v rubriki dogodki:
.. / / / 04.08.2009 00:09

Amadou Diarra v Zlatem zobu

Amadou Diarra, ki bo v četrtek, 5. avgusta nastopil v ljubljanskem etno klubu Zlati zob, je rojen v veliki družini griotov "Diarra" po očetu in "Dembele" po materi v kraju Djibasso, Bobo Diulasso v Burkini Faso v Zahodni Afriki.

Grioti so zahodnoafriški zgodovinarji, pripovedovalci zgodb in legend, posredovalci v sporih, ki so prvotno bili svetovalci poglavarjev. Še vedno so cenjeni v burkinski skupnosti, posebno na deželi.

Ne smejo manjkati nikjer, kjer se dogaja kaj pomembnega, vedno so prisotni pri rojstvih, na porokah, ob smrtih, pa tudi pri krstih. Običajno so usposobljeni za izdelovanje in igranje na vse tradicionalne inštrumente, kot so brenkala ngoni in kora, mali pogovorni bobenček, doundoun, djembe in seveda balafon.

Amadou igra na vse te instrumente, najmočnejši je na tolkalih, posebno doundoun in djembe, kjer pride do najbojšega izraza njegova močna odrska karizma. Vendar je zaljubljen v koro, ki jo igra, kadarkoli ima čas in seveda vedno bolj napreduje. Učenje kore ni, kot je znano, nikoli končano in pravi mojstri potrebujejo desetletja, da jo obvladajo do perfekcije.

Vabljeni na glasbeno popotovanje igrano in peto z dušo!

Za Zlati zob

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Amadou Diarra - thumbnail

Amadou Diarra