v rubriki dogodki:
.. / / / 27.11.2001

17. knjižni sejem od 28. 11. dalje

Veselo pričakovanje bi založniki lahko rekli novembru: pričakujemo božično sezono, ki jo napoveduje Knjižni sejem. Letos smo se s 17. knjižnim sejmom (od 28. novembra do 2. decembra) zagrizli prav v vsa področja sodobne sejemske kulture ter si hkrati z njim ustvarjamo svojo identiteto. "Sejem po meri človeka" naj postane nekakšno srednjeevropsko srečevališče bralcev, založnikov in knjigotržcev, ki ne bo konkuriralo globalnim sejmom po svetu, temveč bo namenjeno založniškemu razvoju srednje Evrope.

Založniška akademija je veseli dogodek za vse profesionalce in tiste, ki jih zanima knjiga kot izdelek. Poklicali smo strokovnjake in praktike iz stroke, naj vzamejo stvari v svoje roke. Tako boste lahko poslušali devet predavanj (letos še brez kotizacije, vendar z vnaprejšnjo prijavo), kjer bodo o reklamiranju knjig, zalogah, stikih z javnostjo, zgodovini knjigotrštva in bibliofilstvu kot načinu življenja govorili Zdravko Duša, Jože Hribar, Laura Štraus, dr. Anja Dular in dr. Martin Žnideršič. Medtem pa bo Botas Kenda, predavatelj založniškega oblikovanja na fakultetah v Ljubljani in Milanu, vodil tridnevno delavnico založniške grafike.

Sejem bo letos prvič tudi bolj mednarodno usmerjen. Nastopile bodo nekatere najbolj priljubljene tuje založbe pri stojnicah domačih založnikov (od Lonely Planet do Harvard UP). Prvič bodo sejem obiskali tudi tuji zastopniki in agenti, dogajanje pa bo ves čas spremljal dr. Peter Weidhaas, ki je 25 let vodil Frankfurtski knjižni sejem!

Letos smo debatam namenili še več prostora kot lani. In to tako fizično kot duhovno. Več kot trideset debat s pisatelji, založniki in akademiki se bo spraševalo: Je new age religija za telebane (z Alenko Puhar)? Se vložek v lepe monografije sploh kdaj povrne (s Slavkom Preglom)? Kaj dela Društvo slovenskih založnikov in kaj ga loči od Strokovnega združenja založnikov (z Rudijem Zamanom)? Smo se založniki zataknili med poslanstvo in kapital (z Rokom Kvaternikom)? Ali bomo Slovenci še imeli svojo enciklopedijo (z dr. Petrom Krečičem)? Je filozofija novi rokenrol (z Valentino Smej Novak)? Je Pikalo "za zapahi" osamljen primer (z dr. Alešem Debeljakom)? Svoja večera bosta imela tudi časopis Finance z Markom Crnkovičem, pa Hemingway z dr. Arturjem Šternom.

Za mularijo je vstop prost! Da pa osnovno- in srednješolci ne bodo sami tavali po sejmu in zgolj nabirali vrečke, jim bomo letos organizirali še vsakourno vodenje po sejmu: od razstavljavca do razstavljavca. Lani jih je nekaj to storilo na lastno pobudo in uspeh je bil odličen.

Strokovno združenje založnikov in knjigotržcev pri GZS bo šolarjem za bralno spodbudo podarilo 2000 čekov za branje, te bo mogoče vnovčiti pri vseh razstavljavcih za nakup knjig. Cankarjev dom še dodatno pripravlja program za mladino - lani smo se najbolj smejali ob Improkvizu z gostujočimi literati.

Založniki smo tvidasti, so se včasih norčevali internetni friki s fluorescentinimi frizurami. Nič več. V Drugem preddverju Cankarjevega doma bo postavljen Interaktivni park, kjer bo zaživela tehnološko najsodobnejša založba v malem. Najvidnejša slovenska podjetja iz multimedije (Jabolko s filmskimi programi, digitalna fotografija z Meditradeom, "print on demand" s Xeroxom) bodo predstavila svoje programe, poučno zabavala mladino ("pekli" si boste CD-je, na katere se boste sami posneli!), obenem pa bodo navdušenci sodelovali pri tiskanju Sejemskega lista.

Daleč od tega torej, da bi knjigo spodrinila elektronika! Letos nam je izdatno ponudil roko (ne samo prst, temveč celo dlan!) Microsoft, ki je kot pokrovitelj podprl sejem (hvala, tudi knjige so svojevrstna okna!). Časopis Delo bo nastopil kot partner Knjižnega sejma s posebej za to priložnost prirejenimi Književnimi listi, z natančno predstavljenim in novinarsko popestrenim programom sejma. V dogajanje bo močno vpeta tudi nacionalna televizija, ki ceni Knjižni sejem kot izjemen dogodek za slovensko kulturo in bo o njem obširno poročala v svojih rednih in posebnih oddajah.

Predvsem pa letošnji Knjižni sejem ne bo pozabil, da so bile vse velike pesmi nekoč samo nerodno postavljene, razpacane črke; da se veliki romani začnejo pisati na straneh drobnih šolskih zvezkov z oslovskimi ušesi. Zato bodo letošnji slogani, ki bodo vabili na sejem, izbrskani iz porumenelih šolskih zvezkov naših priznanih literatov, ki so zdaj že zreli možje s štiridesetletno poetično prakso.

Luka Novak,

predsednik Programskega odbora

17. knjižni sejem, od 28. 11. do 2. 12. 2001
Odprt od 9. do 20., v nedeljo do 18. ure

Vstopnina za enkratni ogled sejma: 700 SIT, vstopnica za vse dni prireditve: 1500 SIT
Otroci, šolarji, dijaki, študenti, mladina do 25. leta brezplačno!
Vstopnina za posamezne prireditve: Čarobne besede 700 SIT, Stripburger 700 SIT, Improkviz z gostujočimi literati 400 SIT, Zgodba o uspehu 1200 SIT
Kotizacija za tridnevno oblikovalsko delavnico založniške grafike je 20.000 SIT za profesionalce in 7000 SIT za študente.
Prireditev bo v naslednjih dvoranah Cankarjevega doma: Veliki sprejemni dvorani, Prvem in Drugem preddverju, Linhartovi in Štihovi dvorani ter E1, E3, E7, E8, 9.

17. knjiznji sejem - thumbnail

17. knjiznji sejem