.. / / / 18.05.2000

ŽVPL je 18. maja praznoval drugo obletnico

Ob drugi obletnici si šmelcamo vse najboljše za drugi rojstni dan in želimo, da bi živeli še dolgo, dolgo časa. Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili vsem bralcem za podporo, vsem dopisnikom za sodelovanje, vsem očetom, mamam, sestram, bratom in vsem ostalim, ki so nas prve dve leti trpeli.

Kaj je ŽVPL:
ŽVPL (spletni časopis za vse zabaveželjne prebivalce in obiskovalce Slovenije) je po skoraj polletnem premoru zaživel na novo. Kaj je bil ŽVPL, kaj je in kaj bo pa v naslednjih vrsticah ...

Vodnik, ki je bil v preteklosti zasnovan tako, da informira samo prebivalce in obiskovalce prestolnice, je naredil velik preskok - informirati celotno Slovenijo o vseh dogodkih, ki se dogajajo po širni Sloveniji. Vodnik je oplemeniten z aktualnimi članki od tu in tam, napovedmi dogodkov ter recenzij stvari ki se dogajajo po Sloveniji in tudi po svetu. Prav tako lahko najdete imenik lokalov, ki se počasi, a učinkovito polni s podatki in tako postaja eden izmed unikatnih on-line imenikov v Sloveniiji sploh. Poleg tega lahko na ŽVPL-u najdete kino sporede, agonije, pisma bralcev ter počvekate o raznoraznih temah v čvekalnici.

Skratka ŽVPL se trudi ponuditi vse in še več vsem zabaveželnjim ljudem v Sloveniji.

Kako je nastal ŽVPL?
ŽVPL se je spontano rodil v glavah dveh ljudi, Davorina Pavlice ter Luke Ferlana, ki sta po več tednih divjega žuranja ugotovila, da se vse prevečkrat vprašata "Kam greva danes zvečer?".

In tako se je zgodilo, oba računalniška oz. internetna frika ter navdušenca kultne knjige Douglasa Adamsa "Štoparski vodnik po galaksiji" sta se po ne prevelikem razmišljanju odločila za drzen korak in tako se je 18. maja 1998 ob enih zjutraj rodil ŽVPL. Žurerski vodnik po Ljubljani je bil eden prvih spletnih časopisov v Sloveniji sploh in je takoj pridobil na svojo stran kopico zanesenjakov, ki so ŽVPL redno prebirali. Iskrivi, nekonvencionalni članki, reportaže in ena boljših baz dogodkov so pripomogli, da je ŽVPL postal že skoraj kultni internetni časopis.

Razvoj ŽVPL-a.
Vse več želj bralcev je botrovalo dejstvu, da smo ŽVPL-ovci na obstoječi spletopis (beri: spletni časopis) dodajali vse več rubrik: recenzije, napovedi, agonije, ... Prav tako se je vodnik, ki je bil v začetku samo ljubljanski, že v prvi fazi delovanja (leta 1999) razširil na Slovenijo, potem pa se je zgodilo nekaj, česar nihče izmed bralcev ni pričakoval. 1. novembra je ŽVPL izginil. Zmrznil, se vdrl v zemljo, na spletnem naslovu www.zvpl.com, je pisalo samo "Prenovljen ŽVPL kmalu na vaših ekranih".

Kapitulacija ali nov zagon?
Kaj vse se je dogajalo v času mirovanja ŽVPL-a niti ni pomembno, pomembno je dejstvo, da je ŽVPL po skoraj petih mesecih mirovanja in totalne pozabe spet udaril. Nov, prenovljen, enostaven, še bolj pregleden in zanimiv ŽVPL je zgrajen tako, da lahko dopisniki kar prek internetnega brskalnika (Netscape, Internet Explorer,...) ažurirajo novice, ki se v realnem času spreminjajo. Virtualno uredništvo ne potrebuje pisarne in skoraj ne telefona, vse se dogaja izključno preko svetovnega spleta. To vse daje ŽVPL-u dodatno hitrost pri ažuriranju podatkov o dogodkih, recenzijah koncertov in vseh ostalih vsebinah novega ŽVPL-a.

Do danes (18. maja 2000) je na ŽVPL potekalo "testno" obdobje, kjer so naši programerji urejali zadnje popravke, v tretje leto delovanja pa drvimo s polno paro. Seveda, ko si odpočijemo od današnjega ŽVPL žura :-)

Načrti za prihodnost so:
Ambiciozni. V načrtu je več stvari, vsebinsko dodajanje ŽVPL-a na več področjih - a zaenkrat naj to ostane še skrivnost. Na spletnem naslovu www.zvpl.com boste lahko spremljali, kaj vse bomo še pripravili (resnici na ljubo pa je v naprej obljubljati ne preveč fino - ker - zarečenega kruha se največ poje!!!).

Zaenkrat zbogom in hvala za vse ribe.

Uredništvo ŽVPL - avatar

Uredništvo ŽVPL

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 09.04.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 79 člankov.