v rubriki dogodki:
.. / / / 15.09.2004

BIO 19 se začenja danes

Danes se v Gradu Fužine začnja že 19. bienale industrijskega oblikovanja, ki letos obeležuje štiridesetletnico delovanja. BIO je ugledna mednarodna razstava strokovno izbranih izdelkov industrijskega oblikovanja, vizualnih komunikacij, celostnih grafičnih podob in oblikovalskih zasnov.

Namen razstave je predstaviti aktualne tokove v sodobnem industrijskem oblikovanju in izpostaviti dela, ki iščejo odgovore na probleme današnjega življenja. Razstavo prireja Sekretariat BIO, ki deluje v okviru Arhitekturnega muzeja Ljubljana, v sodelovanju z Društvom oblikovalcev Slovenije in pod strokovnim pokroviteljstvom (endorsement) mednarodnih oblikovalskih združenj ICSID (International Council of Societies of Industrial Design), ICOGRADA (International Council of Graphic Design Associations) in BEDA (Burreau of European Designers' Associations).

Razstava BIO 19 bo odprta med 15. septembrom in 15. oktobrom, v prostorih Arhitekturnega muzeja Ljubljana, na Gradu Fužine v Ljubljani. Razstavljenih bo 343 izdelkov ali družin izdelkov v treh skupinah: proizvodi, informacijski funkcionalni sistemi in celostne podobe ter oblikovalske zasnove.

Na mednarodni razpis BIO 19 je letos prispelo 469 prijav iz 13 držav: Avstrija, Belgija, Češka, Finska, Hrvaška, Italija, Madžarska, Nemčija, Romunija, Slovaška, Slovenija, Švica in Združene države Amerike. Udeleženci iz Slovenije so z 268 prijavami, tudi v letošnjem letu pokazali izjemno zanimanje za udeležbo na BIO. Večina držav sodeluje z eksponati selekcioniranimi na nacionalni ravni, ki jih izberejo za to kvalificirane institucije, kar zagotavlja aktualnost in visoko kakovostno raven razstavljenega. Izbor prijavljenih slovenskih eksponatov je v mesecu juliju opravila Izbirna komisija v sestavi: Lenka Bajželj, Bojan Klančar, Igor Rosa, Almira Sadar, Peter Skalar. Sprejetih je bilo 140 slovenskih prijav.

Mednarodna žirija BIO 19 v sestavi: Aldo Cibic (Italija), Robin Edman, ICSID (Švedska), Czeslawa Frejlich (Poljska), Stephen Hitchins, BEDA (Velika Britanija), Ruth Klotzel, ICOGRADA (Brazilija) bo ocenila prispele izdelke in izbranim podelila zlate medalje in častne pohvale. Za najboljše delo v skupini industrijskih izdelkov bo žirija 15. septembra, na Gradu Fužine, podelila častno nagrado ICSID (ICSID Design Excellence Award). Za najboljše delo v skupini celostnih grafičnih podob pa častno nagrado ICOGRADA (ICOGRADA Excellence Award) in še nagrado za najboljši oblikovalski dosežek s področja Evrope (European Design Award), ki ga bo podelilo evropsko združenje BEDA.

Novosti BIO 19 in spremljevalne prireditve

Poleg že omenjene spremembe lokacije - BIO 19 bo letos prvič postavljen v prostorih matične ustanove, Arhitekturnega muzeja Ljubljana na Gradu Fužine - so se organizatorji odločili tudi za spremembe na področju ocenjevanja oz. pri sestavi slovenske izbirne komisije. Po zadnjih bienalih, ko je vlogo Izbirne komisije za slovenske razstavljalce opravil Izvršilni odbor BIO, so tokrat Izbirno komisijo sestavljali strokovnjaki, ki ne sodelujejo pri organizaciji BIO.

V sklopu bienala se tudi letos odvija vrsta zanimivih spremljevalnih prireditev, ki jih organizirajo podjetja, organizacije in posamezniki. Spremljevalne prireditve so tokrat bolj tematsko usmerjene in močneje vezane na vsebinski koncept BIO. Organizatorji izpostavljajo tri tematske sklope s katerimi želijo BIO vsebinsko obogatiti tudi v prihodnosti.

