v rubriki dogodki:
.. / / / 18.04.2011 09:15

Bob Margolin na zaključku Blues festivala

V četrtek 21. aprila 2011, se bo zaključila letošnja sezona blues festivala Postojnska jama. Na zaključku bo nastopal Bob Margolin, izjemen blues kitarist, ki se je igranja kitare učil neposredno od velikega Muddy Waters-a!

Bob Margolin se je rodil leta 1949 v Bostonu. Chuck Berry je bil eden njegovih prvih vzornikov zaradi katerih se je začel učiti igranja kitare. Za blues glasbo ga je s svojim izjemnim in neponovljivim slogom navdušil Muddy Waters in mladi Bob je na začetku svoje karire začel igrati v številnih blues-rock skupinah na območju Bostona.

Na enemu izmed nastopov, ga je opazil taisti Muddy Waters, ki je v tistem času ostal brez kitarista. Boba je postavil na svojo desno stran in ta se je tako igranja kitare učil neposredno od velikega Muddy-a Waters-a. Leta 1975 je Bob igral na Muddy Waters Woodstock albumu, zadnjem posnetem albumu za založbo Chess, na katerem so igrali tudi Paul Butterfield ter Levon Helm in Garth Hudson iz legendarne skupine The Band. Album je bil nagrajen z nagrado Grammy.

Leta 1976 je Bob Margolin z Muddy-em igral v San Franciscu na velikem poslovilnem koncertu skupine The Band - The Last Waltz, ki je bil ovekovečen s filmom. Igral je tudi na štirih albumih, ki jih je Muddy Waters posnel za Blue Sky Records in na albumu Johnny Winterja Nothin' But The Blues. Kar trije od teh albumov so osvojili nagrade Grammy.

Leta 1980 je Muddy skupino razpustil, sledila so igranja s Pinetop Perkinsom, Jerry Portnoyemem, Calvin Fuzz Jonesom in Willie Big Eyes Smithom v Legendary Blues Band, sam pa je tudi ustanovil lastno skupino, s katero je igral po klubih brez pritiskov glasbene industrije.Leta 1994 je gostoval na velikih blues festivalih, nastopal je tudi v The Muddy Waters Tribute Bandu, nastopal je na turnejah skupaj z B.B. Kingom, Dr. Johnom. Na tretjem samostojnem albumu je z Bob-om sodeloval Pinetop Perkins, to sodelovanje pa je končalo s turnejo, na kateri je bil Pinetop Perkins specialni gost Margolinove skupine.

Bob stalno izdaja albume, producira albume drugiih izvajalcev in se ukvarja s produkcijo legendarnih posnetkov. Tako je s ploščo Breakin’ It Up, Breakin’ It Down s posnetki iz leta 1977, na katerih so igrali Muddy Waters, Johnny Winter in James Cotton leta 2008 prejel Blues Music Award za najboljši zgodovinski posnetek. Bob Margolin ostaja aktiven in zvest glasbi, ki jo igra, predvsem pa vsem glasbenikom, s katerimi je sodeloval.

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Bob Margolin na zaključku blues festivala Postojnska jama - 21. 4. 2011 - thumbnail

Bob Margolin na zaključku blues festivala Postojnska jama - 21. 4. 2011