v rubriki dogodki:
.. / / / 11.09.2001

Filharmonija praznuje

Letos mineva 300 let od nastanka prvega glasbenega združenja na Slovenskem - Academiae philharmonicorum Labacensis, prve predhodnice današnje Slovenske filharmonije (SF). Osrednja glasbena ustanova pri nas bo jubilej obeležila v sezoni 2001/02, ki se bo začela v četrtek, 13. septembra, ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, prvi koncert z enakim programom pa bo dan prej izvedla v Celovcu.

Kot je povedala direktorica SF Mojca Menart, bo sezono odprla ministrica za kulturo Andreja Rihter, petkov koncert bo neposredno prenašala Televizija Slovenije, na malih zaslonih pa si bo v ponedeljek, 10. septembra, ob 21. uri mogoče ogledati tudi dokumentarno oddajo o Filharmoniji.

Jubilejna sezona bo vsebovala tudi spremljevalne prireditve. Ena najpomembnejših bo prav gotovo odprtje prenovljene stavbe 25. septembra, po besedah direktorice nekakšen večer odprtih vrat, kar pomeni, da bo prvi koncert vokalnega abonmaja nekaj dni kasneje že mogoče slišati v novih akustičnih pridobitvah. Sicer pa se obnova približuje koncu. S prenovo kleti so izboljšali delovne pogoje za vadenje, saj so s podkletitvijo preddverja pridobili nekaj več kot 100 kvadratnih metrov garderobnih prostorov; v enemu izmed njih bo odslej radijska snemalnica. Za boljšo akustiko so zasteklili levo in desno stran stavbe (v levi bo domovala uprava), skrajšali balkon in odstranili nepotrebne zidne obloge. Pri slednjem so odkrili štukature, ki jih je v prvotno podobo vrnil oddelek za restavratorstvo na Akademiji za likovno umetnost.

Največja novost prenovljene stavbe bodo orgle, predvidene v Plečnikovih načrtih iz leta 1936. Filharmonija bo po novem imela tudi bife, dnevno blagajno in info center, posebno pozornost pa so namenili invalidom, katerim dostop bosta omogočali klančina na desnem vhodu in notranje dvigalo.

Domen RožičPovezave:
www.filharmonija.si

Filharmnonija v starih casih - thumbnail

Filharmnonija v starih casih