v rubriki dogodki:
.. / / / 26.10.2009 15:12

Evangelista in Paper chase v KUD-u

Rock kultura že zdavnaj ni več le moška domena. Kljub temu, da je ženskih predstavnic na tem področju občutno manj, pa bo prav letošnja koncertna jesen v Ljubljani, naključno ali ne, bogato obrodila z izjemnim izborom glasbenic, vokalistk in umetnic, ki jim je rock kultura pravzaprav način mišljenja in življenja. Bližajočim se nastopom Chicks on Speed, Cindy Blackman, Diamandi Galas in Lydii Lunch se bo v ponedeljek, 26. oktobra pridružila še ena ženska predstavnica, Carla Bozulich. V KUD France Prešeren prihaja z odličnim zadnjim albumom »Prince of Truth« in zasedbo Evangelista, ki je svoje domovanje našla pri nam že večkrat predstavljeni kanadski založbi Constellation.

Trajalo bi leta, da bi se lahko zbrala vsa sodelovanja in projekti Carle Bozulich, ki jih je ustvarila v svoji skorajda 30-letni karieri. Prvi korak k bogati glasbeni poti sega v leto 1982, ko je še rosno mlada kot Carla Noelle sodelovala pri elektronsko eksperimentalnem zapisu Gary Kaila, ki je dve leti kasneje izšel na drugem delu albuma »Zurich 1916«. Od takrat dalje je obkrožena s punk rockovsko glasbo poznih 70-ih in zgodnjih 80-ih let prejšnjega stoletja v domači Kaliforniji ustvarjala in nastopala s skupinami Neon Vein, Invisible Chains ter bizarno koncertno formacijo Ethyl Meatplow. Konec 80-ih je spoznala svojo mentorico Lydio Lunch, ki jo je popeljala v svet vokalno orientirane glasbe. Medtem ko je bila Carla Bozulich prej razpoznavna po hrupni industrial glasbi, pa se je s skupino Geraldine Fibbers, ki jo je ustanovila leta 1994, predvsem fokusirala na ameriško glasbeno zapuščino in bluzovsko orientiran punk ter v tej postavi pod okriljem velike etikete Virgin izdala štiri uspešne plošče. Z Nelsom Clineom, ki ga je spoznala v tem obdobju, sta po razpadu Geraldine Fibbers ustanovila eksperimentalni duet Scarnella, ki so jima postopoma sledile še glasbene združbe The Nels Cline Singers, Scott Amendola Band, The Book of Knots ter do danes nikoli izdan bend The Night Porter.

Nadvse mogočna pa se je Carla izkazala kot solo umetnica ter kot vodilna sila v Ljubljano prihajajočega tria Evangelista. Leta 2003 je s solističnim albumom »The Red Headed Stranger« predelala skladbe legende ameriške country glasbe - Williea Nelsona, ki je bil poleg tega, da ji je za svoj ambiciozen projekt odstopil celo svoj studio, nad njenimi verzijami tako navdušen, da se ji je v treh skladbah pridružil tudi sam. K sodelovanju jo je leto kasneje k albumu »Smoke in the Shadows« povabila še Lydia Lunch, z bobnarjem in prijateljem Chesom Smithom pa sta zatem posnela še en samostojen album.

Carla je vokalistka z enim najbolj edinstvenih in mogočnih ženskih glasov vseh žanrov, ki se ves čas svojega delovanja spoprijema z različnimi zvočnimi izkušnjami. Prav njena nenehna sila po raziskovanju, eksperimentiranju in ljubezni do godal jo je v zadnjih letih pripeljala do zatočišča pri neodvisni montrealski založbi Constellation, kjer je ob podpori s članov Goodspeed You Black Emperor, A Silver Mt. Zion, Black Ox Orkestar, Do Make Say Think ter cenjenim multiinstrumentalistom Shahzad Ismailyem do danes izdala tri albume (zadnja dva v zasedbi Evangelista). Vsem izdajam sledijo odlične kritike v priznanih glasbenih medijih kot so The Wire, Blow Up, WMFU in drugih. Tretji, še sveži album »Prince of Truth«, ki ga s svojim triom predstavlja na prihajajoči evropski turneji, pa je zagotovo eden njenih zvočno najbolj dovršenih in zahtevnih glasbenih zapisov.

The Paper chase je eksperimentalni rock kvartet, ustanovljen leta 1998 v Dallasu, ki ga vodita pevec in kitarist John Congleton ter Sean Kirpatrick na klaviaturah in samplih. Vse od začetkov se skupina giblje med robatimi strukturami avantgardnega jazza, noiza, indie rocka in punka, ki bi ga od daleč lahko primerjali s kakimi Drive Like Jehu ali King Crimson. Za seboj ima pestro diskografijo ter založbe Beatville Records, Southern in Kill Rock Stars. Leta 2006 vodilni član Congleton zaradi svojega producentskega dela z glasbeniki kot so Bono, The Roots, Modest Mouse, Black Mountain..., sicer skupino začasno potisne na stranski tir, a vse do letos, ko se kvartet na sceno ponovno vrača s prvim od dveh konceptualnih albumov z naslovom »Someday This Could All Be Yours, Vol.1« (Redeye).

Za Kud France Prešeren

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Paper chase /vir kud.si - thumbnail

Paper chase /vir kud.si