v rubriki dogodki:
.. / / / 12.08.2004

Festival Adijo Poletje

Klub študentov Lendava bo organiziral festival Adijo Poletje, ki bo tudi letos postregel z obilo zabave in rocka za vse okuse. Že deveti tradicionalni glasbeni festival se bo odvijal v soboto, 28.8.2004 s pričetkom ob 18. uri, na pomožnem igrišču NK Nafte v Lendavi.

Festival se bo pričel z nastopom mlade in perspektivne hard rock skupine DeMiron iz Murske Sobote, ki ima za seboj nekaj zanimivih nastopov; posebej velja omeniti dva nastopa pred legendarno Ribljo Čorbo v Radencih in Trbovlju leta 2002. Do sedaj so posneli promocijski cd Blue Portal, na katerem so štiri pesmi in posneli spot za pesem Ona Sanja. Šest članska zasedba bo torej prva stresla Lendavo s 35kW ozvočenjem. Za njimi bo nastopil funnky-core kvartet iz Lendave Juff, dobitniki raznoraznih nagrad za glasbene uspehe, so leta 2001 posneli prvenec Favourite Things, katerega so glasbeni kritiki ocenili za vrhunec slovenske novorockovske ustvarjalnosti. Od nastanka pa do danes so zbrali kilometre nastopov doma in v tujini, lep del tudi samostojnih. Igrali pa so tudi že z mnogimi znanimi imeni slovenske scene, med njimi tudi Elvis Jackson in Siddharta, ter tujimi kot so Action in Tankcsapda (H), Hladno Pivo, Let 3, Leteči Odred (HR). Omeniti velja tudi festival Pepszi Sziget v Budimpešti, kjer bodo avgusta nastopili že tretjič. Aprila letos so se odpravili v studio, kjer snemajo drugi album, ki ga nameravajo izdati jeseni. Pravijo, da se bo o njem še dosti govorilo...

In potem nekaj z vrha s slovenske glasbene scene, najprej vedno energična in eksplozivna Alya, ki ji je v zelo kratkem času uspel velik bum. Slovenci smo jo bolje spoznali na lanski Emi, kjer je že takrat napovedala znatno poživitev slovenske glasbene scene. Leto dni smo čakali na izid njenega prvenca z istoimenskim naslovom, sedaj pa s svojim zapeljivim in predrznim stilom ter udarnim rockom trese odre po celi Sloveniji. Tokrat ga bo tudi v Lendavi. Naslednji se bodo na odru znašli etno-rockerji Zaklonišče Prepeva, ki pripravljajo nov, že peti album.Upajmo, da nam bodo že na tem festivalu predstavili kakšno pesem z novega albuma, ki bo nosil naslov Sellam-Alejkum. Ni pa dvoma o tem, da nas bodo že vsakomur znanimi hiti dobro zabavali, nas kot vedno popeljali v dobre stare Titove čase. Ob pesmi Računajte na nas, pa si bo pevskega duška dodatno dal še hrvaški del publike, ki je že lani presenetil z dobrim obiskom tega festivala.

Vso to enkratno vzdušje, ki ga bodo ustvarile odlične slovenske skupine nas bo vodilo do vrhunca večera, ko bo nastopil legenda rocka Bajaga & Instruktori iz Beograda. Že kot srednješolec je igral kitaro pri Riblji Čorbi in z njo polnil stadione po celi Jugoslaviji, nakar se je po petih letih odločil za samostojno kariero, saj je bil poln idej, vseh pa pri Čorbi ni mogel uveljaviti, dišalo pa mu je tudi petje. Dvajset let ustvarjanja glasbe in koncertnih izkušenj je dovolj zgovornih, da je njegov nastop več kot vreden ogleda. Na svoj račun bo prišel tako mlajši kot tudi starejši del publike. Le kdo se ne spomni njegovih hitov kot so Tamara, Muzika na struju, Godine prolaze, Na vrhovima prstiju, Vesela Pesma, Ti se ljubiš na tako dobar način in kot verjetno enega največjih hitov bivše države Plavi Safir. In še bi lahko naštevali pesmi iz njegove bogate zbirke devetih albumov. Iz te zbirke bo zaigral dozo pesmi, ob katerih se boste lahko zdivjali, zaplesali in z njim prepevali pozno v noč. Zanimivost je tudi pesem Slovenačka reč, katere večji del je v slovenščini. Le kateremu Slovencu ni zanimivo slišati koga iz katere druge republike bivše Jugoslavije kako poje slovensko?!?;)


Da festivala res ne bi bilo prehitro konec bo nastopila mlada rock skupina Poslednji Kongres iz okolice Lendave, ki septembra napoveduje izid prvega albuma. Zanimivost te skupine je, da ima poleg pevca še tri spremljevalne vokalistke, ki ustvarijo dodatno širino glasbe.

Še pred začetkom festivala, se bodo že dopoldan začele športne igre (nogomet, košarka) za pokal Adijo Poletje, katerih se lahko udeleži vsak, ki se bo pravočasno prijavil. Zato redno spremljajte novice na strani www.adijo-poletje.com, kjer lahko izveste vse informacije v zvezi s festivalom Adijo Poletje 2004.

Vabljeni na spektakularen zaključek poletja v Lendavo!

Borut Marinko - avatar

Borut Marinko

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 09.10.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 220 člankov.

Festival Adijo Poletje 2004 - thumbnail

Festival Adijo Poletje 2004