v rubriki dogodki:
.. / / / 16.10.2009 01:09

Festial Goli oder 2009 - Narobov na robu

Festial Goli oder 2009 se letos v času od 17. do 21. oktobra vrača n tri ljubljanske lokacije in sicer KUD France Prešeren, Cankarjev dom in gledališče Glej. Goli oder je do sedaj ponujal aktualen prerez dogajanj na področju umetniške improvizacije v mednarodnem prostoru.

Sprva je bil osredotočen na improvizacijsko gledališče, kasneje pa se je konceptualno razširil na različna polja umetniškega ustvarjanja. Letošnji festival pa je posvečen ustvarjanju Kolektiva Narobov. Snovalci in organizatorji Golega odra, Narobovci, smo namreč ves čas festival tesno povezovali z lastnim umetniškim razvojem. Zdaj, ko praznujemo svojih prvih pet let, je čas, da se ustavimo in pogledamo v preteklost ter razmislimo o prihodnosti. Čas, da postavimo nove smernice s pomočjo retrospektive.

Nekatere koncepte smo Narobovci v petih letih razvili do konca, drugi so se šele dobro rodili. Nekateri ostajajo v ozkem narobovskem krogu, drugi so se razširili in postali del aktualnih scenskih praks. Če se je do zdaj govorilo in pisalo, da Narobov velja za eno najbolj prodornih mladih skupin na področju uprizoritvenih umetnosti pri nas, je zdaj čas, da prenehamo uporabljati ta pridevnik. Pet let je kolektiv prebil v otroštvu in puberteti, zdaj stopa v zgodnjo odraslost. Že vnaprej pa se veselimo krize srednjih let ter modrosti polnega tretjega življenjskega obdobja.

Pet let kolektivnega delovanja na neodvisni umetniški sceni ni malo, saj tak položaj od umetnika zahteva neprekinjeno produciranje umetniških idej, hkrati pa tudi organizacijske sposobnosti, ukvarjanje s promocijo in trženjem, izvirnost pri iskanju finančnih virov, tehnično usposobljenost, pripravljenost usklajevanja ter domiselno uporabo osebnostnih in delovnih razlik med člani kolektiva.

V prihodnosti si želimo še naprej gojiti in raziskovati umetniško improvizacijo, najrazličnejše plasti humorja in stik z občinstvom ter razvijati v slovenskem prostoru zapostavljene žanre sodobnega klovnovskega gledališča in kabareja. Obenem bomo Narobovci vztrajali v neodvisni produkcijski sceni in vanjo vnašali inovativne postopke umetniškega delovanja.

Naj se na tem mestu zahvalimo še vsem, ki ste nas na tak ali drugačen način navdihovali – pa naj bo to z umetniškimi deli, z osebnimi prihodi in odhodi iz naših življenj, z organizacijsko in administrativno podporo ali pa preprosto s tem, da ste nam dovolili dihati.

Na novih robnih pet!

Program:


SO, 17.10.09, 17.00 → KUD France Prešeren
— Kar hočete
Interaktivna predstava za otrok


SO, 17.10.09, 20.00 → KUD France Prešeren
— Šov dveh vdov
Predpremiera grenko-sladkega kabareta


NE, 18.10.09, 20.00 → KUD France Prešeren
— Ta kratke
Rokenrol impro

PO, 19.10.09, 20.00 → Kosovelova dvorana CD
— Klic
Igra o pomenu imen in priimkov


TO, 20.10.09, 20.00 → Gledališče Glej
— De.Kons
Ludistični performans za dva igralca, kitarista in občinstvo


SRE, 21.10.09, 20.00 → Štihova dvorana CD
— Tok-tok!
Sodobna klovnovska predstava

Za Goli oder

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Goli oder /vir: goli-oder.org - thumbnail

Goli oder /vir: goli-oder.org