v rubriki dogodki:
.. / / / 06.03.2003

Contriva v Channel Zero

Contriva so nastali znotraj ozračja berlinske "Wohnzimmer" scene, torej znotraj miljeja milozvočne, premišljeno aranžirane in v svoji podstati preproste, popsong-orientirane glasbe. Svojo glasbeno pot so začeli kot trio z imenom Zimt, ki je svoje posnetke prvič predstavil aprila 1996 na navadni kaseti. Ob izzidu 10-palčnega ep-ja z naslovom Contriva (Lok, 1997) - Contriva je manjša vas v Nemčiji - so se preprosto odločili, da zamenjajo naslov plošče in naslov skupine.

Zgodnji posnetki odkrivajo glasbeni izraz, ki je bil svojevrstna izpeljanka post-rockovskega izročila in nakazuje iskanje lastne, avtentične identitete. In vendar je s prihodom klaviaturistke Rike Schuberty jeseni 1997 kvartet začel razvijati in poglabljati tako svojo afiniteto, kot tudi smisel za pop-melodijo. Kajti glasba skupine Contriva domuje v melanholiji postrocka prav v enaki meri, kot je utemeljena v senzibiliteti pop-pesmi, kot se lahko prepričamo v skladbah z 10-palčnega mini-albuma "(...) introduce me to someone really cool" (Lok, 1998). Istočasno pa Contriva odsevajo tudi Krautrock ter energijo new wave-a.

Prvi album "Tell Me When" (Monika, 2000) je dokazal, da so Contriva svoj stil razvili do stopnje zrelosti; ta stil sloni na pretežno instrumentalni strukturi skladb, ter čvrstemu in preprostemu, takorekoč "diskoidnemu" ritmu, čez katerega so položene igrive, zapomljive glasbene fraze kitar in basovskih kitar ter klaviature.

V letu 2001 so Contriva izdali dvojni album "8 eyes ('96-'99)" (Monika, 2001), na katerem so zbrani posnetki iz zgodnjega obdobja skupine in nekaj zanimivih, pretežno elektronskih remiksov skladb (katerih avtorji so Chris Flor, Jörg Burger, Jan Jelinek, Isan), pred kratkim pa je izšel drugi album skupine, "if you had stayed..." (Monika, 2003). Globoki, poudarjeni udarci bas-bobna in prevladujoče kitarske pasaže razkrivajo odmik od zvoka, ki so ga včasih barvale klaviature. Zanimivo bo slišati, kako ga Contriva prevajajo v žive nastope.

Kvartet Contriva uspešno krmari med nabritostjo in melanholijo; njihov instrumentalni "pop" ne igra na prvo žogo, in njihov "post-rock" zna zmigati poslušalce v ples.

Contriva bodo nastopili v četrtek, 13.3. ob 22. uri v Channel Zero, Akc Metelkova Mesto.

Za Chanel Zero

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.

Contriva - thumbnail

Contriva