v rubriki dogodki:
.. / / / 18.04.2005

Ballet flamenco Sara Baras: Sanje

Sara Baras s svojo skupino v klasičnih in dramatiziranih plesnih spektaklih odkriva in raziskuje žensko izraznost, njene plese odlikujeta izjemna liričnost in virtuoznost. Tokrat se nam bo v Cankarjevemu domu predstavila v nedeljo, 17. aprila ob 20. uri s predstavo Sanje, ki temelji na klasičnih oblikah flamenka, kot so alegria, farruca in seguiriya. Ponovitvi v ponedeljek in torek.

Sara Baras se je rodila v Cádizu in umetniško pot začela že pri osmih letih v materini plesni šoli Conche Baras v San Fernandu (Cádiz). Pri osemnajstih letih je prejela prvo nagrado na španskem televizijskem programu Gente joven, nato je začela poklicno nastopati v skupini Manuela Moraa. Oder je delila z umetniki, kakršni so Enrique Morente, Javier Barón, Paco Peńa, Merche Esmeralda, el Güito in Antonio Canales.

Sara Baras je s skupino Ballet Flamenco Sara Baras prvič nastopila aprila leta 1998 z delom Sensaciones (Občutki), ki je nekakšno potovanje skozi tradicionalne oblike ženskega flamenka (palos) brez dramskega okvirja. Predstava Sanje je druga produkcija skupine, predstavljena je bila aprila leta 1999 v gledališču Villamarta v Jerezu.

Leta 2000 je na bienalu flamenka v Sevilli premierno predstavila delo Juana la Loca (Vivir por amor) v gledališču Maestranza. Delo je režiral Luis Olmos, koreografirala ga je Sara Baras. Velik uspeh dela jim je prinesel dve leti intenzivnih gostovanj s kar 450 predstavami.

Sara Baras je dvakrat prejela nagrado premio max de las artes escénicas za najboljšo plesalko. Za predstavo Juana la Loca je prejela tudi nagradi max za najboljše plesno delo in najboljšo koreografijo. Na znamenitem festivalu flamenka v Jerezu je dobila tudi nagradi kritikov in občinstva.

Septembra 2002 je v gledališču Maestranza v Sevilli v okviru bienalnega festivala flamenka predstavila delo Mariana Pineda po motivih Federica Garcíe Lorce. Koreografijo je oblikovala Sara Baras, izvirno glasbo in priredbe Manolo Sanlúcar, odrsko priredbo in lučno podobo pa Lluis Pasqual. Leta 2003 je špansko ministrstvo za kulturo Sari Baras podelilo nacionalno plesno nagrado za predstavo Mariana Pineda.

Od leta 2003 je redno vabljena na festival flamenka v ZDA, prvič z delom Mariana Pineda. Med letoma 2004 in 2005 je s predstavo Sanje gostovala po vsej ZDA, januarja 2005 je z njo požela veliko uspeha pri kritiki in občinstvu v londonskem gledališču Sadlers' Wells. Letos se bo z njo predstavila na Aichi Universal Exposition na Japonskem, gostovala bo po Evropi in Južni Ameriki.

Skupina Ballet Flamenco Sara Baras je nastopila na tako pomembnih prizoriščih, kakršna so gledališča Teresa Carreńo v Caracasu, Jackie Gleason v Miamiju, Municipal v Riu de Janeiru, Sao Paolu, Sesi v brazilskem Portu Alegru, Edinburgh Festival Theatre. Nastopila je v palači lepih umetnosti v Ciudadu de Mexicu, pariškem Théâtre des Champs Élysées in manchestrski operni hiši. Skupina je nastopila na festivalu v Perpignanu, Vaison-la-Romaine, Shinjiky Bunka Centru v Tokiu, Hiši plesa v Lyonu in Evianu.

Proslavila se je tudi v svetu mode: med londonskim tednom mode je dodala zvezdniško glamuroznost kolekciji Amaye Arzuage. Pozirala je za Cartierjev katalog in modne revije Pasarela Cibeles v Madridu, v Lizboni je bila model za oblačila Francisa Montesinosa.

Plešejo:
Sara Baras
José Serrano Pizarro, k. g.
Auxiliadora Fernández
Raúl Fernández
Cecilia Gómez
Ana González
Rosario Pedraja
Raúl Prieto
María Vega

Glasbeniki:
Miguel de la Tolea, vokal
Saúl Quirós, vokal
José Amador Gońi, violina
José María Bandera, kitara
Mario Montoya, kitara
Antonio Suárez, tolkala

Premiera in ponovitvi: 17., 18. in 19. april ob 20. uri

Več informacij na www.sarabaras.com

Priredil

David Ožura - avatar

David Ožura

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 44 člankov.