Letos prvič so se odločili povabiti k organizaciji spremljevalne prireditve eno od držav EU, ki bo v sklopu BIO posebej predstavila in samostojno izbrala pregled lastnega industrijskega oblikovanja. Letos je to Avstrija / Design center Graz s svojo pregledno razstavo Fast Forward Designbox, ki bo na ogled od 15. septembra do 19. septembra pred Gradom Fužine v Ljubljani.

Z razstavo ameriških oblikovalcev Charles Eames (1907-78) in Ray Eames (1912-88) želi organizator ponuditi pregled del, pomembnih za zgodovino industrijskega oblikovanja. Odprtje razstave ameriških oblikovalcev Charles Eames in Ray Eames v organizaciji Kubus-Interier, bo 13. 9. ob 19.00, v prostorih Galerije Kresija na Stritarjeva ulici v Ljubljani in bo na ogled do 2. oktobra 2004.

Še ena novost, ki jo je za letošnje leto pripravil Sekretariat BIO, je posebna razstava slovenskega podjetja Alpina, ki je bil na prejšnjem bienalu nagrajen z zlato medaljo. Ker je nagrada plod dolgoletnih prizadevanj oblikovalcev in drugih Alpininih strokovnjakov, se je zdelo pomembno, da se podjetje izpostaviti kot primer korektnega vključevanja oblikovanja v proizvodnjo. Odprtje razstave bo 17. septembra 2004 ob 19.00, v Galerija Doma gospodarstva, na Dimičevi 13 v Ljubljani. Razstava bo na ogled do 15. oktobra 2004.

Zvrstile se bodo še naslednje prireditve: razstava danskega arhitekta in oblikovalca Arneja Jacobsena, razstava Urbani portreti ? Genova 2001 v organizaciji ART.SI, predstavitev knjige "Zanotta Design for Passion" ob 50 - letnici podjetja Zanotta, razstava industrijskega oblikovalca Marjana Žitnika, razstava oblikovalcev nakita Zlatarstva Kodre, razstava avdio in vizualne tehnike muzejske zbirke RTV SLO, Decor&Design - italijanski design ter tematski dogodki v organizaciji podjetij Trimo, Riko, Gorenje, Renault, Hotela Mons, Gospodarskega vestnika, Študentske Arene in drugih.

Gospodarstveniki, mediji in BIO

Omeniti velja tudi pozitivne spremembe na področju podpore gospodarstva in njihove vsebinske vključitve v dogodke BIO. Gospodarstveniki v prireditvenem odboru BIO 19 so se osebno zavzeli za prireditev z zavestjo o pomenu oblikovanja za proizvodnjo. Na pobudo posameznih gospodarstvenikov in Ministrstva za kulturo, sta poleg rednih podpornikov in ustanoviteljev BIO - Ministrstva za kulturo, Mesta Ljubljane in Gospodarske zbornica Slovenije - BIO 19 podprla tudi Ministrstvo za gospodarstvo in Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport. Tudi odziv sponzorjev je bil močnejši kot v preteklosti. Za glavno pokroviteljstvo BIO 19 so se odločila 3 vplivna slovenska podjetja: Trimo d.d., Gorenje d.d. in Riko d.o.o., pridružili pa so jim še številni drugi sponzorji, med njimi tudi podjetje Arsenal, ki oblikuje celostno podobo BIO 19.

Pomembna novost v medijski podpori je pokroviteljstvo dogodka s strani RTV SLO, s čimer organizatorji upajo na večjo prepoznavnost dogodka tudi s strani širše javnosti. Tudi v letošnjem letu se nadaljuje medijsko sodelovanja in podpora Gospodarskega vestnika, med ostalim tudi s septembrsko številko posvečeno industrijskemu oblikovanju.

Za Sekretariat BIO,

Anja Zorko

BIO 19 - thumbnail

BIO 19