v rubriki glasba:
.. / / / 07.01.2004

Riblja Čorba - Ovde

Riblja Čorba in njen frontman Bora Đorđević spadata med največje rock skupine vseh časov na tleh bivše Jugoslavije in sedanje Srbije in Črne gore. V začetku osemdesetih je bila njihova glasba precej umazan rock, ki je mejil na klasični rock'n'roll, ki ga je Bora začinil z duhovitimi besedili, ki pa so leti postajala vedno bolj politična. Pred dvema letoma izdana Pišanje uz vetar je pomenila korak nazaj h koreninam, pred dnevi pa so izdali novo studijsko ploščo Ovde.

Podatek, da je bila plošča posneta v mesecu in pol, je zelo spodbuden, saj težavnih in kompliciranih stvari ni mogoče posneti v tako kratkem času. Da so ob Bori v skupini prekaljeni soborci Vidoja Džindžer Božinović (kitare), Vicko Milatović (bobni) in Miša Aleksić (bas), je ravno tako zelo pozitivno. Medse so sprejeli novega klaviaturista Nikolo Slatkega Zorića, za mnoge pa je presenetljivo sodelovanje nekdanjega člana skupine Bajage.

Očitnih političnih napadov in očitkov ni več slišati, zato pa je slišati toliko več očitkov in objektivnih kritik na račun obupnega življenja v nekoč veliki Srbiji. In če je Bora nekoč že pel o dvornem norčku (skladba Dvorska budala), kar je sam potem tudi postal, zdaj poje Zašto uvek kurcu sviram, kjer se spominja, kako je bilo nekdaj in da se danes prav veliko ni spremenilo. Po načelu, da volk dlako menja, čudi pa ne!

Prva polovica plošče ni najboljša, pa čeprav je prva skladba Mobilni izredno duhovita in zabavna, vendar vse ostalo preveč spominja na obupne izdelke Nojeva barka, Labudova pesma, Zbogom, Srbijo in podobne mimobežne plošče iz devetdesetih.

Prva boljša skladba na plošči je vsekakor naslovna Ovde, ki je zelo kitarska skladba, z odlično odigranimi bobni in precej kritičnim besedilom, ki spomni na delovanje skupine v drugi polovici osemdesetih. Zanimiva je tudi baladna 100 godina samoće, kjer Bora dokaže, da ima še vedno dober glas.

Skladba Ko o ćemu je izvrsten rock'n'roll, odigran po starih, klasičnih notah, čeprav ima izrazito protipolitičen naboj, ki ga zapečati verz "O tvojoj sudbini odlućuje stoka...". Prav nič pa ne zaostaja niti Novi svetski poredak, ki je sicer nekoliko mehkejša od prej omenjene, a z zelo dobrim besedilom in primerno udarnostjo.

Z Bonus CD-ja sem že omenil skladbo Zašto uvek kurcu sviram, ne moremo pa niti mimo skladbe Pičkin dim, ki je ravno tako precej ironična in z zelo nalezljivim refrenom. Zahtevajte jo na najljubši radijski postaji in nas opozorite, če jo bodo želeli kje res zavrteti.

Riblja Čorba je nekdaj veljala za skupino, brez katere ni bilo dobre zabave in njihova besedila so postala predvsem stalen del maturantskih izletov (Ostani đubre do kraja, Lutka sa naslovne strane ipd.), nihče pa jih ni jemal preveč resno. Vse dokler s eni zgodil incident z "dunajskimi konjušniki", ki je skozi leta žal postal ne incident, temveč bridka resnica.

Tudi zato je bilo zanimivo na zadnjem ljubljanskem koncertu skupine, ko domoljubni Srbi niso povsem dojeli, komu so Borina zafrkljiva in ironična besedila v resnici namenjena. Tudi v tako obupni pesmi, kot je Gastarbajterska, je moč najti ogromno smislov. Da, pri Riblji Čorbi bo treba postati pozoren predvsem na besedila, na pravi rock'n'roll pa bomo morali najbrž še počakati nekaj let oziroma plošč. Do takrat pa uživajte v glasbi iz prvega desetletja delovanja skupine, tista je prava!

Riblja Čorba: Ovde
(leto izdaje 2003, založba HRS, distribucija Dallas)
Ocena: 3,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.