v rubriki glasba:
.. / / / 24.03.2004

D.D.V. - Davek na dodatne vibracije

Punk je navadno problem odraščanja in če si mame česa ne želijo, potem so to punkerji v družini. Kajti - punk je uporništvo, kaos, anarhija, posledično tudi čudne pričeske, uhani, raztrgana oblačila... In kaj sledi potem? Seveda, alkohol, neobrzdan seks, mamila in smrt. In slab zgled za okolico! Groza! Kaj bodo pa sosedje rekli?!

Po naslovu in uvodniku sodeč lahko marsikaj sklepate, vendar ne bomo sklepali kar tako, tjavendan. D.D.V. je punk rockerski trio iz Grosuplja, ki ga sestavljajo Matjaž Živkovič Maki (kitara, vokal), Gregor Lužar (bas kitara) in Matej Rački (bobni). In po glasbi, ki jo igrajo, so njihove mame lahko nanje ponosne!

Sami so se označili za socialno erotični punk rock band in tej definiciji lahko pritrdimo, dodali pa bi jim lahko tudi nekaj pridevnikov, ki se sicer bolje podajo pop skupinam, zato jih bom zadržal zase. Brez težav pa lahko zapišem, da njihovo glasbo poslušam z velikim užitkom, saj so izredno iskreni in čisto nič izumetničeni.

In da ne gre le za pretiravanje spodaj podpisanega, fantom lahko v velik plus štejemo producenta njihove plošče - Zorana Čalića, ki je znan po delu v legendarnih Majkah, pa prehitro razpadlih Holder, večina pa ga je najbolje spoznala kot zelo enakovredno menjavo za Miho Guština pri Big Foot Mami.

In če bo kdo pomislil na Zablujeno generacijo, ga želim hitro ustaviti! Čeprav so skladbe in refreni D.D.V.-jevcev zelo spevni in gredo lepo v uho, so precej daleč stran od kar malce preveč skomercializiranih "Zablujencev". Čutiti je vplive legendarnih The Ramones, nekaj malega Pankrtov in starejših The Offspring (še pred ploščo S.M.A.S.H.) in vse skupaj zveni precej originalno in zabavno.

Nase so prvič opozorili na festivalu ŠKL demo hit, kjer so se predstavili s skladbo Miss Lee, klasično punk rockersko skladbo, ki gre hitro v uho, njihov drugi napad pa se je zgodil z videospotom za skladbo 7 dni, kjer so za sodelovanje pridobili celo Sandija Kolenca Kolija iz skupine The Drinkers.

Skladbe so v večini primerov dolge okoli tri minute, kar zagotavlja učinkovitost, veliko dobrih kitarskih riffov, nekaj neponavljajočih solo vložkov, spevne refrene z obilico back vokalov, ob tem pa ne gre zanemariti dejstva, da so besedila izredno duhovita in pogosto tudi samoironična, kar ni ravno vrlina slovenskih skupin.

Na plošči boste lahko poslušali dvanajst zanimivih zgodb in dva instrumentalna vložka ? na začetku in na koncu si lahko prisluhnete, kako zveni kitarsko bruhanje (Vomit). Kosmate sanje pripovedujejo o seksu z dekletom, ki sicer deluje precej erotično in zapeljivo, a je nekoliko mlajša, kot bi si človek želel.

Kdo je Miss Lee in kakšne težave je imel avtor pesmi z njo, boste slišali v istoimenski uspešnici (na CD-ju boste našli tudi video, podobno kot tudi za 7 dni), skladba D'nar pa poje o kar znani težavi, ko ti je ženska zares všeč, a nato izveš, da brez denarja ne bo nič!

V Alkohol vas bo uvedel sijajen kitarski uvod, besedilo je nekoliko bolj resno in posvečeno, čeprav zamegleno, težavam z alkoholno omamo. Saj ste si prebrali uvodnik, kajne? Zaman je znova ena bolj zabavnih, ravno tako pa je vezana na težave z alkoholom ? želiš si biti z žensko, ki pa je sposobna spiti več (alkohola) od tebe in zgodba ima zares žalosten konec. Poslušajte in naslednjič premislite!

Tudi Pober se zdej se sooča z vsem moškim dobro znano tematiko oziroma težavo (namig: TV upravljalec), Rdeče rože pa ne pojejo o kakšni žalostni avtomobilski nesreči, temveč o ženskem okrasju stanovanja, za katerega je treba skrbeti. In če je ta ženska povrh vsega vaša mama, je stvar še toliko hujša!

Spoznou ima nekaj malega ska naboja in uničujočo punk energijo, besedilo pa bodo razumeli predvsem tisti, ki so bili kdaj odvisni od ženske pomoči, zanjo pa so morali plačevati z ljubeznijo (ali morda le spolnimi uslugami?!).

Vse se je izšlo vsebuje nekaj odličnih instrumentalnih prehodov, sicer pa ima pesem kar precej optimistično misel, kar vam razodene že naslov. Komu je posvečena skladba Joey Ramone, najbrž ni potrebno posebej razlagati in tudi ne zakaj. Bil je en in edini in bili so eni in edini!

Pred instrumentalnim zaključkom boste poslušali še prihajajočo uspešnico Cura, ki je odpeta v hrvaškem jeziku in spominja na skladbe skupin KUD Idijoti ali pa Hladno pivo ? torej dobra glasba in zabavno besedilo.

In potem je konec! No, seveda ? po bruhanju! Pa ne zaradi glasbe, razlogi tičijo kje drugje, verjemite! Pred skupino D.D.V. je zagotovo lepa prihodnost, če si bodo le ostali zvesti in če bodo ostali zvesti glasbenemu izrazu, ki mu sledijo. Prav tako pa ima lepo prihodnost tudi slovenska punk rock glasba, saj bo uspeh grosupeljskega tria zagotovo pritegnil še marsikatero mlado skupino.

D.D.V.: Davek na dodatne vibracije
(leto izdaje 2003, založba BOOM Records)
Ocena: 4,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

DDV - thumbnail

DDV