.. / / / 10.07.1998

Kdo 'ma koga?

Tehnologija nas, ali mi tehnologijo? Nekateri zatrjujejo: mi tehnologijo, ona nam vdano služi, lajša naše delo in krajša prosti čas. Vendar se mi dozdeva, da je včasih prav obratno. Da je vse skupaj le orožje neke nevidne sile, ki nas z tehnologijo in napredkom odvrača od nečesa bolj pomembnega.

Življenje brez mobilca, organizatorja, prenosnika, ... in sončnih očal

Filozofiram, boste rekli. Ampak ne, poglejte: dandanašnji dan si ne predstavljate poslovneža brez mobilnega telefona, elektronskega organizatorja, in v boljših družinah še prenosnega računalnika, printerja, in seveda sončnih očal, ki v poletnih dneh služijo za več stvari.

Prvič: so odlični kazalec finančne moči (če so seveda kupljena za dvajset ali več tisoč dolarjev) in drugič: ščitijo pred nevarnimi ultravijoličnimi žarki. Okej, dost o špeglih, tehnične igrače so bolj kočljive.

"Pejn in di es"

Mobilci, mobiteli, cell phones, halo tamagočiji, mobiji, mobilne telefonske centrale, džiesemi, enemteji, so poleg tega, da so del fantastičnega tehnološkega napredka, in da z njimi lahko svoji teti v Avstraliji lahko telefonirate tudi na vrhu Kilimandžara, za navadne smrtnike res "pejn in di es".

Predstavljajte si namreč, da ste povprečen Slovenec, zaposlen kot dopisnik ŽVPL-a. Ker ste hkrati tudi strasten žurer (kakopak, saj drugače ne bi bil dopisnik ŽVPL-a), večino prostega časa preživite v oštariji. In, kaj je bolj bedno kot, da vaše pomenkovanje ob ljubljeni pijači zmoti zateženi driiing, driiiing.

Seveda igračko privlečete iz vašega skritega mesta (nahrbtnika, hi-peka, nekateri jo skrivajo celo pod zimskimi puloverji - kljub strašanski vročini) in na hitro opravite pogovor. Obliva vas pot, vaš obraz je naenkrat rdeč, vroče vam je in vsem se "opravičite" z tistim pogledom ja jebi ga, tud' jest ga 'mam.

Življenje z mobilcem je težko

No, vidite. Življenje z mobilcem je težko. Poleg tega, da vas lahko ob vsakem koraku kdo napade prek žice in tako živite v stalni nevarnosti, da boste mogli spet telefonirati v javnosti, je problem še en.

Če imate navaden mobitel (ne tistega ki je kot šibična škatlica za dvesto jurjev), ga je treba seveda transportirati naokoli. In ker niste eden tistih mongolov, ki ga nosijo za pasom, ob tem pa imajo roke rahlo odročene, da ga vsakdo vidi, ali pa ga nosite na sprednjem ali zadnjem delu telesa (rahlo ob strani - na vidnem mestu), ga seveda hočete vsaj malo prikriti.

Kako nositi mobilca

Za začetek gre že, da imate roke ob telesu. Ampak potem švicate bolj kot normalno. Če imate hi-pek zgledate kot kakšn, khm, študent toplovodnih znanosti, če pa imate tisti zimski pulover (pod katerim celo vaš mobitel ostaja skrit - kar ste konec koncev hoteli), pa vam je neznansko vroče.

Ja, pa ga nos u hlačah, boste rekli. Ne. Ne gre. Mogoče s tistimi, k' so k' šibična škatlica, ampak sej veste - dvesto jurjev. Poleg tega pa vas črna govoreča škatlica v sedečem položaju tako žuli, da bi jo najraje položili na mizo - ampak ne! Kriza, k'nede?

Ker pa ste na pomembnem položaju je vaš delavnik natančno in skrbno organiziran. Služba, delo, družba, zvečer kakšna večerja, spet služba, delo, pijača ob dvanajstih, delo, družba, zvečer sestanek, in tako iz dneva v dan. Pa še pokliči tega, onega, pa tisto bejbo, ki si jo srečal zadnjič,... spisek je enostavno prevelik za vaši sivi celici.

Let's get organazized

In ker bi bili z Akto še bolj smešni, kot že ste, ste si omislili elektronski organajzer (tistih 120 kontaktovna SIM kartici je seveda premalo). Majhna škatlica, ki namesto vas nosi informacije o vseh telefonih, kontaktih, vas redno obvešča o dnevnih aktivnostih, ki jih še morate postoriti, skratka je malce bolj organizirana, kot ste sami. Fino in prav.

Ampak, velika je kot cigarenta škatlica, k sreči pa malce tanjša. V hlačni žep pa seveda ne gre. Damn! In kaj je storiti sedaj? Da bi si omislili kakšno kurirčkovo torbico ste verjetno še premladi, hmm, lahko bi vse skup zmetali v kovček, pa je. Ampak: kovček pa ol starke, oz. kovček pa mikica od Metallice.

Neee. Omislite si še debelejši pulover, pod njim pa sracjo, da lahko orgenajzer skrijete v srajčni žep. Na, pa ste spet tam ... Se nadaljuje.

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Mobilni telefoni / foto: WDAsso, vir: flic.kr/p/6AA2FG - thumbnail

Mobilni telefoni / foto: WDAsso, vir: flic.kr/p/6AA2FG