v rubriki dogodki:
.. / / / 12.10.2004

Agripina v Cankarjevem domu

V nedeljo, 17. 10. ob 19.30 se nam v Cankarjevem domu obeta nastop enega od najboljših nizozemskih ansamblov za staro glasbo Consort Combattimento Amsterdam. Ansambel deluje od leta 1982 in se posveča predvsem glasbi sedemnajstega in osemnajstega stoletja

Njegova posebnost je, da glasbeniki igrajo na glasbila, narejena v devetnajstem stoletju. Zaradi tega njihov repertoar pokriva predvsem področje manjših in srednje velikih inštrumentalnih zasedb, kljub temu pa vsako leto izvajajo tudi večje oratorije in opere. S svežim pristopom skušajo klasično glasbo približati današnjemu občinstvu.

Ansambel je mednarodno uveljavljen in redno nastopa po Evropi, Severni in Južni Ameriki ter na Japonskem. Pogosto sodeluje z vodilnimi svetovnimi solisti, posebno skrb pa posveča nadarjenim mladim pevcem.

Sloveniji se bo predstavil s Händlovo opero Agripina. Gre za mladostno delo, ki ga je skladatelj napisal posebej za beneško opero, v tistem času eno najbolj razkošnih opernih hiš na svetu. Živahna in satirična komična opera je za osemnajsto stoletje precejšnja kurioziteta. Zgodba razkriva zakulisne spletke in boj za rimski prestol, do katerega pride med cesarico Agripino, materjo razvpitega cesarja Nerona, in njenim možem Klavdijem.

Jaka Andrej Vojevec - avatar

Jaka Andrej Vojevec

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 8 člankov.