v rubriki glasba:
.. / / / 26.12.2003

Emir & Frozen Camels - Znam

Emir Buković ima za seboj izdajo plošče San in koncertno turnejo po ZDA in širom po Evropi. K priljubljenosti in polnim koncertnim dvoranam je pripomogel tudi Cliff Williams, sicer basist AC/DC, ki sodeluje v njegovi spremljevalni skupini Frozen Camels.

Pred kratkim je izšla tudi Emirjeva druga plošča, z naslovom Znam, s katero je le potrdil, da gre za spodobnega naslednika zapuščine kvalitetnega jugoslovanskega rocka. Tudi tokrat ni šlo mimo kar nekaj zvenečih imen, ki so sodelovali pri nastajanju plošče, saj so v skladbi Uhljup - glamour papak gostovali Elvis J. Kurtovich, El Bahattee in Rambo Amadeus.

V Emirjevi glasbi lahko najdemo vsakega nekaj - Bijelo dugme, Prljavo kazalište, Zabranjeno pušenje, Divlje jagode, Crvena jabuka, celo Ribljo čorbo in Atomsko sklonište, seveda pa se ne moremo izogniti niti Beatlom, Stonesom, Chucku Berryju in Vanu Morrisonu, katerega priredbo Brown eyed girl lahko slišimo tudi na plošči.

Vse skupaj takole na daleč najbrž deluje precej nemogoče, je slišati zelo zanimivo in dovolj pestro, da se skladb ne naveličamo kar tako. Iz sicer kar precej širokih okvirov rocka močno odstopa predvsem že omenjena Uhljup - glamour papak, v kateri se v rock povežeta tudi rap, hip-hop in nekaj malega funka in pa remix skladbe Sarajevo, New York, Roma, ki ga je ustvaril Adi Lukovac z Ornamenti.

Drugačni sta tudi Alhambra, ki ima nekoliko mističen začetek, potem pa postane precej hard rockerska, opozoriti pa je treba tudi na skladbo Ti i ja (sevdah blues), kjer gre za odlično izveden in interpretiran blues.

Emir ima sicer kar nekaj težav z originalno, tujo postavo Frozen camels, saj so glasbeniki vezani na matične skupine in tudi tuje založbe, zato je za potrebe daljših turnej zbral ekipo "domačih" glasbenikov, ki jo poleg njega sestavljajo Ivan Vranješ (solo kitara), Jure Baljak (bobni), Damir Vranešević (bas) in Regi Okanović (ritem kitara).

S to drugo ploščo je Emir potrdil, da gre za samozavestnega glasbenika in vedno boljšega avtorja, tako besedil kot tudi glasbe in da je pred njim še svetla kariera. Vsekakor bo moral začeti prepevati tudi v angleščini, če želi uspeh onstran bivših skupnih meja, s samo glasbo pa je že prestopil ozke okvire "balkanskega" prostora.

Emir & Frozen Camels: Znam
(leto izdaje 2003, založba Dallas)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Emir & The Frozen Camels on stage - thumbnail

Emir & The Frozen Camels on stage