v rubriki dogodki:
.. / / / 09.03.2009 12:00

Batmobile v Menzi pri koritu

13. marca se bo v Menzi pri koritu zgodil psychobilly koncert kot ga pri nas še ni bilo. V goste namreč, ekskluzivno v tem delu Evrope, prihajajo nizozemske legende Batmobile! Pred njimi pa bodo rokenrola lačne duše hranili slovensko-nizozemski Eightbomb!

EightBomb so nastali kot eno-koncertni projekt, kar pomeni, da je bil njihov namen odigrali le en koncert v novem mestu, ker je drugi bend, ki je bil sprva napovedan odpovedal. Trio, brez bobnarja, v postavi – Jure(vokal), Loz(kitara) in Aleš(kontrabas), ki se je sprva zbral na vajah in odigral nekaj priredb pa je takoj vedel, da bo ta koncert poseben. Po par vajah so se podali proti Novemu mestu in, na vsesplošno presenečeje prisotnih, odigrali divji in nepozaben koncert. Že kmalu potem, jim je, malce tudi s pomočjo tekočih opojnih substanc, potalo jasno, da ne more ostati samo pri enem koncertu in da je na obzorju nov bend. Odločili so se nadaljevati, poiskati bobnarja, poleg tega pa čimprej ustvariti lastno muziko. Za bobne so začasno rekrutirali kitarista Bitch Boysov Dadota, ter začeli svoj pohod po slovenskih klubih. Njihova priljubljenost je rasla, le z bobnarji ni bilo take sreče. Dadota je nasledil še en kitarist – Davor, toda kljub temu so EightBomb resno vadili in v par mesecih uspeli posneti in izdati EP Perfect Picture, na katerem se je znašlo pet avtorskih komadov.
EightBomb so na slovensko rockabilly sceno prinesli svež veter, saj niso sledili toku 50tih, ki je prevladoval v dotedanji ponudbi, pač pa so svoj zvok nadgradili z različnimi vplivi, ki gredo od punka pa do jazza.

Batmobile so se na glasbeni sceni pojavili že davnega leta 83. Sprva le z prirejanjem komadov Elvisa Presleya, Johnnyja Burnetta in Gena Vincenta, nato pa so Jeroen Hammers(vokal, kitara), Johnny Zuidhof(bobni) in Eric Hammers(kontrabas) začeli pisati tudi lastne, avtorske komade, ki so jih uvrstili v še mlad žanr – psychobilly. Z avtorsko glasbo je vse bolj naraščala tudi njihova popularnost doma, prvi, po bendu poimenovani album, pa jim je prinesel tudi mednarodno priznanje. In prvič se je zgodilo, da je nebritanski bend kraljeval vsem mednarodnim psychobilly festivalom.
Drugo polovico osemdesetih in prvo polovico devetdesetih so Batmobile preživeli na turnejah po Nemčiji, Franciji, Japonski, Španiji, Švici, Avstriji in Angliji, pri čemer so neštetokrat igrali tudi v legendarnem KlubFoot-u v Londonu. Vmes pa seveda izdajali albume, ki težijo k vedno drugačnemu zvoku. Ker se bend nerad ponavlja so vedno znova težili k iskanju novih zvokov znotraj rockabilly/psychobilly poljan. Batmobile so bili tisti, ki so se na teh poljanah prvi spečali z metalom in proizvedli zvok, ki je bil od takrat že neštetokrat skopiran. Sedemindevetdesetega pa so predstavili svojo različico B- Rock’n’rolla – po zgledu B-filmov, z B-glasbeniki, slabimi, vendar zabavnimi štosi, horrorjem, goloto in zabavo na kvadrat. Ne glede kam jih je zaneslo, vedno so se trudili biti korak naprej, vendar ostati to kar so bili in so – Batmobile.

Druga polovica devetdesetih jih zaloti na razvpiti Jukebox turneji, na kateri so dovolili publiki izbirati komade, ki so jih igrali. Zadnji izmed teh koncertov, odigran v New Yorku, je bil tudi posnet in izdan na video kaseti, nato pa je sledil triletni premor. V življenje so jih, z izdajo albuma A tribute to Batmobile, za katerega so sami pripevali komad Baby go back home, zopet priklicali na Japonskem leta 2001. Dve leti kasneje je sledil še drugi del, pa tudi vrnitev benda na koncerte odre. Od takrat jih je pot zanesla dobršnem delu sveta, tokrat pa, kot že povedano, prihajajo ekskluzivno tudi v Ljubljano.
Po koncertu vas bosta do zgodnjih jutranjih ur z svojim izborom muzike zabavala dj-a Charlie Chainsaw in Lee Evil!

Za KUD Anarktika

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Batmobile v Menzi, plakat - thumbnail

Batmobile v Menzi, plakat