februarja na svetovni turneji, v okviru katere so dvanajstega maja nastopili tudi v Ljubljani, na spodaj predstavljeni plošči Keep bangin' on the walls pa najdete koncert, ki so ga ADF odigrali na francoskem festivalu Les Eurockeennes 6. julija v Belfortu.

Na plošči najdete petnajst skladb in dejansko gre za prerez njihove kariere oziroma zmes skladb z vseh prejšnjih studijskih plošč - Facts and fictions, R.A.F.I., Rafi's Revenge, Conscious party, Community music, in Enemy of the Enemy.

Asian Dub Foundation pravzaprav ni moč prav veliko očitati, kljub temu, da jim nekateri očitajo rutiniranost, kar naj bi bila posledica kadrovskih menjav znotraj skupine, vendar skupina na posnetkih zveni zelo odločno in sveže.

V njihovi glasbi najdemo sledove funka, etna, world musica, kančke reggaeja, pa celo nekaj brutalnega elektronskega nažigaštva, rap način pripovedovanja in seveda ulično ter izrazito politično angažirana besedila. Vse primerno reciklirano in označeno kot samosvoj ADF stil!

Osebno so me najbolj pritegnile skladbe 2 face, pa izredno zanimiva Fortress Europe (z zanimivim delom refrena "This is the 21st Century exodus") in pa skladba Enemy of the enemy (ki so jo posvetili teroristu vseh teroristov George W. Bushu).

Žal se na posnetkih skoraj ne čuti odziva občinstva, obenem pa je zvok na nekaterih delih nekoliko slabši oziroma je glasba preglasna in je moč slišati le refrene posameznih skladb, ki jih spretno in z vsem žarom podajata Spex in Aktarvata.

Seveda, kot vsaka "živa" plošča je tudi ta sestavljena iz tistih najboljših in najbolj priljubljenih skladb, zato ploščo lahko priporočimo le tistim najbolj gorečim oboževalcem, ki nista zamudili njihovega lanskega nastopa na Rock Otočcu ali pa letošnjega v Ljubljani. Ostali pa sezite po kakšni od studijskih plošč in začnite na začetku.

Asian Dub Foundation: Keep bangin' on the walls
(leto izdaje 2003, založba Virgin, distribucija Dallas)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Publika pred ADF - thumbnail

Publika pred ADF