v rubriki glasba:
.. / / / 05.05.2005

Solomon Burke - Make Do With What You Got

Naj se človek trudi in napreza, vedno mu kaj uide in zgodi se celo, da človek spregleda in presliši tako izjemnega glasbenika, kot je Solomon Burke

Resnici na ljubo - nisem edini, ki je tega izjemnega ameriškega glasbenika spregledal, saj ga zapostavlja celo svetovna glasbena javnost, saj Solomon Burke v svojih štirideset let trajajoči karieri ni imel niti ene uspešnice, ki bi se zavihtela med dvajset najboljših. Razlog - bil je premalo pop in celo preveč progresiven, kot je moč prebrati.

Njegova glasba je bila vedno predvsem gospel, bila je seveda tudi zelo sorodni soul in r'n'b, a nikoli dovolj ali sploh pop. Zato je Solomon Burke ostal v senci velikanov Otisa Reddinga, Wilsona Picketta, Arethe Franklin in drugih mojstrov.

Štirideset let! Leta 2002 je izdal ploščo s pomenljivim naslovom Don't Give Up on Me, s katero je svet opozoril, da je vsaj en mojster stare soul šole še kako živ in dejaven. Pred kratkim je izšla še ena nadvse zanimiva plošča Solomona Burkea, ki nosi naslov Make Do With What You Got, kjer so skladbe med drugimi prispevali tudi Bob Dylan, Robbie Robertson, Dr. John, Van Morrison, Mick Jagger in Keith Richards ter Hank Williams.

Deset skladb, ki se večinoma gibajo v okvirjih gospela in soula, so v prvi vrsti izjemno interpretirane in glas Solomona Burkea je zagotovo eden najboljših vokalov sploh dandanes. Vsi sodobni kvazi r'n'b in soul ter kdo-ve-kaj-še pevci se lahko mojstru zgolj poklonijo.

Plošča Make Do With What You Got seveda ni popolna, kajti to je skoraj nemogoče, je pa plošča zelo dobra. Začetek z I need your love in my life je več kot odličen - dinamična glasba, kitarski power soul začetek ter odličen refren.

Naslednjih nekaj skladb je nekoliko bolj baladno obarvanih - seveda gre za odlične in zelo doživeto interpretirane gospel skladbe, ki pa jim manjka nekaj več instrumentalne dinamike in pestrosti.

Odličen pa je znova zaključek plošče - Fading Footsteps, Morrisonova At the crossroads, I got the blues Jaggerja in Richardsa z odličnimi poudarki brass sekcije, predvsem ob orglah interpretirana Make Do With What You Got in za zaključek še Wealth won't save your soul Hanka Williamsa, kjer Burke še enkrat več dokaže vso svojo glasovno veličino.

Plošča Make Do With What You Got bržkone ne bo postala klasika, zagotovo pa bo našla prostor v vsaki zbirki pravih ljubiteljev izvrstne glasbe, ki je dobesedno odpeta z dušo. In če boste imeli priložnost - Solomona Burkea preverite tudi v živo. V živo je menda neprekosljiv!

Solomon Burke: Make Do With What You Got
(leto izdaje 2005, založba Shout!, distribucija Menart)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Solomon Burke - Make Do With What You Got - thumbnail

Solomon Burke - Make Do With What You Got