v rubriki dogodki:
.. / / / 16.10.2009 13:31

Pred ZZ Top nastopijo Dado Topić in Time

Danes v Hali Tivoli nastopijo ZZ Top, kot gost koncerta pa bo pred brati Topčagić nastopil legendarni Dado Topić in Time!

Posebnost s strani organizacije koncerta pa je dejstvo, da bodo poskrbeli za varno parkiranje jeklenih konjičkov za motoriste. Zanje bo namreč organizirano parkiranje za Halo Tivoli na zgornjem parkirišču, ki ga bosta varovala vsaj dva varonostnika v času trajanja koncerta!

V prodaji je tudi omejeno število posebnih VIP vstopnic, ki poleg najboljše pozicije na koncertu (neposredno pred odrom) obljubljajo njihovim imetnikom tudi poseben AFTER ZZ TOP PARTY. Le-ti bodo po ogledu koncerta na najbližji možni poziciji pred odrom lahko šli na zabavo v Orto bar, ki bo namenjena samo njim, prejeli pa bodo pijačo dobrodošlice, slani progrizek, do zgodnjih ur pa se bodo lahko zabavali ob posebnem didžeju z izbrano, tematsko glasbo.

V okviru velikega koncerta ZZ TOP, ki bo v ljubljanski Hali Tivoli 16. 10. 2009, bo kot podporni izvajalec nastopil eden od velikanov rock'n'rolla nekdanje Jugoslavije, Dado Topić s skupino Time. Nastop, ki je namenjen vsem poznavalcem rock glasbe, kot tudi tistim mlajšim generacijam, ki bi se rada izobrazila v smislu legendarnih zasedb, redko videnih in slišanih pri nas, prinaša številne znane skladbe te zasedbe. Naj omenimo samo nekaj njihovih najbolj znanih skladb: »Makedonija«, »Da li znaš da te volim«, »Hallo honey« in »Istina mašina«.

Pop-rock zasedba je svojo kariero pričela v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ustanovila pa sta jo Dado Topić in Vladimir Mihaljek. Dado Topič, skladatelj, tekstopisec, aranžer, bas kitarist in kitarist, se je rodil 4. 9. 1949 v Dalmaciji, svojo glasbeno kariero pa je začel že kot srednješolec v Osijeku, kot član skupine Đavoli Eliksiri. V skupini je igral bas, kitaro pa Josip Boček. Kasneje sta oba igrala v skupini Lavine, zatem pa v najuspešnejši postavi osiješke skupine Dinamit. Kmalu je presedlal na ritem kitaro in začel peti in zelo hitro si je ustvaril sloves odličnega pevca soul in blues glasbe. »Genijalci iz Osijeka«, kot so jih takrat poimenovali, so igrali samo tuje pesmi, za njimi pa ni ostal niti en studijski posnetek.

Konec leta 1969 se je pridružil Korni Grupi, v kateri je zamenjal pevca Dalibora Bruna, v skupino pa kmalu pripeljal še Josipa Bočka. V Korni grupi je začel tudi komponirati pesmi in nastale so njegove prve pesmi: »Remember«, »Žena je luka a čovjek brod« in »Prvo svjetlo u kući broj 4«, katere soavtor je Kornelij Kovač, nobena od teh pesmi pa ni na ploščah Korni grupe. 1971. je skupino zapustil in v Zagrebu s tedaj najboljšimi in najbolj priznanimi glasbeniki ustanovil legendarno skupino Time.

S kombinacijo fusion-jazza in progresivnega rocka, ki sta takrat veljala za najmodernejša glasbena izraza, je bend poleg izvajalcev kot so Buldožer, Pop Mašina in Yu Grupa, veljal za enega najbolj naprednih bendov na področju bivše Jugoslavije. Poleg treh studijskih albumov je skupina posnela tudi nekaj singlov, v njihovi zapuščini pa se nahaja tudi nekaj redkih, pa zelo kvalitetnih live posnetkov. Time veljajo za začetnike progresivne scene v Jugoslaviji, do sredine sedemdesetih pa so predstavljali eno od največjih koncertnih atrakcij. Glasbena zapuščina skupine je v veliki meri vplivala na poznejše generacije jugo rockerjev, komad »Istina Mašina« pa so v začetku devetdesetih predelali tudi legendarni EKV (Ekaterina Velika).

