v rubriki glasba:
.. / / / 17.03.2004

Moveknowledgement - Sun Sun

Skupina Moveknowledgement prihaja iz Novega mesta in so zagotovo ena najbolj zanimivih in izvirnih glasbenih skupin pri nas. Moški in ženski vokal, trobenta in saksofon, tolkala in bobni, za nameček pa klasična električna kitara in bas, vse skupaj pa tvori izredno nenavadno glasbeno (z)mešanico.

In če smo začeli pri glasbenikih, tako tudi nadaljujmo. Skupino sestavljajo - Sandra Tomović in Miha Blažič ? N'Toko, ki se izmenjujeta, včasih pa tudi združujeta za mikrofonom, Uroš Weinberger ? Wein igra kitaro, Tadej Rozman pa bas kitaro, David Cvelbar udriha po bobnih, Gregor in Mitja Turk pihata v trobento oziroma altovski saksofon, Primož Malenšek pa bogati ritem sekcijo s tolkali.

Skupino sta sicer osnovala Goran Balog (na eni skladbi igra bas) in Uroš Weinberger, ki sta napisala vse skladbe, medtem ko N'Toko skrbi za besedila, aranžmaje pa člani skupine ustvarjajo skupaj, za produkcijo plošče je poskrbel Tomislav Jovanović ? Tokac, dobro znani pevec Dan D.

In glasba? Glasba je čudovita! Zares nenavadna zmes, ki ob prvem poslušanju močno spomni na LeeLooJamais, a z vsakim poslušanjem lahko v njej odkrijete kaj novega, še neslišanega. Slišali boste funk, jazz, groovy ritme, kanček bluesa in veliko mistične glasbe, mnogokrat zajadra skupina v hip-hop, vedno pa so odlični.

V večini skladb slišimo preplet obeh vokalov, Sandra poje v podlagi, N'Toko pa v svojem stilu hitro in včasih kar preveč agresivno niza verze, v nekaterih skladbah pa lahko slišimo le njega (Turn, Trend, Given the gift).

V skladbi Connect your mind se oba vokala krasno ujemata in prepletata, skladbo pa krasi tudi udaren refren. V že omenjeni Turn slišimo odličen kitarski uvod, vmes pa se prikrade tudi nekaj elegantnih scratchev.

Sonic fruits je nekoliko bolj funky obarvana, kjer se izkaže Tadej Rozman z basom, prav nič pa ne zaostaja Mitja Turk s saxom. Z zanimivim prepletom glasbenih zvrsti se srečamo tudi v skladbi Trend, kjer skupini uspe zmešati ska in jazz!

Morda ena najboljših skladb na plošči je Deep cosmo marathon jam, ki se začne z mističnim uvodom na bas kitaro, ob kateri bi zadovoljno pokimal tudi Jimi Hendrix, ob silovitem rapanju N'Toka pa lahko v nadaljevanju poslušamo odličen jam bobnarja in basista.

Kar prekratka se zdi Meditation, kjer smo v uvodu znova priče mističnemu uvodu kitare in basa, a se vse skupaj konča prehitro. V skladbi Belly se še enkrat več izkaže tudi Sandra, ki ob agresivnem N'Toku nikoli ne ostane v ozadju, saj je njen glas izredno čist in razločen in kot tak zelo privlačen oziroma poslušljiv.

Sandra se izkaže tudi v zaključku, skladbi Crystal Tears, kjer linija petja na nekaterih delih spomni na uspešnico 7 seconds, ki sta jo skupaj pela Neneh Cherry in Yossou N'Dour.

In če je ta skladba bonus track, se nekaj minut srečamo še s skrito skladbo, ki je tudi edina, odpeta v slovenskem jeziku. Začne se z vokalno interpretacijo teme iz Pink Pantherja, nadaljuje pa z N'Tokovim zanimivim rapanjem, ki ga lahko naslovimo Vsi mi skačejo na rap.

Moveknowledgement so se zares izkazali s tem prvencem in ne čudi, da jih je Jure Longyka že gostil v Izštekanih, sicer pa veljajo za pravo koncertno atrakcijo, v kar se boste lahko tretjega aprila prepričali tudi v okviru Orto festa, kjer bodo nastopili.

Ob tem pa mirno lahko zapišem, da se za prihodnost slovenske glasbe ni treba bati, če so tako mladi glasbeniki sposobni ustvarjati tako zanimivo in raznovrstno glasbo. In po poslušanju se bo tudi vam zdelo, da vas je nenadoma objelo Sonce...

Foto (c) Domen Repnik

Moveknowledgement: Sun Sun
(leto izdaje 2003, založba Založba GOGA)
Ocena: 4,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Moveknowledgement - Sun Sun - thumbnail

Moveknowledgement - Sun Sun