v rubriki glasba:
.. / / / 22.12.2003

Blue - Guilty

Blue je še ena v vrsti skupin, ki so nastale po blaznem uspehu New Kids On The Block, pa kasneje Take That in Caught in the act. In če poslušamo glasbo teh skupin in vseh naslednikov in podobnih, imamo občutek, kot da se prav veliko ni spremenilo - le podobe in obrazi, pa mogoče produkcija?!

Blue so kvartet, ki so lansko leto postregli s prvencem One love, letos pa so izdali še ploščo Guilty, s katero so se odločili izkoristiti uspeh, ki jih je doletel ob izidu prve plošče. Pri plošči je še najbolj zavidljivo število skladb - 15 in pa sodelovanje Stevieja Wonderja in Angie Stone pri eni skladbi.

Ob poslušanju človek dobi občutek, da posluša neko neznosno mešanico Take That, Justina Timberlakea oziroma N'Sync ter še kakšnega Michaela Boltona za povrh, kvartet pa želi slediti Lionelu Richieju, Luthru Vandrossu, Eltonu Johnu in morda bolj pop Georgeu Michaelu.

Skladbe so si zelo podobne, vsak član ima svoj solo del, skupaj prepevajo refren, slišite pa lahko ogromno oh in ah ter uh... Instrumentalne podlage so si zelo podobne, ponekod se prevladujoče sliši akustična kitara, morda klavir ali celo godala, drugače pa je zgolj ritem.

Balada Guilty je že bila hit, najnovejša uspešnica je skladba Signed, sealed, delivered I'm yours, v kateri sodelujeta priznana Stevie Wonder in Angie Stone, vsekakor pa imata potencial za uspešnico tudi skladbi Back it up, v kateri gre za zelo očitno kopiranje N'Sync in pa balada Breathe easy, v kateri je solo del odigran na električno kitaro?!

Na splošno je plošča mešanica balad in nekoliko bolj dinamičnih pesmi, najde pa se ogromno tistega, kar je nemogoče opredeliti, saj vsebujejo skladbe od popa, hip-hopa do nekega zelo mehkega rocka, seveda pa ne manjka niti moderni r'n'b.

Plošča nekega poštenega presežka nima, ki bi ga lahko od druge plošče in domnevne glasbene zrelosti že lahko pričakovali tudi tisti z nekoliko ostrejšimi ušesi. Očitno gre le še za enega v vrsti primerov, ko je treba kuro držati pri življenju, dokler nosi zlata jajca. Prijateljski kvartet se bo najbrž kmalu razšel in morda bo enemu od njih uspelo narediti povprečno solo kariero, morda pa tudi ne?!

Blue: Guilty
(leto izdaje 2003, založba Virgin, distribucija Dallas)
Ocena: 2

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Blue - Guilty - thumbnail

Blue - Guilty