.. / / / 13.07.1998

Žuranje po cestah

V člankih Kje posedat v poletnih dneh I & II smo vam povedali, v katerih lokalih se lahko zvečer zadržujete, žurate, posedate, pijete, ...

Vendar pa vsem, še posebej pa študentom in dijakom v prvih poletnih mesecih zmeraj primanjkuje denarja. Nekateri se odločijo za kakšen vpad na žur, drugi pa raje žurajo po cestah. Kaj to je, pa v naslednjih vrsticah.

Primeren za tople dni

Žuranje po cestah je pojav, ki je opazen v Ljubljani predvsem v poletnih dneh in je izredno zakompliciran. Vendar pa je ta oblika žuranja finančno manj obremenjujoča oblika žuranja, kot žuranje po lokalih. Omenim naj še, da že v osnovi ni tok "fancy", saj se le redko pripeti, da sedite na kakšnem kulturnem sedišču, pa tudi pri pijačah ni take izbire.

Vsekakor pa je ta varianta prav zastrašujoča za vsakega osladnega šminkerja in prav je tako. Normalni ljudje imajo vsaj enkrat mir pred njimi, saj jih je drugače povsod preveč. Še bolj pa je zastrašujoča za katerokoli šminkerko, vendar to pa normalnim ljudem sploh ni po godu. Prav nobena ženska, taka ali drugačna, nikdar ne manjka, pa naj gre za tak ali drugačen žur.

Kako žurirati po cestah

Najprej je treba zbrati klapo. Najbolje je, če se zmenite na kakšnem vsem dobro znanem mestu (Nama, pošta, ...) ob kakšni primerni uri (o tem pa kasneje ?). Ko ste vsi zbrani, je treba najprej, še preden se dogovorite kam, zbrat' keš (dnar, finance, jurje) in se odpravit v bližnjo štacuno po ustrezne količine alkohola in ostalih substanc.

Ravno zato se morate zmenit ta prav cajt, da lahko še nabavte pijačo. Če pa slučajno zajebete, pa zaspidirite na bencinsko pumpo, kjer tudi ne boste bankrotirali. Najcenejše vino je Črni Peter (272,60 tolarjev), če pa je slučajno kdo od vas motoriziran, pa se lahko odpeljete do celonočnih trgovin, najbolj popularen je vsekakor bivši Arči, sedanja Baza zraven Študentskega naselja. Vse bolj pa se uveljavlja Delikatesina 24 urna samopostrežba na Cesti na Brdo.

Izbira lokacije

Tako, sedaj ko ste nabavili vse kar ste pač hoteli, je čas da si izberete primerno lokacijo za žur. Ker ste se odločili za žuranje po cestah, bo to kakšna klopca, nabrežje reke, odročna hiša, kakšen park, ali pa kakšno drugo dogajališče na prostem. Kar se Ljubljane tiče, vam mesto tu ponuja nešteto možnosti. Lahko greste do Križank, kjer se lahko počite dol na obzidju, če imate srečo pa lahko poslušate še kakšen koncert.

Placov ob Ljubljanici je takorekoč neskončno, od Špice, Trnovskega pristana, škarpe v Starem delu mesta, stopnic, ki vodijo do vode. Klopce in mizice na levem bregu med Šuštarskim mostom in pizzerijo Ljubljanski dvor pa se mi osebno najbolj dopadejo. Odprtih rok vas bo pričakal Prešern s svojo muzo, frančiškanske stopnice, Petkovškovo nabrežje, ...

Ena bolj cenjenih lokacij (vsaj po mnenju ŽVPL-ovcev) je Moderna galerija. Tam ste varni tudi pred dežjem, pa še motite nikogar. Vsekakor pa ne poskušat vdret v galerijo, saj ima le-ta svoja vrata odprta vsak dan, tako da se lahko takrat naužijete kulture. Prav tako pa vas lahko preseneti obisk varnostnika, s katerim pa se lepo pomenite, mu obljubite, da ne boste preveč glasni in, da boste na koncu sledove vašega obiska zakrili in vse bo v redu.

