v rubriki glasba:
.. / / / 17.03.2004

Kvinton - Lovci sreče

Skupina Kvinton obstaja že lep čas, po legendi naj bi med pospravljanjem podstrešja našli pozabljene glasbene instrumente, jih usposobili in začeli igrati. Veseli dogodek so "požegnali" s steklenico domačega avtohtonega dravskopoljskega rdečega vina - kvintona. Tako se je torej vse skupaj začelo...

V skupini so se združili Robert Belšak, ki igra bobne, Goran Podgorelec s kontrabasom, Dejan Bračko s kitaro in violino, Boštjan Koren s solo kitaro in Marjan Bone, ki poje in igra harmoniko. Želeli so ustvarjati zanimivo glasbo in rezultat teh želja je tudi njihov prvenec Lovci sreče.

In če smo iskreni - plošča je izšla zdaj že skoraj davnega leta 2000, a je tudi po vsem tem času še vedno izredno prijetna za poslušanje, saj na njej najdemo vrsto prijetnih skladb, ki božajo ušesa. In malo je skupin, katerih glasba bi ostala večna in sveža še dolgo potem, ko izide.

In kot se mi je nekajkrat že zgodilo, gre znova za eno tistih plošč, kjer so prav vse skladbe izredno dobre, celo odlične. Od uvodne Dotik ljubezni (videospot zanjo je posnel Jan Cvitkovič), pa ironične Dekle z leseno nogo do dobro znane tragike z naslovom Gusl, za katero je odličen videospot posnel Neven Korda.

Grenko resnična je tudi Koča strica Toma, podobna je tudi Svet se kar vrti, mnogo bolj pozitivne pa so Če jo srečaš, Dotik ljubezni in Mirno zaspi. Na plošči je moč najti tudi tri priredbe ? ljudske pesmi Mati je čerko pitala, pa slovito Pesjansko in odlično interpretirano Love will tear us apart, ki so jo izvirno igrali Joy Divison.

V vseh skladbah je izstopajoč instrument harmonika, ne gre pa spregledati robatega in hrapavega glasu Marjana Boneta. Mnogi prav zato skupini primerjajo z zasavskimi Orlek, vendar je tukaj tematika in tudi glasba nekoliko drugačna in prav zato toliko bolj zanimiva za poslušanje.

Kvinton so ena tistih glasbenih skupin, ki se ne ozirajo na trenutne glasbene trende, glasbene lestvice in merila popularnosti. Glasbo ustvarjajo zato, ker v tem uživajo in ker jo radi igrajo. Zato za vse njihove oboževalce razveseljujoča novica ? fantje pripravljajo nov album, ki bo, upajmo, izšel do konca leta. To pa pomeni obilo odlične glasbe.

Kvinton: Lovci sreče
(leto izdaje 2000, založba Subkulturni azil)
Ocena: 4,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.