v rubriki glasba:
.. / / / 26.12.2003

Siti hlapci - Tukaj in zdaj

Reggae v Sloveniji, daleč stran od palm in z nemogoče malo morja in ne ravno vročim soncem, pa čeprav z brhkimi dekleti?! Ne, ne govorim o najslabši propagandi za reggae, imenovani Kingston, pa tudi o pozabljenih Sunny Orchestra ne, temveč o skupini Siti hlapci, ki na zelo avtentičen način igrajo enega najbolj znanih jamajških izvoznih artiklov.

Zgodba o skupini se je začela konec 1998, ko je Tadej Tratnik začel okoli sebe zbirati glasbenike, ki bi bili pripravljeni ustvarjati reggae in dub glasbo. Skupina je prešla številne menjave in tudi nerazumevanje slovenske javnosti za čistokrven reggae, a jim je uspelo!

Do letošnjega leta, ko so izdali svoj prvenec Tukaj in zdaj, so nastopili že na Festivalu Lent, Soča Reggae festivalu, slovitem Rototom Sunsplashu v Italiji, na otvoritvi Borštnikovega srečanja, na stadionu Ilirije so igrali pred osem tisoči obiskovalci, predstavili so se občinstvu Mystic reggae partyja in na številnih manjših klubskih koncertih.

Glasba na plošči je več kot simpatična, če se lahko tako izrazim. Dve skladbi s svetopisemskimi motivi - Kajn & Abel ter Gospod je moj pastir sicer nekoliko izstopita iz konteksta, vsaj z besedili, vse ostalo pa je reggae - Zemlja, Zrak, Voda, Ogenj in Ljubezen.

Nič kaj zapleteni ritmični vzorci, ki so dopolnjeni s kitaro in klaviaturami ter seveda s prepričljivim in zelo pristnim jamajškim vokalom. Tudi angleščina je natančna in prijetna za uho, presenetljivo pa v reggae glasbi dobro zveni tudi slovenščina.

Žal je Slovenija za tovrstno glasbo še nekoliko preveč zaprta, nobenega dvoma pa ni, da Site hlapce čaka lep uspeh tudi v tujini, kamor so se zaradi ozkega slovenskega tržišča že zatekli Elvis Jackson, ki jim je zaradi drugačnosti in pristnosti ter iskrenosti uspelo.

Res je tudi to, da je glasba, ki pa je izključno avtorska, za prvenec nastajala kar pet let, plošča pa je izšla v samozaložbi. Čez nekaj let, ko bo skupina dobro znana širom po Evropi, se bodo vsi spraševali, zakaj in kako jih ni nihče odkril doma. Slovenska glasbena industrija v večini primerov žal bolj gleda na zaslužek kot pa na posredovanje kvalitetne glasbe.

Odprite oči, ušesa in duha, s ploščo Tukaj in zdaj se lahko kadarkoli zatečete v prijetne poletne dni, sploh pa v teh zoprnih zimskih dneh.

Siti hlapci: Tukaj in zdaj
(leto izdaje 2003, založba SSH, distribucija Dallas)
Ocena: 4,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Siti hlapci - thumbnail

Siti hlapci