Pesmi za debitantski LP »Time« je skoraj v celoti napisal Topić in to še v času, ko je bil v Korni grupi. V prvi izdaji je izšlo le 500 izvodov, saj v tem času niso verjeli, da bi imel lahko domači album komercialni uspeh, ker pa je bila prodaja neverjetno dobra, so ploščo večkrat ponatisnili. Originalna postava je odigrala nekaj neponovljivih koncertov, potem pa so se začele pogoste menjave, ki so postale značilne za skupino Time. Med člani skupine so bili Nenad Zubak, Čarli Novak, Pečo Petej, Piko Stančić.

Leta 1973 je Dado nekaj mesecev preživel v Nemčiji, kjer je z Vedranom Božićem igral po klubih, ob vrnitvi v domovino pa je nastopal z YU pop selekcijo, ki jo je ustanovil Pop Asanović. Skupini Time in Pop selekcija sta sodelovali na Svetovnem mladinskem festivalu v Berlinu, v takratni Vzhodni Nemčiji in dobili nagrado za Asanovićevo kompozicijo »Berlin«. V Avstriji so igrali kot predskupina na turneji angleške skupine East Of Eden in na BOOM 73 festivalu. Njihova pesem »Reci mi ciganko što u mome dlanu piše« je objavljena na live plošči »BOOM Pop Fest 73« (Jugoton 1973.). V začetku leta 1974 je Dado sodeloval pri snemanju albuma »Majko zemljo« Tihomirja Asanovića, na katerem je pel in bil avtor glasbe in tekstov. Člani Pop selekcije so kasneje ustanovili skupino Septembar in Dado je občasno nastopal z njimi. Istega leta so Topića zaprli, saj se je izogibal vojaški obveznosti in med bivanjem v priporu je napisal pesmi za album "Time II", ki ga je posnel z Asanovićem, Divjakom in Dragim Jelićem iz YU grupe. Po snemanju je odšel na služenje vojaškega roka v Celje, po prihodu iz vojske pa je odšel v London, kjer se je angažiral kot basist v skupini Foundations. Z njim je v skupini igral Pečo Petej in v tej postavi so odigrali v Angliji okoli 40 koncertov. Foundations so odigrali tudi serijo koncertov po Jugoslaviji in po tej turneji sta se Dado in Pečo vrnila v domovino in obnovila delovanje skupine Time. Kmalu se jim je pridružil angleški klaviaturist Chris Nichols. Igrali so na BOOM 76 festivalu, koncertna verzija pesmi »Da li znaš da te volim« pa je na plošči »BOOM 76«. LP »Život u čizmama sa visokom petom« je Topić posnel v Munchnu. Ko sta se leta 1977 Petej in Vedran zaposlila kot studijska glasbenika, je skupina uradno prenehala z delovanjem.

Dado Topić se je v treh desetletjih po razpadu ukvarjal predvsem z izjemno uspešno kariero, v kateri je prejel številna priznanja, nastopal pa je tudi na številnih festivalih zabavne glasbe.

Leta 2006 so ga razglasili tudi za najboljšega rock avtorja in pevca, najbolj pri srcu pa so mu priznanja, ki jih je dobil zaradi svojih aktivnosti na dobrodelnem področju.

Pogosto je odhajal tudi v tujino, nekaj časa je živel v Avstriji, srečal se je z mnogimi svetovnimi glasbenimi zvezdami, najbolj pa mu je pri srcu Bryan Addams, s katerim je po petnajstih letih poznanstva tudi nastopil. Z osiješko skupino Dragonfly je v Osijeku nastopil kot Adamsova predskupina. S skupino Dragonfly sodeluje že nekaj let, večinoma na live koncertih, kjer igrajo pravi rock, z njimi je letos nastopil tudi na dori 2007, hrvaški EMI, kjer je zmagal in s pesmijo »Vjerujem u ljubav« zastopal Hrvaško na Evrosongu v Helsinkih.

Za Agencijo Antonov

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Dado Topić in Time / foto: management skupine - thumbnail

Dado Topić in Time / foto: management skupine