v rubriki dogodki:
.. / / / 22.12.2003

Katalenine zgodbe

V Sloveniji je majhno število skupin, ki se ukvarjajo s slovensko ljudsko glasbo, še manj pa je tistih, ki so širšemu občinstvu tudi znane. No, mlada skupina Katalena vsekakor spada med slednje. Pred dnevi so v svojem drugem domu, KUD-u Franceta Prešerna v Trnovem, odigrali zadnji koncert pred odhodom v studio...

Skupina je na koncertu predstavila kar deset novih skladb, ki bodo zagotovo našle svoj prostor na plošči, ki bo nasledila njihov uspešni prvenec (Z)godbe v prvi polovici naslednjega leta. S prvenca smo slišali Smrt, zaprta v sod, Ta lipovska, Istrska, Dober večer, mamica, Zrelo je žito in v dodatku še redko slišano Da göra te škarbinina.

Na koncertu je skupina izvedla že slišane, čeprav še neizdane Dež, s katero se je koncert začel, Tam na laški gori, Pobelelo polje z ovcami, Bija je bija fantičec mlad in pa Rasti, rasti rožmarin. Ob teh pa smo slišali še Široko more i Dunaj, Ne orji, ne sejaj, izvrstno Bom pa ruteč oral, Aj, zelena je vsa gora in pa Prvi rej.

Nove skladbe so nekoliko počasnejše in pa instrumentalno mnogo bolj nagnjene k jazzu in lahko bi rekli tudi world musicu. Ne gre spregledati dejstva, kako so se glasbeniki znova izkazali. Ritem sekcijo tvorita odlična Robert Rebolj za bobni in Tibor Mihelič za bas kitaro, dodamo pa jima lahko tudi Polono Janežič, ki je sedela za klaviaturami in skrbela za spremljevalne vokale.

Obilo dvobojev smo slišali na relaciji med kitaristom (električnim in akustičnim, igral pa je tudi električno mandolino) Boštjanom Naratom in pa Boštjanom Gombačem, ki je tokrat večino stvari odigral na klarinet, poprijel pa je tudi za irski boben, irsko piščal, tamburin in še kaj. Glavna zvezda je bila seveda Vesna Zornik z odličnim vokalom in pa obrazom, ki se je v trenutku spreminjal iz podobe angela v podobo hudička.

Že se lahko veselimo maja prihodnje leto, ko naj bi izšla druga plošča in ko bo Katalena znova prisotna tudi na odrih.

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Katalena - thumbnail

Katalena