v rubriki dogodki:
.. / / / 15.11.2003

Black Eyes V Sloveniji

Blac Eyes bodo, skupaj z Radio Free Isaac in Manul, nastopili v pete, 28.11., v dvorani AMD, "Kipe", v Trebovljah. Black Eyes so (pogojno) tipični predstavniki tradicionalne Washington hard-core druščine, ki se množi okrog gurujev Fugazi.

Svoj prvi album "Black Eyes" so objavili prav pri Dischord Records, katere možgani in frontman Fugazi, Ian MacKaye, se na ploščku pojavi kot producent, ki je izstopajočo glasbo skupine zavil v svoj tipičen "mackayevski" paket, od katerega pa skupina izstopa zavoljo svojih multi-instrumentalnih posameznikov.

Živi nastop Black Eyes je razpršena, a organizirana celota energije: dva seta bobnov, včasih še tretji perkusionist, dva basista, dva prepletajoča se, kričeča vokala in rotacija vseh možnih instrumentov. Za človeško oko so prava mala hiša zabave. So Washingtonska petčlanska zasedba, ki zveni kot desetčlanska. Predstavljajo pa prav tako krčevit, kričoč, ritmičen, na trenutke eksperimentalen, prozoren in sinhroniziran post-punk, usidran pri isti sonični pregradi, kot Savage Republic in Swell Maps.

Pogled na oder je tako vrtoglav in spektakularen. Toda, kako pravilno oceniti to zmes melodičnega kaosa prek nosilca zvoka, brez spremljajoče vizualne podobe?

MacKaye se je odločil za dvig ritem sekcije in znižanje vokalov v enako razmerje. Saj veste: Fugazi produkcija. Ampak tukaj deluje, ker se Black Eyes nagibajo k podobni, neodločni genetiki, kot prej omenjeni patriarhi Dischord založbe. Seveda pa ne bi bili dober Dischord bend, če ne bi s seboj nosili nekakšnega globljega sporočila. In njihov poetičen komentar je še posebej dobro spisan... Rasizem, homoseksualnost, suženjstvo in zaporne kazni v glavnem prežemajo njihova besedila, ki so očitno močno pod vplivom modernih in sodobnih moških črnskih pesnikov in filmarjev. Lirika je osupljivo prepletena med neudobno satirično bas linijo in tleskajoč takt. ...glasba, ki ne vključuje le temeljitega kulturnega nereda, temveč osvežuje na novo kreativen, poln, experimentalen hardcore... (Julianne Shepherd, Pitchfork rewiews)

www.blackeyesband.com

www.southern.com/southern/band/BLCKE/press

www.dischord.com/bands/blackeyes

Radio Free Isaac ali na kratko R.F.I. so krasna zasedba, nastala iz bivših članov Lunar, Chang Ffos in Nikad. Njihov post-rock, podobno kot pri Black Eyes, poganjata dva bobnarja, katerim sledijo še dve precej "lunarske" kitare in bas kitara.

www.radiofreeisaac.com

Manul so letošnji udeleženci Klubskega maratona RŠ. So podmladek združbe Prekmurje Noise Conspiracy, ki s koraki eksperimentalnega noise-rocka intenzivno sledi prvi violini P.N.C. Psycho-path.

Vstopnice bodo na voljo na vratih dogodka po ceni 1500 sit in 1200 sit s predhodno rezervacijo na thcdrustvo@email.si.

 - thumbnail