v rubriki glasba:
.. / / / 19.01.2004

The Fool Coll Jazz Orchestra - The Fool Cool Vibes

V Sloveniji se ne zgodi prav pogosto, da bi jazz orkestri oziroma big bandi izdajali plošče, še bolj poredko pa se zgodi, da bi tovrstne izdelke predstavljali na naših straneh. Vendar bomo tokrat naredili izjemo, saj gre pri The Fool Cool Jazz Orchestra za klasičen jazz big band, ki pa glasbo jemlje kot univerzalni jezik, v katerem ni nobenih predalčkov.

Duhovni in idejni vodja orkestra je Izidor Leitinger, ki je poznan tudi po sodelovanju v Živih legendah, spremljevalni skupini Zorana Predina. Nekje leta 2000 je začel okoli sebe zbirati mlade jazz glasbenike iz Slovenije, Avstrije, Nizozemske ter Srbije in Črne gore.

Vsi mladi glasbeniki so študenti ali absolventi priznanih svetovnih jazz akademij iz Graza, Celovca, Rotterdama in New Yorka, mnoge pa najdemo tudi v slovenskih skupinah (LeeLooJamais, Jadranka Juras,...).

Sam orkester je precej klasično zgrajen - 5 saksofonov, 4 trobente, 4 pozavne, kitara, klavir, bas, bobni in vokal in pa za jazz orkester nekoliko nenavadna instrumenta tolkala in klaviature. Med dobro znane lahko prištejem Lovra Ravbarja in Bojana Zupančiča, Mateja Hotka, Janeza Gabriča, Roka Lopatiča in Blaža Celarca.

Težko je katerokoli skladbo izpostaviti in zapriseči, da je mnogo boljša od vseh ostalih. Izvrstna je vsekakor skladba Control, kjer lahko slišimo vrsto odličnih instrumentalnih prepletanj in kar tri solo vložke ? na alt saxu Lovro Ravbar, na orglah Rok Lopatič in na bobnih Janez Gabrič.

Zanimiva je tudi Big Ships, kjer prvič na plošči slišimo vokale in sicer nekoliko raperski moški vokal Mc Keysa in pa prijeten, nekoliko soulovsko obarvani vokal Vesne Petković. Vse skupaj zaokroži izvrsten kitarski solo vložek Dejana Lapanje, ob katerem je moč sklepati, da tudi Carlos Santana išče navdih v jazzu ali pa je morda ravno obratno.

Osebno me je navdušila tudi skladba All That Is On My Mind, kjer gre za prefinjen jazz, v katerem zablesti pevka brežiških LeeLooJamais Lara Šiljevinac. Ob veliki večini avtorskih skladb izpod peresa in črtovja Izidorja Leitingerja je treba omeniti tudi izvrstno predelavo znane skladbe Jungle Boogie, ki jo v izvirniku izvajajo Kool & The Gang. Uvod in zaključek sta znova v latino ritmih, ki spominjajo na Santano, vse ostalo pa izvrstna big bandovska instrumentalna predelava.

Ploščo zaključi remix uvodne skladbe Jason, ki je narejen na drum'n'bass podlago in nekoliko pokvari celotno sliko, treba pa je priznati, da se obe glasbeni zvrsti zanimivo dopolnjujeta in prepletata, tako da prevelikega odstopanja ni.

The Fool Cool Jazz Orcehstra so prijetno presenečenje in glede na to, da gre za glasbenike, ki še vedno zorijo in bodo vedno boljši, je pred njimi zagotovo še pestra kariera, ki bo svoj vrhunec še ponudila. Nakup plošče vam toplo priporočam, ravno tako pa tudi ogled orkestra v živo.

The Fool Cool Jazz Orchestra: The Fool Cool Vibes
(leto izdaje 2004, založba Glasbeno društvo Kuhna, distribucija Dallas)
Ocena: 4,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.