v rubriki glasba:
.. / / / 26.01.2009 14:22

Iztok Mlakar - Romance brez krjance

Iztok Mlakar, legendarni primorski kantavtor in igralec je po sedmih letih izdal četrti album Romance brez krjance, ki bo zagotovo navdušil vse oboževalce in prepričal tisto peščico ljudi, ki Mlakarja (še) ne poznajo!

Mlakar se tudi tokrat skozi tekste sprehaja skozi življenja malega človeka, poslušalca zdaj nasmeje, drugič razžalosti, zdaj hudomušno okrca politike, tajkune, bogataše, nikoli pa ne skriva svoje politične pripadnosti in puntarskega duha.

Oda je oda ženskemu oprsju, v kateri izvemo, kaj po Mlakarjevo pravi moški najprej vidi na ženski ... Izkaže se, da ne mara silikonskih, še več ljubitelje silikona primerja s fašisti! Nadaljuje s pesmijo Bose noge, lahkotni bossa novi, ki spet opeva ženske lepote. Zanimivo je, da se v tem štiklcu prvič v Mlakarjevem opusu glasbi pridružijo bobni(?!).

V Pismu oče piše pismo sinu in v njem pove kar nekaj življenskih resnic (pravico do krast 'ma samo oblast), a na koncu ugotovi, da kaj prav je in kaj ne bo moral "zgruntat" vsak sam. Sledi Furlanka, najbolj seksi štiklc na plošči, tragikomična zgodba o brhki furlanki in preveč zaletavemu mladeniču, ki vas bo zagotovo nasmejala do solz, čeprav najbrž ne znate furlansko.

V pesmi Žena al flaša se Mlakar sprašuje kaj moškemu več pomeni: žena ali flaša in nato primerja obe moškim tako ljubi priležnici. V Pokori spet govori o pijači, neuslišani ljubezni in tako imenovani črni luknji, strganem filmu ali kakor pač rečete izgubi spomina zaradi preveč zaužite pijače.

Truckin' Rap je zagotovo eden najbolj zabavnih songov na plošči, čeprav v bistvu govori o podjetju Avtopromet Gorica, ki je že zdavnaj propadlo (da ne bo kdo mislil, da se je Mlakar prodal, ne, ne) in o neizprosnem primorskem plesalcu, ki vozi za omenjeno firmo!

Bogatašev song je izpoved nekega bogataša, Očenaš pa v resnici molitev malega človeka proti krivicam tega sveta, molitev, da se nas "tisti ta zgor" usmili, saj si že sami delamo dosti gorja na svetu.

Na četrti plošči je Iztok Mlakar še razširil besednjak uporabljenih primorskih izrazov, ki se jih je na štirih ploščah nabralo toliko, da bi jih bilo smiselno izdati v obliki slovarja, da jih bo (ne samo iz konteksta) razumela vsa Slovenija.

Mlakarju tudi tokrat dela družbo David Šuligoj, ki je svoje delo spet opravi več kot odlično in čeprav na plošči ni klasičnih hitov (kitica-refren-kitica-kitica) so Romance brez krjance še en odličen Mlakarjev izdelek, na katerega je bilo zagotovo vredno čakati sedem let. Da je album res hit tudi med ljudstvom dokazuje tudi 6 tedensko kraljevanje na vrhu 30 najbolj prodajanih plošč v Sloveniji (od 7 tednov na lestvici sploh)!

Iztok Mlakar: Romance brez krjance
(leto izdaje 2008, založba in distribucija Založba kaset in plošč RTV SLO)
Ocena: 4,5

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Iztok Mlakar - Romance brez krjance - thumbnail

Iztok Mlakar - Romance brez krjance