v rubriki dogodki:
.. / / / 05.12.2011 09:49

Crvena jabuka prihajajo v Cvetličarno

V sredo, 7. decembra 2011 ob 21.00 boste lahko v Cvetličarni videli mojstre ljubezenske lirike, saj se v Slovenijo vrača Crvena jabuka, legendarni sarajevsko-zagrebški bend, ki jih po celotnem območju nekdanje skupne države odkrivajo vedno nove generacije poslušalcev.

Z večnimi hiti, kot so Nekako s proljeća, Zovu nas ulice, To mi radi, Ima nešto od srca do srca, Sviđa mi se ova stvar in številnih drugih se boste lahko spomnili vročih poletnih dni in se objeli s prijatelji v morju spominov. Čaka vas odličen glasbeni večer, ki ga nikakor ne smete zamuditi.

Ko se bo nekega dne izbiral najbolj romantičen bend, odločitev ne bo težka. V 25. letih je Crvena jabuka na svojih dvanajstih studijskih albumih posnela več kot 100 pesmi, katerih skupna rdeča nit je – ljubezen. A prav ljubezen je skrivnost dolgovečnosti fantov iz Sarajeva, ki so se davnega leta 1985 odločili posneti svoj prvi album.
 
Dražen Ričl (vokal, kitara), Aljoša Buha (bas), Dražen Žerić (klaviature), Darko Jelčić (bobni) in Zlatko Arslanagić (kitara), so že posneli prve skladbe, a kot pravi legenda, se nikakor niso mogli dogovoriti, kako naj bi se bend imenoval – vse dotlej, dokler ni nekdo v studio slučajno prinesel rdeče jabolko.

Že prvi album z vrsto hitov kot so Dirlija, Bježi kišo s prozora ali S tvojih usana, je izdal takratni Jugoton, sedaj Croatia Records. Sodelovanje Crvene jabuke s to produkcijsko hišo traja že celih 25 let, Davor Papić pa je kot oblikovalec skupine že od prvega albuma dalje, saj je avtor ovitkov večine njihovih izdaj.
 
Sledila je evforija in prva velika turneja skupine, a fantje so polni emocij in energije že ustvarjali pesmi za svoj novi album. Prvi veliki koncert Crvene jabuke je na žalost zasenčila tragedija, v kateri sta umrla pevec Dražen Ričl in basist Aljoša Buha. Preostali trije člani so leta 1987 posneli drugi album Za sve ove godine, ki so ga posvetili umrlima prijateljema.
 
Vse do leta 1988 se člani Crvene jabuke niso medijsko pojavljali, nato pa so izdali album Sanjati. Dražen Žerić – Žera je postal pevec skupine, njen stalni član pa priznani glasbenik in producent Nikša Bratoš. Z uspešno prodajo in spremljajočo turnejo je tretji album iz Crvene jabuke ustvaril eno od vodilnih pop-rock skupin, katere blišč tudi danes ni nič manjši.
 
Tamo gdje ljubav počinje, njihov četrti album, je izdan leta 1989, istega leta pa Crvena jabuka izda tudi svoj prvi live album Uzmi me kad hoćeš ti.
 
Peti studijski album Nekako s proljeća se pojavi na tržišču leta 1991. Razen dueta Žere in Kemala Montena, je velik hit postala priredba znane dalmatinske pesmi Da nije ljubavi. Vse načrte v zvezi s turnejo in delovanjem benda je prekinila vojna.
 
Zlatko Arslanagić, ustanovni član in duhovni vodja skupine, je leta 1993 odšel v London, Dražen Žerić in Darko Jelčić pa v Zagreb. Istega leta izide kompilacija uspešnic Ima nešto od srca do srca.
 
Glavna avtorja na naslednjem albumu Crvene jabuke sta bila Zlatan Fazlić in Saša Lošić (Plavi orkestar), ki je skupaj z Žero zapel pesem Bijeli božič. Album z naslovom U tvojim očima je bil izdan v začetku leta 1996. Na njem je tudi velika uspešnica Vraćam se tebi, seko, ki jo je skupaj z Žero odpel popularni Alen Vitasović.
 
Na sedmem albumu Svijet je lopta šarena so razen naslovne skladbe tudi hiti Vjetar in Stižu me sjećanja. Sledi prva velika ameriška turneja in prvi unplugged album Riznica sjećanja, objavljen leta 1999.
 
Sve što sanjam je naslov CD-ja, objavljenega leta 2000. Na njem se kot avtorji izmenjujejo Zlatan Fazlić, Dino Šaran in Miroslav Rus. Rezultati tega sodelovanja so med drugim tudi nove uspešnice Neka gore svjetovi, Niko nije lud da spava, Ti si lijepa in Anđeli.
 
Pesmi Tvojim željama vođen, Principessa in Došla od Boga so najbolj poslušane skladbe z albuma Tvojim željama vođen, ki je izšel leta 2002. Tri leta pozneje Crvena jabuka izda nov album Oprosti što je ljubavna, z vrsto novih hitov, od katerih še prav posebno izstopajo pesmi Dobro neka svira in Ti mi dušu uzimaš.
 
Oči boje srne, priredna Arsenove pesmi na besedilo Tina Ujevića, Odlazak (Tamo da putujem) in Duj, duj, so samo nekateri od hitov na albumu Duša Sarajeva, ki ga je Crvena jabuka izdala leta 2007.
 
Dvanajsti in za zdaj zadnji studijski album prinaša vesel mega hit, pesem jazz. Ba in mnogo drugih, ki samo potrjujejo kvalitete večne Crvene jabuke.
 
Jubilejno leto 2010, v katerem je Crvena jabuka praznovala 25 let delovanja, se je začelo z izdajo knjige o skupini, v kompletu s štirimi CD-ji, pod skupnim naslovom Da nije ljubavi. Na novo je posnetih devet skladb, nekatere že znane v novem aranžmaju, nekatere pa še niso bile slišane v izvedbi Crvene jabuke.

Promocijski singl te jubilejne izdaje je skladba Balada, ki že osvaja prva mesta hrvaških glasbenih lestvic. Crvena jabuka tudi po 26-ih letih ostaja to, kar je od prvega dne svojega delovanja – najbolj romantična skupina s skladbami, ki trajajo večno. Sicer pa, vidimo se na koncertu v Cvetličarni 7. 12. 2011!
 
Predprodajna mesta

Hiša vstopnic (City Park), bencinski servisi Petrola, Europark (Maribor), blagajna Križank, Kompasove poslovalnice, LPP, Collegium, Alpetour, poslovalnice Big Banga, e-Študentski servisi, kioski 3DVA, blagajna Hale Tivoli ...
 
Internetna prodaja: www.eventim.si in www.vstopnice.com
 
Telefonska prodaja vstopnic: 01 42 05 000
 
Prodaja vstopnic na prodajnih mestih mojekarte.si:
Petrol bencinski servisi, Mercator centri, M holidays poslovalnice, Kompas, BTC City hala A, Kompas Europark Maribor, Alpetour, Last Minute Center, turistično informacijski centri, www.mojekarte.si
 
Telefonska prodaja: 041 66 20 02
 
Cena vstopnic:
Predprodaja: 23,00 EUR
Na dan koncerta: 26,00 EUR

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Crvena jabuka prihajajo v Cvetličarno, 7. 12. 2011 - thumbnail

Crvena jabuka prihajajo v Cvetličarno, 7. 12. 2011