v rubriki glasba:
.. / / / 26.11.2003

Coldplay - Live 2003

Coldplay pod vodstvom karizmatičnega, čeravno zadržanega Chrisa Martina so na svoj trenutek slave in priznanje čakali dolgo časa. Skupina se je zbrala sredi devetdesetih z namenom ustvarjati kvalitetno in ne preveč komercialno glasbo, po številnih malih ploščah so 2001 izdali prvenec Parachutes, lani avgusta pa so izdali izredno uspešno ploščo A rush of blood to the head.

In čeprav tudi Parachutes ni bila ravno prezrta, saj so skupino toplo sprejeli tako kritiki kot oboževalci, jih je šele A rush of blood to the head katapultirala v sam glasbeni vrh rock glasbe, kjer prave konkurence z izjemo morda U2 pravzaprav nimajo.

Uspešnice so nizali kar po vrsti - Clocks, In my place, The Scientist, God put a smile upon your face, Politik in še kakšna bo prišla. Člani skupine so letošnje leto preživeli na turneji, trenutno pa pripravljajo nov album, ki naj bi izšel nekje prihodnje leto.

Pričujoča plošča je izvrsten prikaz moči Coldplay v živo. Na DVD plošči najdete koncert, ki je bil julija letos posnet v Horden Pavillionu v Sydneyu - poldrugo uro lahko uživate v sedemnajstih skladbah, tudi tistih starejšega datuma, koncert si lahko ogledate iz različnih zornih kotov, našli boste tudi 40-minutni dokumentarec o zakulisju koncertne turneje, pa besedila in še kaj.

Na audio plošči boste našli dvanajst skladb oziroma dobro uro poštene glasbe in si ogledate kar nekaj zanimivih fotografij vseh štirih članov skupine. Z izjemo The Scientist boste na plošči našli vse uspešnice, ob tem pa lahko slišite novo skladbo Moses in pa redko slišano See you soon z EP-ja The Blue room, izdanega 1999.

See you soon je povsem akustična pesem, zelo počasna in dobro pokaže, kakšno spremembo v zvoku in glasbi so Coldplay naredili v zgolj dveh letih. Besedilo je v skladu s pričakovanji odlično, glasba izredno zanimiva, preseneti pa petje, ki se na določenem mestu krasno zlije z električno solo kitaro, za piko na i pa slišimo še nekaj ubranega spremljevalnega petja.

Prav skladba Moses je tista, ki utegne mnoge spomniti na stare, no in tudi na najnovejše čase U2. Na preprostem ritmu zgrajena skladba, z udarnim refrenom, zanimivim besedilom in zelo prepričljivim petjem.

Vzdušje, ki ga je na DVD plošči moč videti, se na audio plošči zelo dobro čuti, saj občinstvo ves čas diha skupaj s skupino, ki skozi koncert daje svoj maksimum. In po naporni koncertni turneji in ničkoliko koncertih je to izredno težko, česar se zavedajo vsi glasbeniki, oboževalci pa malokdaj. In tudi slednji so pri Coldplay drugačni, saj ne gre zgolj za kričeče najstnice, katerim je oklep pomembnejši od vsebine.

Plošče ne bi priporočil le najbolj zagrizenim fanom in tistim, ki poznajo zgolj skladbe z drugega albuma, temveč tudi vsem tistim, ki skupine ne poznajo. Videli in slišali boste, kako v živo zveni iskren rock band, kar Coldplay vsekakor so.

Coldplay: Live 2003
(leto izdaje 2003, založba EMI Records Ltd., distribucija Dallas)
Ocena: 5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Coldplay Live 2003 - thumbnail

Coldplay Live 2003