v rubriki glasba:
.. / / / 01.11.2014 14:28

G.U.B. - Mozak nam je pun

Če počekirate moj Twitter profil, boste pod bio našli opis »retired punk-rocker« in očitno je res tako. Punk glasba je korenito zaznamovala zadnjih 20 let mojega življenja, ampak ob vsem kar se mi dogaja še na vseh ostalih področjih je žal postalo praktično nemogoče slediti vsem zadevam. Gužva u bajt je bend za katerega sem že velikokrat slišal, a žal sem o njem vedel le malo. In ko me je Vini vprašal, če bi napisal recenzijo njihove zadnje plate, sem bil sprva skeptičen. Potem sem jo pa slišal.

Gužva u bajt (GUB) letos obeležujejo 10 letnico obstoja in do sedaj so izdali tri albume. Leta 2005 je izšel njihov prvenec, ki nosi kar ime samega benda, štiri leta kasneje pa je izšel njihov drugi album z naslovom Nikad pankera od nas.

Čeprav sem vedno sovražil etiketiranje glasbenih zvrsti in se jim izogibal kot hudič križa, bom za GUB rekel, da so predstavniki t.i. street punka in kot sami pravijo njihovo ustvarjanje ne cilja na spreminjanje družbe temveč je le odraz njihovega uživanja v življenju in stvareh, ki jih radi počnejo. In album z naslovom Mozak nam je pun je zelo dober primer udejanja teh besed. Na plati, ki je v začetku leta izšla pri avstrijski založbi Anachronism records najdemo 12 udarnih in neposrednih komadov, ki se iz različnih perspektiv tako ali drugače obregnejo ob vsakdanje življenje v Sloveniji. Gre za zelo iskreno, recimo temu, kar osebno izpoved protagonista, oziroma njegovo bruhanje jeze, nezadovoljstva, prezira, cinizma in še bi lahko naštevali. Besedila komadov na plati so tako v slovenščini, kot tudi jeziku, bolj značilnemu za bivšo skupno domovino, najdemo pa lahko tudi en komad v angleščini. Zakaj to omenjam? Ker so besedila preveč dobra, da bi jih spregledali, oziroma pustili, da ostanejo skrita za glasbeno podlago. Samo besedilo komada Generacija ekrana preverite, pa boste vedeli, o čem govorim. Razen če niste že tako globoko zabredli in izgubili sleherni občutek za samokritiko. Hiti? Jebite se, to je punk! Vsak komad je zgodba zase in vsak komad je hit. Če pa že moram, bi morda opozoril na komada Debelolična gospodična in naslovni komad albuma Mozak nam je pun, saj bosta oba zagotovo potegnila v sing-along refrena.


Sem že omenil, da G.U.B. letos praznujejo 10 letnico obstoja? Ne it preverjat, seveda sem. In ta jubilej bodo skupaj z gosti obeležili prav ta vikend (sobota, 1.11.) v klubu Gromka na Metelkovi. Pa naj bo na tej točki dovolj besedičenja. Dovolite, da si za zaključek samo še sposodim velikega glasbenega kritika iz konca 70-ih let prejšnjega stoletja in rečem »To morate slišati!«

Za vse online odvisneže pa je tukaj še nekaj povezav do spletnih destinacij, kjer lahko najdete še kakšno dodatno informacijo o bendu.
G.U.B. na Facebook-u
Home sweet home
Listen loudest!

Matej Mrevlje - avatar

Matej Mrevlje

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 25.02.2014 na ŽVPL-u skupaj objavil 19 člankov.

G.U.B. - Mozak nam je pun - thumbnail

G.U.B. - Mozak nam je pun