v rubriki dogodki:
.. / / / 29.04.2005

Festival sodobnih odrskih umetnosti Exodos 2005

V četrtek, 5. maja, se bo pričel letošnje leto programsko in proračunsko še bogatejši enajsti mednarodni festival sodobnih odrskih umetnosti Exodos '05. Do 23. maja se bo v Cankarjevemu domu poleg predavanj, pogovorov in filmskih pojekcij zvrstilo kar 13 gledališko-plesnih del, nov ambientalni projekt Mesto luči na Židovski ulici, Tivolskem gradu in v Mestnem muzeju, ki bo zaživel med deseto in eno uro ponoči, pa bo po besedah organizatorjev pomenil vsebinski in fizični premik festivala, svojevrstno umetniško intervencijo v urbani prostor.

Za otvoritev letošnjega festivala Exodos bo poskrbel kanadski gledališčnik in filmski režiser Robert Lepage, ki se bo hkrati tudi prvič predstavil slovenski javnosti s Poulično opero po motivih Beraške opere Johna Gayja. Lepageova svobodna priredba Beraške opere se giblje v anglo-ameriškem svetu, med pouličnimi glasbeniki, ki hrepenijo po ljubezni, in grabežljivci, ki hlepijo po moči, slavi ter bogastvu; v glasbeni raznoterosti baroka, bluesa, cajuna, zydeca, jazza in rocka.

Med dosežke slovenskega neinstitucionalnega gledališča sodi trilogija Ivice Buljana in Mini teatra, ki se na domiseln način loteva treh pomembnih dramskih predlog 20. stoletja. Na ogled bodo predstave Schneewittchen After Party, Medeja material in Dan umorov v zgodbi o Hamletu.

Plesni del Exodosa bo naznanila večkrat nagrajena francoska hip hop in breakdance skupina Wanted Posse s predstavo Hud ritem. Njen gibalni slovar izhaja iz urbanega in multikulturalnega francoskega okolja, v katerem telesa komunicirajo prek akrobatike, individualnih tehničnih veščin in drž ter fascinacije z ritmi. Za ogrevanje bo na ploščadi Kongresnega trga poskrbel tudi spopad najboljših slovenskih breakdencerjev (slovenski zasedbi All Stars ter New Born Crew, ki se trenutno ponaša z naslovom mladinskega svetovnega prvaka v breakdanceu).

Iz glasbenega sveta bo gledališke in plesne predstave obogatil nastop vsestranske Lydie Lunch ob njenem odlično sprejetem novem albumu Smoke in the Shadows (Dim med sencami). Lydia Lunch že desetletja pomembno sooblikuje področje literature, filma, fotografije, poezije in glasbe- bila je med pionirji newyorške no-wave scene, sodelovala s člani kultnih zasedb Sonic Youth, Birthday Party, Foetus, Einstürzende Neubauten, v 90-ih pa se je posvetila pisanju, predavanjem in interpretaciji avtorske poezije.

Posebni projekt Umetnost in svoboda v sklopu festivala Exodos bo hkrati tudi sklepni del Seminarja sodobnih scenskih umetnosti, ki poteka v sodelovanju Maske in Cankarjevega doma. Tridnevni program predstavlja gledališke in plesne avtorje (Florian Malzacher iz Frankfurta, Ana Vujinovič iz Beograda, Goran Sergej Pristaš iz Zagreba in Aldo Milohnič z ljubljanskega Mirovnega inštituta), ki na različne načine razmišljajo o vlogi gledališkega uprizarjanja v sodobnem svetu in o mestu političnega v sodobnem gledališču. Gledališče je tukaj prostor raziskovanja,kjer se razpirajo vprašanja o razmerju do spektakla, vlogi gledalca, mestu sodobnih identitet in razmerju med umetnostjo in aktivizmom. Omenjeni sklop bo zajel tudi performans Iskanje pogrešanega uslužbenca libanonskega režiserja Rabiha Mroueja, šesturno predstavo Quizoola! britanske skupine Forced Entertainment, ki na 2000 pripravljenih vprašanj daje prav toliko improviziranih odgovorov, ter performans Zvezde, visoko na amnezičnem nebu, zbir spominov na komunistično preteklost romunskega režiserja Mihaia Mihalcee.

Gilles Jobin se bo predstavil s plesno interakcijo med nastopajočimi in prostorom Steak House, kjer se protagonisti v omejenem štirikotnem prostoru, natrpanem s pohištvom in vsakdanjimi predmeti, igrajo s podobami in z zgradbo, z volumni, ravninami, razmerji in čustvi. Mark Tompkins bo s svojim plesnim monologom Pesem in ples gledalce popeljal v intimni svet, v katerega plesalec vstopi po koncu predstave. Ljubezen, trpka in grozljiva je naslov dela Daniela Leveillea, v kateri štiri gola telesa raziskujejo čistost plesnega izraza, najsibo na Vivaldijevo glasbo ali glasbo skupine Led Zeppelin. Med plesom razkrivajo vse, kar se skriva za tistim, čemur koreograf pravi "nenavadna, bela koža" - muskulaturne in motorične funkcije, dih, energijo in perspektivo. Predstava Draga Elena Sergejevna ruske dramatičarke Ljudmile Razumovske pripoveduje o človekovi zli in pohlepni naravi.

Na Exodosu bodo imeli priložnost tudi profesionalni plesalci na dveh plesnih delavnicah/avdiciji pod vodstvom skupine Ultima vez in Wima Vandekeybusa (štiridnevna delavnica pod vodstvom Rasmusa Ölmeja bo na voljo največ šestnajstim profesionalnim plesalcem) ali da se udeležijo avdicije D.A.N.C.E. (avdicijo bosta imela v rokah Jason Beechey in Rachel McCartney), ki jim bo, če bodo uspešni, odprla vrata na dveletno interdisciplinarno izpopolnjevanje z vrhunskimi evropskimi koreografi.

Filmski del programa po izboru Georga Schöllhammerja združuje zgodovinski pogled na konceptualne pristope, ki se ukvarjajo z vlogo gledalca, mesti identitete ter odnosom med umetnostjo in aktivizmom.

Ambientalni projekt Mesto luči je tisti del Exodosa, ki pomeni vsebinski in fizični premik festivala v urbani prostor. Njegov poglavitni vir je svetloba - kot pomemben del odrske umetnosti, kot umetniška intervencija v prostor. Letošnje svetlobne posege na treh prizoriščih (na Židovski ulici, Tivolskem gradu in v Mestnem muzeju) med 14. in 23.majem bodo pod vodstvom lučnih mojstrov Bruna Pocherona, Jake Šimca (En-Knap) in Andreja Hajdinjaka (Cankarjev dom) ustvarili študentje AGRFT, ALU in AA.

Producenta: Zavod Exodos in Cankarjev dom
Direktorica Festivala: Nataša Zavolovšek
Generalni direktor Cankarjevega doma: Mitja Rotovnik
Namestnica direktorice Festivala: Uršula Cetinski
Selektorica in koordinatorka festivalskega programa: Uršula Cetinski
Selektorji projekta Umetnost in svoboda: Uršula Cetinski, Dr. Martina Hochmuth, Georg Schollhammer, Dr. Bojana Kunst

Več informacij na www.exodos.si.

David Ožura - avatar

David Ožura

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 44 člankov.

 - thumbnail