Če pa vas bo po kakšnem čudnem naključju v toku večera zagrabil dolgčas, lahko ploščad pred galerijo uporabite kot prostor za vaš umetniški performans, v katerem bo nedvomno uživala cela družba.

Res pa je, da je med žurom na cesti priporočljivo kakršnokoli petje, najbolj pa se obnese kakšen Adi, ali pa kateri od "tastarih prdcev" (Kreslin, Lovšin, Predin: glej ŽVPL št. 7). Če pa vaše ubrano petje pospremi še kolega Miha s kitaro je pa stvar še bolj zanimiva.

Med lokacijami naj omenim še Rimski zid, na katerem morate paziti, da ne padete dol, celoten grajski hrib (najbolj kul so Plečnikove arkade na koncu drevoreda), Robbov vodnjak ob Mestni hiši, Zvezda park, Tivoli skupaj s tivolskim gradom in čudovitimi stopnicami na koncu promenade, Trg republike, ploščad pred in za Cankarjevim domom, Narodna galerija (če se vam Moderna zagabi), parkec pred Sodiščem itd. Omenim naj še zelo popularne klopce pred NUK-om v neposredni bližini Križank, ki so zaradi neposredne bližine trgovinice, ki obratuje do desetih, res kul.

Seveda pa nemalokrat preskoči kakšna iskra med povabljenci nasprotnih spolov in takrat se lahko novopečeni parčki umaknejo "v gozdove" ali pa vsaj v bližnje grmovje, če pa zaljubljenca nista sramežljiva, pa lahko občujeta kar tam.

Sej veste, zadnje dni je seks na javnih mestih kul (George Michael ga je policaju vleku, vsi se fukajo v avtih, DeNiro, Hugh Grant, ...), zato brez panike. Seveda pa ne vem kako boste početje zagovarjali pred sodnikom za prekrške, če vas možje v modrem (na kolesih) zmotijo tik pred ekstatičnim vrhuncem.

Iskra pa nemalokrat preskoči tudi med pripadnikoma istega spola, pa ne tako kot pri Georgu Michaelu, ampak v bolj agresivnem tonu med dvema frendoma, katerih mnenja se slučajno razhajajo glede ljubljene ženske, vina, piva, politike, najljubšega benda ali pa kakšnih drugačnih nesoglasij.

V tem primeru ni nujno, da ostali stojite križem rok in navijate za favorita, ampak ju lahko spravite narazen in problem (kateremu je v osnovi sigurno botroval alkohol) rešite po mirni poti. Razen, če je brutalno pretepanje v vaši družbi pač v navadi!

Tretji preskok pa je bolj stvar presnove vašega (ali pa kakšenga drugega) organizma in se običajno dogaja na relaciji želodec-ustna votlina, v tej smeri. Vsebina želodca takrat v nekaj poizkusih preide na prosto, kjer zadiha čisto novo življenje, popularno pa se snovi na tleh reče tudi pizza. Seveda le ta ni užitna, vendar se vseeno lahko zgodi, da jo bo kakšen frend pojedel za dobro zasoljeno stavo.

Po žuru pospravimo za seboj

Žur tako pač traja, dokler je še kaj prisotnih in prisebnih ljudi, vendar pa je vseh lepih stvari enkrat konec. Tako kot se končuje tale članek, se konča vsak, še tako dober žur in preden se odpravite domov vsakič obvezno pospravite bližnjo in daljno okolico, ki ste jo v toku večera posvinjali. Sej tud' na kakšni domači zabavi zmer' na koncu pospravte, kajneda (vsaj nekateri).

Na koncu vas prosim, da mi na ne pošiljate kakršnih koli spominov na "open air" žure, ki ste jih kadarkoli doživeli, ker jih niti prebrat nočemo in bodo avtomatsko izbrisani iz komentarjev. Not!

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Moderna galerija / foto: silcamp, vir: flic.kr/p/9bn3u3 - thumbnail

Moderna galerija / foto: silcamp, vir: flic.kr/p/9bn3u3