v rubriki glasba:
.. / / / 06.02.2004

Center za dehumanizacijo - Gverilci brez mej

S čim večina od vas najprej poveže nenavadno besedno zvezo Center za dehumanizacijo? Z odgovorom "Nimam pojma, kaj bi to bilo!"?! Tisti, ki ste v slovenski glasbi nekoliko bolje podkovani, boste skupino seveda povezali s punkom. Pa lahko punk povežete z akustičnimi instrumenti? Morda s tamburaškim orkestrom?

Ste na zadnji dve vprašanji odgovorili z odločnim NE?! Potem pač ne verjamete, da je tudi nemogoče mogoče in zelo malo veste o CZD oziroma skupini Center za dehumanizacijo! Gre za enega redkih punk bandov v Sloveniji, katerega člani so polnoletni. Še več - skupina sama je po obdobju delovanja polnoletna!

In akustičnost? Seveda, v goste jih je povabil Jure Longyka, odzvali so se povabilu in s številnimi gosti ter močno prearanžiranimi skladbami zasedli oddajo Izštekani, vse skupaj se je zgodilo aprila 2003. In kaj se je tam zgodilo? Ja, punk na akustičen način! Če se vam zdi nemogoče in neverjetno, kupite ploščo in prisluhnite, ne bo vam žal!

Ob poslušanju plošče človek najprej pomisli na skupino Orlek, ki na svoj lasten način mešajo punk s folkom, ob poslušanju posnetkov s Tamburaškim orkestrom Cirkovce pa na glasbo etno skupine Šukar. Le da so tukaj besedila drugačna in da so skladbe v izvirniku mnogo drugačne!

Tamburaški orkester Cirkovce z vodjo Dragom Klajnom so se skupini CZD pridružili v štirih pesmih ? Ob našem prazniku, Gverilci, Barve in Da bo bolje. Tisti, ki so vam znani izvirniki, veste, kakšnega podviga so se CZD lotili.

Pa to še ni vse! Na večini skladb se je stalni četverki skupine ? Dušan Hedl (kitara, vokal), Bojan Tomažič (sampler, back vokal), Marjan Milošič (bas) in Franci Novak (bobni) pridružil gost Danijel Bauman, ki je igral na klasično kitaro. In ob koncu nastopa se je punkerski četverec pretvoril v PPZ CZD ? punkerski pevski zbor CZD v skladbah Iz spopada v spopad in Nimam dnara, za katerega je bil posnet tudi izredno slikovit videospot z izredno izdelano in dodelano plesno koreografijo.

In še vedno ne verjamete, da berete o neverjetnem in redko videnem? Nastop CZD v Izštekanih zlahka postavim ob bok močno predrugačenim Big Foot Mami, d-fact, legendarnim Niet, deloma Zmelkoow in Silence. Kdor je zamudil vse to in še vedno zamuja, zamuja redko videno in živ dokaz izreka, da je tudi nemogoče mogoče!

Skupina Center za dehumanizacijo je po skoraj dveh desetletjih delovanja med slabše poznanimi v Sloveniji, a zagotovo po krivici, tako kot mnoge druge skupine, ki si drznejo storiti korak dlje in korak v drugačno. Prisluhnite jim že sedaj, da vam ne bo čez nekaj let hudo žal!

Center za dehumanizacijo: Gverilci brez mej
(leto izdaje 2003, založba Subkulturni azil)
Ocena: 5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

 - thumbnail