v rubriki dogodki:
.. / / / 04.04.2001

AG: Yellow Productions Night

Vodilna francoska neodvisna založba Yellow Productions se bo obiskovalcem Ambasade Gavioli s svojimi artisti predstavila v prihajajočem velikonočnem eventu. Z zvokom housea, ki se razteza vse od latina do jazza, funka in drugih etničnih primesi, bodo Dance Lounge napolnili: njihov vodilni zvezdnik Bob Sinclar, Salomé de Bahia v živo ter didžeja Gregory in Yellow.

Založbo Yellow Productions sta leta 1993 ustanovila DJ Chris the French Kiss in DJ Yellow. Glasbo založbe nista nikoli stilno opredelila. Podala sta se na raziskovanje glasbenih žanrov in razpolagajoče tehnologije. K sodelovanju sta pritegnila različne artiste iz vsega sveta, k založbi so prispevali cenjeno barvitost glasbenega izraza, pripeljali so jo med opaznejše v svetovnem merilu. Tudi njuno izražanje ni bilo zaprto v katero izmed zvrsti. Preizkušala sta robove jazza, funka, filmske glasbe, starih hitov, video umetnosti, nastajale so enkratne fuzije. Pri Y.P. izdajajo Dimitri from Paris, Joe Claussel, Kid Loco, idr. njihova paradna konja pa sta 'hit maker' Bob Sinclar in latino house atrakcija Salomé de Bahia.

Bob Sinclar, playboy iz ironične ekranizacije zakulisja glasbene industrije, poletne MTV uspešnice I Feel For You in EP-ja Champs-Elysees, se odlično znajde tudi za gramofoni in ne le v ženski družbi. Bojda ga nihče v resnici ne pozna, toda polna so ga vsa svetovna plesišča, od NYC do Hong Konga. V letu 87' ga je navdihnil hiphop, kot DJ se je v pariške klube podal že z 18 leti. Njegovemu 'down tempo' projektu Mighty Bop je sledil album Paradise leta '98. Poletni svetovni hit je taistega leta postal komad Gym Tonic, na katerega niso plesali le obiskovalci klubov temveč tudi odvetniki. Izidu je nasprotovala Jane Fonda, katere vokal je bil uporabljen, in pa soavtor Thomas Banghalter, ki ni želel, da zadeva izide tudi kot single. Toda ljudski glas je naredil svoje... zahtevali smo ga in ga dobili.

Bob Sinclar je v AG že gostoval pred leti, preden je njegova zvezda vzšla tako visoko kot sveti danes. Mojstrsko je zabaval house plesišče, o čemer ne dvomimo ob njegovem ponovnem prihodu. In na koncu, naj vam še razkrijemo Bobovo skrivnost: njegova prava identiteta se skriva za imenom Chris Le Friant, soustanoviteljem Yellow Productions.

Pomembno prelomnico založbe Yellow Productions pa pomeni prihod brazilske zvezde Salomé de Bahia. Glas Salome se je odlično ujemal s fuzijo Reminiscence Quarteta. Brazilski acid jazz projekt Psycodelico je bil izdal leta '95. Njihov uspeh pa je rodil tudi zahtevo po predstavitvi v živo, pričeli so nastopati po svetu. Leta '98 je nastalo sodelovanje med Salomé in Bobom Sinclarom za kompilacijo Sun Sun založbe Colombia/Sony. S projektom Xhodo je bil ustvarjanju Salome dodan house spektrum. V naslednjem sodelovanju sta se poklonila Stevie Wanderju, nastal je Outro Lugar. Salomé de Bahia pa sodeluje tudi pri projektu Bossa Tres Jazz. Po Barbari Tucker Ambasada Gavioli tokrat v ognju brazilskih ritmov in sodobnega housea v težko pričakovani koncertni izvedbi.

DJ Yellow je gonilna sila založbe. Z didžejanjem se je pričel ukvarjati že v začetku osemdesetih. Ljubezen do funka in jazza ga je pripeljala tudi do brazilskih ritmov s katerimi je kasneje zaslovel. Koncem 80h je pričel vrteti hiphop in pariška scena ga je prepoznavala po tem zvoku. Dejstvo, da kraljuje na DJ sceni pa mu ni zadostovalo, ustanovil je še založbo Yellow Productions. Njegov house set, s katerim razburi plesišče, se povezuje vročimi funky, jazzy in latino komadi.

DJ Gregoryja pa je house glasba posrkala vase že začetek devetdesetih, ko so v Franciji strast do te zvrsti z njim delili komajda redki. Zato se je odločil za 'študijski izlet' v ZDA. Domovina house glasbe ga je privlačila, postal je redni obiskovalec New Yorka, tamkajšnjih klubov in prodajaln plošč. Da spozna korenine housea, se priuči DJ obrti in izpopolni v produkciji, se je tja celo preselil. Ob povratku v Pariz se je pričel ukvarjati s prodajo redkih in iskanih plošč. Ob tem je spoznal DJ Deepa in Alexa Prata. Združili so se kot A Deep G in vodili priljubljeno radijsko oddajo na radiu FG med leti '94 in '95. Prelom v njegovi karieri je pomenilo leto 1996, ko je dobil prvo rezidenco v še danes delujočih klubskih nočeh TGV, hkrati pa je pričel tudi s produkcijo. DJ Gregory je zelo raznolik, tako v slogu kot tudi izbiri založb pri katerih izdaja (BNO, Versatile, Yellow,...). Toda nikoli ni dolgočasen!

Večer z artisti založbe Yellow Productions v Ambasadi Gavioli pa bodo dopolnili še stalni sodelavci kluba Amor & Darian in Joe Montana v Dance Loungeu ter Crazy lemon v Mezaninu za ljubitelje trance-a.

Dance Lounge
Bob Sinclar
Salomé de Bahia Live on stage!
Dj Gregory
Dj Yellow
Amor & Darian
Joe Montana

Mezanine
Crazy Lemon

Ambasada Gavioli, Izola 24.00h - 8.00h, 15. april 2001

Za Ambasado Gavioli

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Bob Sinclar - thumbnail

Bob Sinclar